-
Jak zgodnie z prawem wynajac lub uzyczyc osobom niespokrewnionym mieszkanie, ktorego wraz z mezem jestem wlascicielem?
Czy moge uzyczyc mieszkania i czy obie strony odprowadzac beda wtedy podatek? w jaki sposob on bedzie naliczany?
Czy korzystniej dla obu stron bedzie wynajac za niska sume (np. rownowartosc czynszu) czy uzyczyc? (zalezy mi bardziej na opiece mieszkania niz zarobku z tytulu najmu oraz nie chcialabym korzystac z uslug agencji nieruchomosci)
Czy ktos moglby krok po kroku napi...
-
Witam.
Sprawa dość skomplikowana, ale może ktoś będzie potrafił doradzić.
Matka mojego męża wyszła ponownie za mąż 10 lat temu. Zamieszkała z nim w domu nauczyciela, w którym on mieszkał. Była żona ów Pana była nauczycielką, zmarła a on pozostał w lokalu. Rok temu miasto postanowiło sprzedać mieszkania osobom zamieszkującym. Teściowa z mężem nie posiadali takiej gotówki ( ok 60 tyś). Siostrze męża zaproponowali wykup mieszkania. Nie mogła się ona stać prawowitą wlaścicielką lokalu, ponieważ...
-
Właśnie jakie to są koszty? Ile bierze mniej więcej notariusz i czy płaci się podatek? Zamieniamy dwa mniejsze mieszkania na jedno większe czyli my mamy łącznie jakieś 85m2 a będziemy mieli 75m2. Proszę o odpowiedź.
-
Pewnie mój wątek zaraz poleci na jakieś forum prawne, ale może zdążę zapytać. Chcę wynająć mieszkanie nie biorąc "odstępnego" czy jak to się tam zwie na wypadek zniszczenia i ewentualnego remontu po najemcach. Mieszkanie jest do pomalowania i drobnych poprawek ścian (dziurki po hakach, dół do lekkiego wyrównania gładzią). Prawdopodobny najemca chce, aby malowanie odliczyć mu od wynajmu, ale jak on się wyprowadzi, to ja bez "odstępnego" nie mam gwarancji, czy zostawi mieszkanie pomalowane na n...
-
Witam. Kupiliśmy mieszkaniena rynku wtórnym. Mieszkanie jest spółdzielcze. Czy któreś z nas musi być członkiem spółdzielni mieszkaniowej, aby ustanowic na nim hipotekę i uzyskać wpis do niej. Czlonkowstwo to wydatkowanie dodatkowych 2 tyś. Dzięki za odpowiedzi.
-
Sprzedajemy mieszkanie w którym zameldowany jest mąż. Będzie się musiał wymeldować. Kiedy? przed podpisaniem aktu notarialnego? czy po? bo w końcu dopóki go nie podpiszemy nie mam pewności, że transakcja dojdzie do skutku ale też kupujący nie musi chcieć kupić z kimś zameldowanym.
No i druga sprawa jak się wymelduje z tego mieszkania, to co dalej? może sie zameldować na pobyt czasowy w naszym drugim mieszkaniu? na czasowy bo też to drugie mieszkanie będziemy sprzedawac, wiec na stałe nie ma ...
-
za kilka dni chce kupic mieszkanie, bede placila gotowka. i tu moje pytanie: jak wyglada procedura platnosci? kupujacy-co mi sie nie podoba-chce zebym mu zaplacila cala kwote (na rach bankowy) przed podpisaniem aktu u notariusza. ja z kolei widze to tak, ze (tak robuili znajomi) idziemy do notariusza i podpisujemy akt, akt potem zostaje w depozycie u notariusza a ja ide ze sprzedajacym do banku, robie przelew i wracamy do notariusza po akt, ktory juz potem dostaje do reki.
moze wy mi doradzi...
-
Może mi któraś z Was jak to wygląda technicznie? Kupujący przynosi tyle gotówki do notariusza? robi przelew? przed czy po podpisaniu aktu notarialnego jeżeli przelew?
-
Zakładam, że w danym momencie nie potrzebujecie pieniędzy na nic konkretnego, a otrzymujecie mieszkanie (np. spadek), to czy uważacie że:
a) mieszkanie to lepszy kapitał niż kasa na koncie
b) mieszkanie to same problemy, sprzedajecie jak najszybciej można (podatkowo) a kasę wsadzacie bodaj na konto.
I sytuacja odwrotna: macie wolną kasę, tak powiedzmy 50% wartości mieszkania i chcecie ją zainwestować. Czy:
a) kupujecie małe mieszkanko dobierając kredyt i finansując go z wynajmu tego mie...
-
Witajcie. Proszę o podpowiedź co zrobić w tej sytuacji.
W 2009 roku otrzymałam w drodze darowizny mieszkanie, które sprzedałam teraz, czyli po 2 latach posiadania. Pieniądze z mieszkania w całości przeznaczam na remont domu, w którym mieszkam. Wiem, że w takiej sytuacji nie zapłace podatku, ale muszę się rozliczyć jakoś. I teraz właśnie nie wiem jak. Bo wiem, że ponieważ jest to dochód to muszę w 2012 r wypełnić jakiś PIT za dochody w 2011 r ze sprzedaży nieruchomości. Ale jak mam udowodnić,...
-
Mam pytanie.Dziewczyna wynajmuje mieszkanie.Ma umowę najmu.Czy w takim przypadku należy się jej,może się starać o dotację na mieszkanie?Nie znam się na tym.Koleżanka pytała.Chyba ma zameldowanie tymczasowe..Mam nadzieję,że pomożecie:)
-
Witam mam pytanie. Czym się różni mieszkanie komunalne od tego pod zarządem administracji. Czy to oznacza że to mieszkanie pod zarządem jest w prywatnej kamienicy?? Szukam od pewnego czasu mieszkania na zamianę ale nie chcę prywatnej kamienicy. Wygoglałam że mieszkania pod zarządem administracji są głównie w prywatnych kamienicach w których nie odnaleziono jeszcze prawnych włascicieli. Pomóżcie bo jestem kompletnie zielona w prawie lokalowym.
-
Kupiłam z mężem mieszkanie na kredyt, a teraz dowiaduję się że mąż myśli o rozwodzie. Nie wiem co dalej będzie, chcę nadal tu mieszkać więc to się będzie wiązało z tym że będę płacić kredyt, ale mąż ciągle będzie w papierach i kiedyś może się o mieszkanie upomnieć. Z drugiej strony nie mam zdolności kredytowej żeby wziąć tylko na siebie. Jak to rozwiązać???
-
Jak to wygląda od strony prawa? czy jako wynajmujący mieszkanie(pod działalność) mam prawo do kluczyka do skrzynki na listy i śmietnika? jest to regulowane jakimiś paragrafami?
pilnie potrzebuje odpowiedzi
-
Proszę Was o poradę.
Moja ciocia opiekuje się swoją mamą. Kobieta lat 82, z Alzheimerem. Kobieta wymaga 24h opieki i taką ma. Nie jest ubezwłasnowolniona.
Jakiś czas temu w mieszkaniu mamy cioci pękła rura zalewając mieszkanie sąsiadom.
Żadne z mieszkań nie ma ubezpieczenia. U sąsiadów powstały zacieki na suficie w kuchni, przedpokoju i pokoju, oraz zacieki na 1 ścianie w kuchni. Wiadomo, że trzeba pokryć koszty malowania całości. Mieszkanie sąsiadów jest brudne i nie malowane przynajmni...
-
Witam!
Mam pytanie odnosnie podatku,mianowicie sytuacja wyglada tak,że babcia wykupila mieszkanie w 2005 roku,w 2006 przepisła na mnie(darowizna)czy 5 lat liczy sie od momentu wykupu przez babcie czy tez od momentu darowizny?Szukalam informacji na ten temat,ale wszedzie piszą tylko o sytuacji zakup-sprzedaż.O darowixnie nic nie ma.
Z gory dziekuje za odpowiedź.
-
i jak jest to rozwiązane prawnie? Chodzi mi o zapis w akcie notarialnym odnośnie tegoż ogródka przynależnego do mieszkania w budynku gdzie mieszkań jest przynajmniej 2, nie o dom jednorodzinny-dla ścisłości.
Znam 2 rozwiązania, jedno jest w tej sytuacji niemożliwe do zastosowania (podział quoad usum na podstawie uchwały wspólnoty mieszkańców) a drugie kosztowne i długotrwałe (podział geodezyjny).
Jakieś inne koncepcje?
-
Chodzę i chodzę po tym necie i kompletnie zgłupiałam już. Otóż chcę zamienić mieszkanko.Mam 38m w kamienicy i mieszkamy tam w piąteczkę.Jest nam trochę ciasno odkąd urodził się młody. Znalazłam na własną rękę kobietkę która ma 82 m w kamienicy i mieszka tam tylko z córką i jest chętna na zamianę. Niestety jej mieszkanie ma dług i chcemy ten dług spłacić w zamian za to mieszkanko. Mam pytanie. Jak to wszystko wygląda "od kuchni". Czy administracja może nie zgodzić się na zamianę? Ile trwają fo...
-
co to jest odstepne?(przy wynajmowaniu mieszkania?)
cytuje:
"53,70m2 (3 pokoje, kuchnia, łazienka oraz wc)
471,06zł czynsz -3 osoby
600 odstępne
1500 zł kaucja
Częściowo umeblowane
Lokal na 3 piętrze. winda
nr licencji: 5553 "
wytlumaczcie mi to bo sem nie kumata
-
Witam, nie wiem czy piszę na dobrym forum ale mam nadzieję że ktoś pomoże.
Sprawa wygląda następująco:
Kolega rozwiódł się z żoną. Tzn. ona rozwiodła się z nim bo on nawet na sprawie nie był ale może po kolei.
Jego żona znalazła sobie kochanka kilka miesięcy temu i żeby pozbyć się męża fałszywie oskarżyła go o znęcanie się fizyczne i psychiczne nad rodziną. Powołała kilku świadków, którzy potwierdzili fałszywe zeznania, znajomy trafił do aresztu, bez żadnych szans na obronę. W międzycza...