niedowidzenie

(8 wyników)
  • mój syn ma zdiagnozowane niedowidzenie i dużą nadwzroczność od przeszło 2,5 roku, obecnie ma 6 lat,wada ostatnio była na poziomie OP+8,5 OL+6,5, okularki ma poniżej wady,a sama wada cały czas trochę się powiększa,zapewne wynika to z tego ,że na OP ma cały czas niedowidzenie i to jest dla mnie największym problemem Na początku po 1 diagnozie OP było w fatalnym stanie bo miał na nim tylko 10% widzenia + ta duża nadwzroczność, po wielokrotnych naświetlaniach plamki żółtej tego oka, ćwicz...
  • Martwię się o moją córkę. Mam pytanie czy badanie okulistyczne takie zwykłe pozwala na zdiagnozowanie niedowidzenia? Coś z nerwami wzrokowymi jest nie tak, czy co?
  • Na czym polegają ćwiczenia oka(niedowidzenie).Jedziemy teraz na 2 tygodnie - te ćwiczenia mają przyśpieszyć likwidowanie niedowidzenia.Czy wasze dzieci uczestniczyły w takich ćwiczeniach ?
  • moje dziecko od początku nauki ma problemy z j.polskim, pisanie, ortografia, itp. nauczyciel skierowal nas do poradni na badania pod katem dyslekcji, tam po przeprowadzeniu calego wywiadu okazalo sie, ze dyslekcja nie moze zostac stwierdzona, gdyz dziecko jest niedowidzace, praktycznie jednooczne i w tym jest problem,nie w dyslekcji. no ale skoro ze wszytkich innych przedmiotow radzi sobie b.dobrze,matematyka, angielski, to czy psycholog ma racje? czy ktos slyszal o czyms takim?
  • Witam wszystkich uczestników tego forum. Jesetem mamą 6 letniego Maciusia. Moje dziecko ma dużą wadę wzroku +8 i +6,5. Wada korygowana jest okularkami, ale najgorsze jest to, że niedowidzi. Obecnie leczony jest w Katowicach u prof. Gierek (my mieszkamy w Olsztynie). W chwili obecnej staramy się jak najczęściej wykonywać ćwiczenia pleoptyczne. Dodatkowo co trzy miesiące jeździmy do Katowic na lasery. Podobno pomagają zmniejszyć niedowidzenie i pobudzają siatkówkę do "pracy". Jednor...
  • Byłam dzisiaj z moja córką (2 i 4 m-ce) na badaniach i okazało się że niedowidzi na jedno oko. Jesteśmy umówieni na wizyte za trzy tygodnie na dobór szkieł. Konieczne będą SZKŁA KONTAKTOWE PRZY TAKIEJ WADZIE (PODOBNO WRODZONEJ). Czy któras z mam ma doświaadczenia ze szkłami kontaktowymi?
  • Witam, Dziś pierwszy raz zajrzałam na to forum. Przejrzałam wszystkie posty dotyczące nadwzroczności i mam mętlik w głowie. Synek ma 2 latka i 3 m-ce, pół roku temu okulistka stwierdziła u niego nadwzroczność (po atropinie przez 7dni) OL +4,5 i OP +2,5. Powiedziała, że na pewno będzie miał okularki ale poczekamy pół roku bo dzieci silnie akomodują i może wada zacznie się cofać.Niestety oczko zaczęło jeszcze bardziej "uciekać". Dziś byliśmy na badaniu - odczytywał tylko obrazki, niespec...
  • Powiedzcie mi kochani czy mogę się starać o orzeczenie niepełnosprawności jeśli mamy zdiagnozowany oczopląs, mamy komplet wszystkich badań ale niestety przyczyna nieznana, no i niedowidzenie też nie znamy przyczyny (Mały widzi na jakieś 20 cm). Czy nie przyczepią się do tego że nie wiemy co mu jest?
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się