-
Ciekawa jestem Waszego zdania w tytułowej sprawie, która wygląda następująco:
mam mieszkanie własnościowe, z którego nie jestem zadowolona (stary blok, zimne, ciemne, parter, bez balkonu, drogie - ogrzewanie gazowe). Ponadto wymaga już gruntownego remontu, włącznie z podłogami, drzwiami i instalacją elektryczną.
Czy warto sprzedać to mieszkanie i dołożyć do lepszego, o podobnym metrażu? Czyli: nowy blok (ok. 5-letni), pierwsze piętro, fajnie nowocześnie urządzone, z balkonem, jasne i...
-
Widziałam kiedyś program na BBC, w którym ludzie zamieniali się mieszkaniami
na czas urlopów. Bardzo fajna idea chociaż chyba trudna do zrealizowania. My
mieszkamy nad morzem w Gdańsku a wyjeżdzamy na urlop nad jezioro, do lasu w
spokojną okolicę. W tym czasie do naszego mieszkania przyjeżdza ktoś z
rodziny z innej części Polski, aby sobie powypoczywać :-)
Pozdrawiam i życze spokojnych Świąt Wielkanocnych
-
Witajcie,
pierwszy raz będę kupować ubezpieczenie przez internet. Mysle o mBanku, ale trochę mnie zdziwili, gdyż tam trzeba samemu podac wartość mieszkania, trochę to trudne bo wartość dużo się zmienila od zakupu, tak wiec nie mam pojęcia jak mam sobie ta wartość ustalić? Ogloszenia o sprzedaży w okolicy mam przegladac? Obawiam się ze takie samodzielne ustalanie wartości jest bardzo na reke bankowi w momencie jak trzeba ubezpieczenie uruchomić, bo bardzo latwo mogą laika zagiac ;-(.
Może k...
-
musimy zmienić mieszkanie na większe, po prostu musimy - do spłacenia jeszcze prawie cała kwota kredytu który na mieszkanie wzięliśmy- czyli 100 tys - realnie w miesiącu udaje nam się odłożyć max 500 zł - jestem załamana -za rady typu - zmieńcie pracę - bardzo dziękuję - bo mąż, już w sumie prawie całe dnie siedzi w pracy, a ja przy trójce malutkich dzieci więcej tez już nie zarobię :(nie jesteśmy jakoś nieodpowiedzialni- w ciąży byłam raz i tak się trafiło - od razu wielodzietni. Nie wiem j...
-
Przeprowadzam się dosyć daleko od miejsca zamieszkania i muszę wynająć moje mieszkanie. Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Wiem że to moze byc bardzo uciążliwe, mam tu osobę której mogę jak by coś zostawić zapasowe klucze, ale nie mam nikogo kto mógłby mieszkania doglądać jak już będzie wynajmowane. Jeśli nie daj boże coś by się działo- jakieś konieczne naprawy itp to bardzo ciężko byłoby mi to zorganizować. Już nie mówiąc o jakichś problemach z potencjalnymi wynajmującymi.
Ma ktoś...
-
czy ktoś z Was kupował w ten sposób mieszkanie/dom i może się podzielić doświadczeniami?
-
Chciałabym porozmawiać o kosztach utrzymania mieszkania. Chodzi mi głównie o to jaki % ogólnych zarobków jest "bezpieczny" , aby móc utrzymać mieszkanie.
Ogólnie mój problem polega na tym, że zawsze marzyłam o tym aby mieć większe mieszkanie...przestrzeń. Nie chodzi mi o posiadanie domu. Ile m2 na osobe w rodzinie to mało wg. was a ile to juz za dużo i jak wyglądają koszty utrzymania większych mieszkań. Chodzi mi głównie o czynsz, podatki,prąd, no i ogrzewanie.
Myślę nad tym, bo w tej chwi...
-
Zastanawiam sie nad kupnem mieszkania z użytkowaniem wieczystym. Warto kupić?
Wiem że gminy podnoszą opłaty wiec zaczęłam się zastanawiać...
Bierzecie takie mieszkania pod uwagę przy szukaniu nowej nieruchomości?
-
witam! za jakiś czas będę odbierać nowe mieszkanie i chcę je wykończyć możliwie jak najtaniej. łazienka i kuchnia będzie w kafelkach, pozostałe pokoje panele. oczywiście pozostała reszta do kupienia tj. całe wyposażenie agd i meble. gdzie Wy kupywaliście płytki, panele, meble itp. w miarę dobrej jakości i niedrogo.poradźcie.
-
Mam na oku mieszkanie w kamienicy 86 m2 na II piętrze. Kamienica nieocieplona rok budowy ok 1930. Strych nad mieszkaniem i klatka schodowa sa nieogrzewane. Okna i drzwi na klatce sa nowe. W mieszkaniu wszystkie okna i drzwi na klatke sa nowe (plastiki). W tej chwili jest tam ogrzewanie elektryczne na piece akumulacyjne. Są 3 pokoje w jednym pokoju brakuje pieca. W kuchni i łazience jest ogrzewanie podłogowe elektryczne, do tego jest bojler 80l. w łazience na prąd (prysznic). Mieszkanie jest ...
-
Stanelam wlasnie przed wyzwaniem zamiany mojej dziupli na cos niewiele wiekszego, za to bardziej przystosowanego do zycia rodzinnego.Musze moje sprzedac i dokladajac z oszczednosci, glownie na oplaty zwiazane z zakupem,kupic inne. Noza na gardle nie mam. Ogladam oferty w okolicy, jedno z mieszkan bardzo mi sie podoba,ale tu zamiana nie wchodzi w rachube i zastanawiam sie czy korzystniejsza jest opcja sprzedaz mojego i zakup upatrzonego, czy poczekanie spokojnie na opcje zamiany i wtedy w gr...
-
Sprzedaję mieszkanie w Łodzi. Niezła lokalizacja, zadbana kamienica. Odzew niewielki... Ogłoszenia umieszczone niemal wszędzie, gdzie się da. Cena (jak sądzę) atrakcyjna, zresztą do negocjacji.
Mieszkanie wygląda jak na zdjęciach w linku.
Co jeszcze zrobić? Jakieś chwyty, triki??? Dalsze obniżanie ceny???
Doradźcie... Mam na oku inne mieszkanie, ale nie będzie ono czekać w nieskończoność i to MUSZĘ sprzedać do stycznia!!!
dom.gratka.pl/tresc/397-40194915-lodzkie-lodz-polesie-a-struga....
-
Mieszkamy w kawalerce. Udaje nam się co miesiąc odłożyć 1000zł ( gdybyśmy mocniej "zacisnęli pasa" udało by się więcej). W tym momencie mamy odłożoną kwotę na wyposażenie nowego mieszkania. Mamy 2 opcje:
1. Kupić większe mieszkanie na kredyt (100%), kawalerkę wynająć za ok 1200zł, więc musielibyśmy coś dokładać z pensji do rat kredytu.
2. Czekać, zbierać dalej i kupić większe mieszkanie za gotówkę.
Szkoda nam się pozbywać kawalerki, bo ma wiele plusów...ale boję się, że któreś z nas str...
-
Czytam Was od dawno, nie wypowiadam sie, ze wiem, ze znacie sie na wielu sparwach i dlatego przeogromnie prosze o rade
Szukam mieszkania, bo tu gdzie mieszkam dlugo psychicznie nie wytrzymam.
potrzebne mi sa minimum dwa pokoje, idealnie trzy w dosc okreslonej dzielnicy Krakowa - ze wzgledu na dojazdyale i ceny.
Szukam mieszkania w stanie mniej wiecej do zamieszkania - nie oczekuje luksusu ani jakiego mega wysokiego standardu - aby bylo czysto, sucho, cieplo i spokojnie. Pomalowac po wp...
-
Mam na myśli młodą osobę lub rodzinę, która jeszcze nie zdążyła się dorobić żadnego majątku? Pytanie to na poważnie zrodziło się we mnie w wyniku kilku wypowiedzi w wątku Ofelii.
-
Mam kilka pytań, czy na urlopie macierzynskim / wychowawczym tez mozna ubiegac sie o kredyt na mieszkanie (umowa na czas nieokresl) czy na zaswiadczeniu o zarobkach z pracy cos takiego jest odnotowane ?
Czy samemu szukac mieszkania czy zdac się na biuro ? Na co zwrocic uwagę ? Czy lepsze z rynku wtórnego czy od developera ?
Wyjaśnijcie mi "łopatologicznie"..
-
Rozważam zakup większego mieszkania. Z racji tego, że mieszkań do generalnego remontu u nas mało, zastanawiam się nad nowym mieszkaniem od dewelopera.
Jakie są koszty?
Chodzi mi o wyszczególnienie ich.
Czy płace koszty notarialne jeśli nie ma KW (będzie dopiero zakładana)?
-
Co się stanie z cenami mieszkań w PL, jeśli przyjdzie kryzys? Myślę czy kupić teraz mieszkanie, czy się jeszcze jednak wstrzymać kilka miesięcy. Ale tak na prawdę to nie jest dla mnie wiadome czy jak przyjdzie kryzys, to mieszkania stanieją czy zdrożeją. Ceny mieszkań są ostro napompowane. Jak dotąd ceny nie reagują na inflację, stoją w miejscu lub spadają.
Jak myślicie jaki będzie scenariusz, zapraszam do dyskusji.
-
Nie wiem,czy na tym forum mogę zadać pytanie z takiej dziedziny, ale może ktoś będzie znał odpowiedź. Otóż sprzedaliśmy mieszkanie, a jego przekazanie-zgodnie z umową-nastąpi w połowie miesiąca(zły pomysł). Czy w miesiącu, w którym następuje przeprowadzka płacimy całość czy połowę czynszu? Czy podczas przekazania spisuje się stan liczników itp. żeby podzielić się kosztami?
-
czy to się opłaca?
mi z boku wydaje się ze o łatwa kasa ; )
osoby które wynajmują mieszaknie narzekają ze dokładają do interesu
jak to jest w rzeczywistości ?