niemowlaki

(61 wyników)
  • Corka ma niecale 6 miesiecy, ma podejrzenie AZS i zalecono nam podawanie jej zyrtecu 2 razy dziennie po 5 kropli. Jednak dzisiaj inny pediatra stwierdzil, ze jest za mala na zyrtec i lepiej dawac jej fenistil 3 razy dziennie po 8 kropli. Wczesniej podanie zyrtecu rekomendowalo dwoch innych pediatrow, wiec teraz zastanawiam sie kogo posluchac. Czy ktos z Was podawal zyrtec niemowlakowi?
  • Dostałam info, że przy rozszerzaniu diety niemowlaka i przy wprowadzaniu mięsa nie powinno się gotować mięsa z kością, czyli np. odpadają skrzydełka z kurczaka, które są proponowane przez dużo przepisów na dania dla niemowląt. Z drobiu pozostaje więc tylko pierś. Moje dziecko i tak nie może drobiu ale nie o mnie tu chodzi. Pytam z ciekawości.
  • Chcemy zrobić badania kału u naszej małej. Pani z Kinowej powiedziała nam że jedna próbka musi mieć objęość orzecha włoskiego. Łatwo powiedzieć kiedy kupki małej chociaż żółciutkie są dość płynne i większość wchłania pieluszka. A może to za wcześnie na takie badania?
  • witam drogie emamy:-) jestem mloda mama mam 21 lat, nie mam kogo zapytac dlatego bardzo prosze o pomoc:)moje dziecko ma 2 miesiace lekarz pediatra stwierdzil atopowe zapalenie skory:( mi ujawnila sie z 4 lata temu dopiero ta choroba, dostalam dla dziecka recepty na masci ze sterydami..zadnych wskazowek co robic, czy zrobic testy czy isc do dermatologa..mieszkam w wiosce zabitej dechami gdzie na usg czeka sie 3 godziny bo lekarka ma inne "wazne" sprawy u pielegniarek. I zgupiałam..Jechac od...
  • Witam, u mojego 3-miesiecznego synka zauwazylam w kupce nitki krwi. Pediatra skierowala nas do szpitala gdzie zrobily badania kalu, moczu i krwi - wyniki nic niepokojacego nie wykazaly i wypisali nas ze szpitala. Od tego czasu minal miesiac a w kupce dalej nitki krwi raz tylko ledwo widoczna jedna za drugim razem kal ze sluzem i duza iloscia nitek krwi. Czy to moze byc objaw alergii pokarmowej?? Czy ktoras mama miala podobny problem i jak go rozwiazala?Dodam ze synek karmiony jest piersia, w ...
  • Codziennie serwuję synkowi ( 10 mcy) na śniadanie i kolację -amarantusa, z kleikiem ryżowym + mleko ryżowe. Bo na nic innego nie mam pomysłu. Owoców nie je narazie. Czy ten codzienny amarantus mu nie zaszkodzi?
  • Leczę Sanum (3 m-ce)niemowlaka (6 m-cy), który ma alergię i grzybicę układu pokarmowego.Jest na cycu i sinlacu. Ja na ostrej diecie, ale raczej przeciwalergicznej niż przeciwgrzybicznej. Jak długo trwało u was podawanie leków Sanum?
  • Mój 8 mies. synek ma na cos alergie idę z nim właśnie do alergologa. Lekarz pediatra powiedział że mały będzie miał robione testy dzieki którym bedzie można się dowiedzieć na co mały jest uczulony. Moje pytanie brzmi jak wyglądają takie testy?, bo z tego co sie dowiedziałam to będą go nakłuwali. Pozdrawiam
  • Witam serdecznie. Synek ma 10 miesięcy i niestety od czasu do czasu nękają go różnego rodzaju wysypki (alergia pokarmowa) Podczas ostatniej pediatra kazała podawać wapno, więc kupiłam małemu SANOSVIT bananowy. Uczulenie jakie po tym dostał trudno opisać. Gorszej wysypki nie miał nigdy. Alergolog w takim razie polecił kupić wapno o smaku waniliowym ( podobno uczula rzadziej) ale jak dotąd nie spotkałam takiego w aptece. W ogóle nie spotkałam żadnego wapna BEZSMAKOWEGO dla niemowlaka. Mo...
  • Czytam w niektórych wątkach, że mamy stosują u niemowlaków m.in. Zyrtec i Elidel. Możliwe, że to gdzieś już było na forum, ale odpowiedzcie proszę mi na pytanie. Nasz pani alergolog powiedziała wczoraj, że Elidel stosuje się u dzieciaczków powyżej 18 miesiąca, a Zyrtec można wprowadzić po ukończeniu roku. Na razie zaleciła Fenistil. Córcia ma 4,5 m-ca. Aha, jeszcze dodała, aby na razie nie stosować kremów z filtrami (mam na myśli mineralne oczywiście), bo producenci piszą niby, że...
  • Witam! Moja niespełna 6 miesięczna córeczka zachorowała na obturacyjne zapalenie oskrzeli. Prawdopodobnie zaraził ją jakimś wirusem brat, który chodzi do przedszkola. Miała lekko podwyższoną temperaturę, lekki katar i kaszel. Lekarka w szpitalu przepisała nam Ventolin i Pulmicort do wziewów. Inhalujemy ją już 5 dzień i poprawa jest, ale niezbyt znacząca. Mam pytanie do mam, których dzieci w tak młodym wieku na to chorowały. Jak długo jeszcze może ją to trzymać (przez to nam spadła w tydzień ...
  • Witam, mam synka który obecnie ma 7,5 miesiąca. Był karmiony piersią ale miał cały czas wysypkę. Obecnie przeszłam na nutramigen 2 i ciągle jest to samo. Czasem nawet gorzej. Od kiedy można u takich maluchów zrobić testy alergiczne???? Bo już nie wiem co mam robić, żeby w końcu zniknęła ta wysypka!!!!!
  • u mojego synka, prawie 8m, zdiagnozowano alergię wziewną. Najprawdopodobniej- katar i kaszel bez obajwów infekcji od kilku tygodni, katar śluzowy, małżowiny nosowe sine, bierze Claritine i jest nieco lepiej. Nie wiadomo na co dokładnie, na pierwszy ogień idą kurz i roztocza. Czy u któregoś dziecka zdiagnozowano tak wcześnie alergię wziewną? czy takim małym można już zrobić testy, które wskażą czy to roztocza czy np grzyby albo jeszcze coś innego? Mam również pytanie o środki czyszczące, pon...
  • Witajcie, moja córeczka ma 7 m-cy i od 2 m-ca życia problemy skórne. Pediatra stwierdził, że to alergia, oczywiście, więc ja od września (wtedy się to zaczęło, karmie piersią) jestem na diecie: najpierw bezmlecznej, potem bezjajecznej i bezpszenicznej! Zero poprawy. W końcu w styczniu zdesperowana zrobiłam Małej komplet badań kału (lekarze nie widzą potrzeby wykonania badan, to tak na marginesie). Nie wyszły pasożyty ani lamblie tylko bakterie: klebsiella pneumoniae, citrobacter freundi (...
  • Witam moja 10 miesieczna corka ma zmiany skorne na nogach - pod kolanami i w zgieciach stop takie jakby odparzenia. Dodatkowo na udach i lydkach takie szorstkie place. Od jakiegos czasu drapie sie rowniez po glowie, po uszach i szyi i ten swiad sie caly czas nasila. Dodatkowo w nocy nie spi tylko sie rzuca, kreci, budzi sie z placzem, wyciaga rece zeby ja przytulic a jak ja biore to sie odpycha. Martwi mnie to wszystko coraz bardziej zwlaszcza ze mam wrazenie ze jej stan sie po...
  • Tak sobie pomyślałam,że dobrze byłoby zrobić przetwory dla niemowlaka na zimę.Morele,może winogrona,dynię(no,jeszcze nie teraz).W zimę już będzie miała 10-12 m-cy,więc może mogłyby być na cukrze, bo jak inaczej...może zamrozić?Poradźcie.
  • Witam, Miesiąc temu wróciłam ze szpitala z półrocznym synkiem, gdzie wylądowaliśmy na zapalenie płuc. Lekarze zdiagnozowali u mojego synka alergię pokarmową, która objawia się silnie zaczerwienionymi policzkami. Czerwone policzki pojawiły się w jego piątym miesiącu, a ja sobie tłumaczyłam że to wina mrozów. W szpitalu dostaliśmy leki odczulające oraz mleko bebilon pepti, no i policzki się wygładziły i znormalniały. Niestety po powrocie do domu problem policzków powrócił. Nie są one aż tak ...
  • Moje dziecko ma 5 miesiecy i niestety lamblie (++) i candide (++) wykryte w felixie. Nie wiemy skad, nie wiemy jak u tak malego dziecka, karmionego wylacznie piersia. Jestem zalamana, bo po pierwsze mieszkam za granica, gdzie bagatelizuja problem i nie maja lekow typu furanidazol, a po drugie boje sie truc takiego malucha silnymi lekami. Dwoch tutejszych pediatrow zapisalo mi zentel na lamblioze, dla dziecka w syropku przez 5 dni i po 15 dniach powtorka, dla nas po 1 tabletce pr...
  • Witam Tydzien po wyjsciu ze szpitala moja coreczka dostala krostek pod oczkami, pielegniarka srodowiskowa powiedziala ze to normalne, nastepnie tydzien pozniej pediatra ze to tradzik niemowlecy chrostek przybywalo, kolejny pediatra ze skaza bialkowa pomimo tego ze odstawilam nabial, kolejny pediatra stwierdzil AZS i zalecil diete eliminacyjna,smarowanie emolientami i kompiele w oilatum itd.karmie oczywiscie piersą, jestem zalamana poniewaz dzdzia ma 1 miesiac i 2 tyg.,stosuje f...
  • W jakich ilościach, z jaką częstotliwością i jak długo? Dziecko - 5,5 mca nieliczne lamblie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się