Forum Dom Prawo w nieruchomościach
ZMIEŃ
      mieszkanie

mieszkanie

(2084 wyniki)
    • W akcie notarialnym napisane jest ,ze grunty pod mieszkaniem nie są uregulowane oni użytkowane wieczyście .Mieszkanie jest spółdzielczo własnościowe .Nie mam do tego mieszkanie KW.Chciała bym sprzedać to mieszkanie czy mogę sprzedać je osobie która chciała by wziąść pod nie kredyt ?Czy można założyć kw bez uregulowanych gruntów ?
    • Mam pytanie odnośnie spółdzielczych mieszkań własnościowych na terenach, które nie mają uregulowanej statusu prawnego. Słyszałem, że zgodnie z niedawnym postanowieniem Sądu Najwyższego status własnościowy takich mieszkań jest jakby w zawieszeniu, tzn. podobno biura notarialne odmawiają uczestnictwa w kupnie-sprzedaży takich mieszkań. Czy to prawda?
    • Witam! Mam problem, niedługo chcę wynająć mieszkanie z chłopakiem w miejscowości w której pracuje. Nie za bardzo orientuję się czy muszę się zameldować tymczasowo, dodam że chcemy wynajmować mieszkanie przez jakieś 2 lata ponieważ właścicielka chce sprzedać mieszkania po tych czasie. Nie chcę rezygnować z meldunku stałego (dom moich rodziców), czy istnieje taka opcja żeby zameldować się na czas określony? Proszę o szybką odpowiedź.
    • Witajcie - potrzebuję chyba opinii niezależnej, bo sama się już gubię co powinnam. W grudniu 2007 wynajęłam moje mieszkanie, umowa najmu zgłoszona do US. Mieszkanie w stanie bardzo dobrym, mam podpisany przez obie strony najmu protokół zdawczo-odbiorczy z dokładnym opisem wyposażenia i stanu mieszkania, także zdjęcia mieszkania sprzed najmu. Umowa była podpisana na 2 lata, ale najemca postanowił zrezygnować wcześniej - w czerwcu tego roku. Idąc na rękę zgodziłam się skrócić okre...
    • Podpisałam umowę z pośrednikiem, przesłał mi ofertę mieszkania z nazwą ulicy, bez konkretnego adresu, jedynie dane do spotkania że przed bramą osiedla. W tym samym czasie od znajomego otrzymaliśmy numer telefonu do właściciela mieszkania, mieszka w tym na tym samym osiedlu. Spotkanie z pośrednikiem odwołałam i umówiłam się bezpośrednio. Jesteśmy zainteresowani kupieniem, ale oczywiście nie koniecznie chcemy płacić prowizję. Czy w momencie rozwiązania umowy będą obowiązywały mnie paragrafy dot...
    • Witam Potrzebuje pilnie pomocy. W skrócie o sprawie. Chce zamienić mieszkanie komunalne w kamienicy na komunalne w blokach. Najemca zadłużył mieszkanie i jedynym wyjściem jest zamiana. I tu pojawił się pośrednik (łódzkie biuro nieruchomości) który ponoć uregulował kwestie finansowe i prawne. Teraz warunki zamiany negocjowane są tylko z nim gdyż występuje w imieniu najemcy mieszkania w blokach. Po wielu rozmowach ustaliliśmy satysfakcjonującą wysokość "odstępnego" przy czym nie wiemy na ile ...
    • Witam, wynajełem mieszkanie z dziewczyną od listopada na czas określony rok, teraz po 2 miesiącach chcemy kupić własne mieszkanie ale to mija się z celem jeśli bedziemy płacić raty kredytu i najem mieszkania , z włascicielem rozmawiałem i powiedział mi że jeśli znajdę kogoś na moje miejsce do najmu to rozwiąże umowę szukam ciągle ale bez skutku i moje pytanie czy jest jakaś możliwość by rozwiązać tą umowę proszę o pomoc w tej sprawie jestem w kropce na umowie nie ma żadnej furtki bym mógł ja ...
    • pomóżcie. razem z mężem postanowiliśmy się rozwieść. mamy mieszkanie,którę chciałabym 'odkupić' od męża/spłacić męża-jak to zrobić? mąż twierdzi że pójdziemy do notariusza,przepiszemy na mnie,ja pokryję koszty...a 'pod stołem' dam mu kasę. nie zgadzam się na to, chcę mieć wszystko czarno na białym. poza tym w grę wchodziłby jeszcze kredyt (100%) z mojej strony na spłatę męża. JAK TO WSZYSTKO LOGICZNIE WYKONAĆ? co w pierwszej kolejności? zrobić to przed rozwodem czy po rozwodzie?? ...
    • Chciałabym się zapytać co zrobić w takiej sytuacji: - nabyłam mieszkanie w 2009r. a chcę je teraz sprzedać, niestety na chwilę obecną nie mam na niego kupca a trafiła się okazja kupna innego mieszkania, właścicielka jest w stanie poczekać na całkowitą zapłatę 8 m-cy, jednak teraz chciałaby część środków. Zakładam, że w ciągu 8 m-cy sprzedam mieszkanie i chciałabym podciągnąć ten zakup mieszkania jako cel mieszkaniowy, aby uniknąć podatku od sprzedaży mieszkania. Kolejność więc jest odwrotna...
    • Czy, żeby dostać kredyt mieszkaniowy trzeba mieć upatrzone mieszkanie i przedstawić je bankowi? Czy nie? Proszę o odp
    • Proszę o pomoc i podpowiedź, jak znieść współwłasność mieszkania (we wspólnocie, odrębna nieruchomość). Mieszkanie odziedziczyłam wspólnie z siostrą po mamie. Chciałyśmy zamienić mieszkanie na dwa mniejsze,ale siostra zmarła tuż po uprawomocnieniu się decyzji o nabyciu spadku.Jej część przypadła mężowi i siostrzenicom. Czekałam 9 lat, aż druga siostrzenica ukończy 18 lat i będzie mogła sama dysponować swoja częścią spadku. W międzyczasie mieszkanie traciło na wartości, bo szwagier nie zgadzał...
    • chce sprzedac mieszkanie ale prawo meldunkowe nie pozwala mi wymeldowac lokatora.on sam nie chece sie wymeldowac.jak to zrobic
    • Witam Wiem, że tego typu tematów jest bardzo dużo. Ale potrzebuję konkretnych odpowiedzi napisanych pode mnie. Sprawa wygląda tak. Mój dziadek (który zmarł w maju) mieszkał w mieszkaniu komunalnym ze swoją przyjaciółką z dawnych lat (przyszywana "ciocia"). Ona, z powodu straty dziadka przeniosła się do mieszkania swojej córki. Ostatnio zaproponowała mi, że mogłabym zamieszkać w tym mieszkanku komunalnym bo jej nie stać na utrzymanie go - skoro tam nie mieszka. Zaznaczyła, że albo zrzekni...
    • Witam wszystkich. Mam ojca chorego na alzhaimera. Nie zdazylismy przepisac mieszkania na mnie. Nie wiem czy teraz jest jakas mozliwosc zebym nie stracila tego mieszkania. Mam na ojca opieke i za miesiac odbedzie sie sprawa o jego ubezwlasnowolnienie. Mieszkam tylko ja z ojcem jest z nim a konkretniej z jego pamiecia bardzo zle. Podejrzewam ze tu juz notariusz nic nie poradzi. Jezeli ktos ma podobny problem badz ma wiedze jak to zalatwic prosze o pomoc. Z gory dziekuje. Anka
    • Zdecydowałam się na zakup mieszkania i jestem przed podpisaniem umowy przedwstępnej. Dopiero teraz pośrednik poinformował o dość istotnym według mnie problemie - w mieszkaniu nie płacono czynszu i zadłużenie obecnie wynosi ok. 10 tys. zł. W księdze wieczystej widnieje wpis o wszczęciu postępowania przez komornika sądowego. Pośrednik twierdzi, że właściciele są w stanie spłacić zadłużenie (w takim razie dlaczego tego nie robią?) i że taka sytuacja jest wynikiem 'niedopatrzenia'. Zastanawiam ...
    • Witam Chciałabym się dowiedziec czy mam obowiązek udostępniac mieszkanie przyszłym najemcom (wypowiedziałam umowę, okres wypowiedzenia wynosi 1 miesiac). W umowie jest zawarte, ze mam udostępniać mieszkanie w celu sprawdzenia stanu technicznego i nic wiecej. Wypowiedziałam umowę najmu, osoba od której wynajmuje upiera się, ze mam udostępniac mieszkanie osobom, które będą zainteresowane wynajmem i będą przychodziły je ogladac. Mam małe dziecko , nie mam ochoty na wycieczki obcych ludzi. Czy j...
    • Witam, Mam problem otrzymałem w prezencie znaczną kwotę, chcę kupić za te pieniądze mieszkanie, i problem jest z Urzędem Skarbowym jak mam go ominąć, jak się tłumaczyć?
    • Witam, zawiązałam umowę najmu mieszkania dnia 8 stycznia. Miałam wprowadzić się od lutego. Niestety dowiedziałam się na 10 dni przed przeprowadzką, że tracę pracę. Nie będę mogła wynajmować mieszkania, ponieważ nie będę wypłacalna. Poinformowałam właścicielkę, jednak ona chce zadatek zatrzymać, ponieważ może teraz nie znaleźć chętnej osoby od lutego i straci miesiąc wynajmu, więc poniesie stratę. Z tego co czytałam, w przypadku, w którym nastąpiły wypadki uniemożliwiające wypełnienie umowy i...
    • Witam. Gdy zaczynałam wynajmować mieszkanie w październiku 2004r właścicielka powiedziała, że mogę sobie odliczyć kwotę, którą wydam na remont i przez ten czas nie płacić za wynajem. Gdy wykonałam remont, w 2 pokojach, przedpokoju, i generalny w łazience + wymieniłam okna w 2 pokojach, ona stwierdziła, że mówiła o kwocie 1000 zł( taką sobie mogłam odliczyć).Wmówiła mi , że źle ją zrozumiałam. Poza tym twierdziła, że będę mogła tam mieszkać do śmierci bo ona na stałe mieszka za granicą i ją t...
    • Mam takie pytanie: jestem wlascicielka 5/6 mieszkania uzyskanych jako darowizna, mieszkam w tym mieszkaniu o 2 lat. Wlascicielka 1/6 jest moja ciotka. Dzisiaj, nagle zazadala splaty swojej czesci. Nie dysponuje taka kwota od reki, poprosilam o czas na zorganizowanie pieniedzy. Ciotka za to zazadala kluczy do mieszkania, chce korzystac ze swojego udzialu 1/6 do czasu splaty. Czy ma do tego prawa? Nie jest w potrzebie, ma duza wille, ma gdzie mieszkac. Czy ja mam prawo odmowic jej kluczy? ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się