niemowlaki

(71 wyników)
  • Witam, Mój niespełna 4 m-czny synek choruje na refluks żołądkowo-przełykowy. Zdiagnozowano go niecały miesiąc temu, ale na podstawie obserwacji. Synek dużo ulewa chlustająco, wpycha ręce do buzi. Bardzo dużo je od urodzenia, przybiera na wadze b. dobrze (ur. 3640g, najniższa ur. 3590g, teraz ma 3,5 m-ca i waży niecałe 7 kg), położna proponowała podawać smoczek, ale maluch go za nic nie chce (próbowałam już silikonowych i kauczukowych i różnych kształtów - wypycha językiem i płacze ze smoczk...
  • Witam, praktycznie wszedzie jest napisane, ze niemowlak na piersi ma nie byc dopajany woda czy herbatka. Dzis w nocy maly, bardzo mlaskal przez sen i ja po obudzeniu bylam mocno spragniona, wiec wydawalo mi sie, ze i jemu moze chce sie pic. Nie chcialam go wybudzac na karmienie, wiec przez sen podawalam mu po kropelce wode mineralna na palcu, kilka razy, zeby sobie zwilzyl usta. Maly po tym zasnal znowu na jakas godz i dopiero wtedy obudzil sie na karmienie. Czy w takim wypadku nie warto mu m...
  • Mam pytanie,jestem po raz pierwszy mamą,mam pytanie o apetyt 3 tyg niemowlaka.czy to normalne u dzieciaczka ze w ciagu 6 godz, upomni sie o pierś co godzinkę na 3-5 minut i zasypia,w ciągu doby zaś sa 3,4 razy dłuzsze karmienia po 40min.Czsami mam wrazenie ze moje piersi sa pustawe,w nocy zaś najwiecej mam pokarmu i widze jak malenstwo się najada.przez 2 tyg przybrała malutka 300gr czy to duzo czy mało?za kazdym razem upomina sie o piers co się obudzi.zastanawiam się nad wprowadzeniem d...
  • Witam! Mój syn urodził się z wagą 2050, od początku karmiony jest piersią (co prawda przez nakładki,ale tylko tak dawał sobie rade chwycić pierś). Teraz Tymek ma już miesiąc(waży 2800), ale pojawił się pewien problem...byłam na wizycie w poradni patologii noworodka i Pani neonatolog powiedziała mi, że syn ulewa dletego, że je za dużo(do swojego wzrostu i wagi) i że mam go karmić tylko z jednej piersi, a jeżeli bedzie dalej chciał po odbeknięciu to mam go przystawić do tej samej piersi (puste...
  • Witam serdecznie. Mam takie pytanie, moja córeczka urodziła się z waga 3820, przy wypisie ze szpitala miała 3540. Teraz ma prawie 4 miesiące i waży 5400 :( Wydaje mi się że to mało. Badania wyszły wszystkie ok mocz, posiew moczu, kał i rozmaz, na krew utajoną również. Do niedawna karmiłam mieszanie a od 2 tygodni karmię tylko piersią. Córeczka je przy piersi jakieś 3-4 minuty i przysypia, "czochram ją" zaczepiam żeby się obudziła a ona niby jakby "ciumka" tego cyca z zamkniętymi oczami...
  • Mój synek ma trzy tygodnie ostatnio w kupce pojawiły się zółte kulki a a natomiast jestem chora i przyjmuje antybiotyk czy to jest może reakcja na ten antybiotyk?
  • Pytanie j/w. Pogubiłam się już szczerze mówiąc bo każdy mówi inaczej. Czy gluten po skońcoznym 5 miesiącu, czy po skończonym 6? W jakiś ilościach i dlaczego jest taki ważny.
  • Witam, Mam 2,5 miesieczna coreczke ktora karmie piersia.Od jakiegos miesiaca ma problemy z kupka.Potrafi nie robic przez 8 dni?podalam jej ostatnio pol czopka glicerynowego i dopiero poszlo a teraz znowu ten sam problem,przeciez nie moge jej ciagle go podawac:/ Dodam ze puszcza baczki smierdziele :P Nie widze zeby byl to dla niej jakis problem z tym nie robieniem ale sie martwie ile to moze tak trwac.Od 2 dni 1x dziennie podaje jej herbatke na brzuszek Humanna.Odzywiam sie caly czas tak sam...
  • Córcia właśnie skończyła 2 miesiące. Mogę powiedzieć, że od prawie miesiąca je w nocy ma przerwę ok 7-8 godzin (czasem nawet 9). W ciągu dnia je znacznie chętniej bo co 3 max. 4 godziny. Zastanawiam się czy nie osłabnie mi laktacja skoro ta przerwa nocna jest taka duża. Przybiera na wadze super bo w wieku 6 tyg. było to 5400g a urodzeniowa 3730g, w dniu wypisu po spadku znów było ok 3700g. Mała nie jest typem wisielca piersiowego i najada się w 30-40min, jej starszy brat do snu potrzebował ...
  • Mamy 2 miesięcznego chłopczyka, którego karmię tylko piersią, z praktycznie regularnymi odstępami czasowymi- co 3:4 godz. Zaczęły się upały. Czy można, trzeba dziecko dopajać np. glukozą? Oczywiście z butelki. Proszę o poradę, za którą z góry dziękuję.
  • Córka ma prawie 6 tygodni. Przybiera ładnie.Robi normalne kupy. Ale mamy problem z karmieniem.Bywa,ze jak ja przystawiam to wierci sie,macha glowa,odrywa sie z placzem.Przystawiam ja ponownie,zassie,possie 5 sekund i znow sie odrywa.Podnosze do odbicia,nieraz sie odbije nieraz nie i po przystawieniu znow to samo... Nie ma znaczenia pora dnia,bo taki problem zdarza sie i przy karmieniu dziennym i nocnym. Nie kazde karmienia takie sa,nieraz je spokojnie. Wydaje mi sie,ze mleko mam (choc zd...
  • Witam, Dziś pediatra poleciła mi pojenie dziecka wodą przez butelkę, tak by w razie nieobecności matki nauczył się ssać przez butelkę. Czy jest taka konieczność, by poić dziecko wodą? Nie lepiej mlekiem, które i tak w swej 1 fazie gasi pragnienie jak woda... Jak to jest...?!
  • Przeklejam bo ostatnio niektóre mamy piszą że już nie mogą patrzeć na forum "niemowlak" więc mogłyby przegapić. A moim zdaniem to naprawdę wspaniały post. Taki optymistyczny choć o odstawianiu. I pełen miłości. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=67065270
  • Chcodzi mi o takie orientacyjne "dawki" na jedno jedzenie. Mam córeczkę co ma 5 tygodni i dzis na raz zjadła 150ml, wydaje mi sie to dosc duzo. Szukałam w internecie jakis norm ale nic nie moge znalezc. Moze tu uzyskam odpoweidz :) za która z góry dziekuje:)
  • Córka ma dwa dolne ząbki. Wyszły już ładnie i wyraźnie i są bardzo ostre. Tak się cieszyłam, że mnie nie gryzie bo nic się takiego nie zdarzało,,,do niedawna niestety. Obecnie każde karmienie kończy się gryzieniem znienacka, moim krzykiem z bólu, płaczem, jej płaczem bo się wystraszy. To jest okropny ból, zwyczajnie boję się karmienia i tak jak je lubiłam i cieszyłam się że karmię, to zaczynam myśleć o odstawieniu. Jest za mała na uczenie, ze nie wolno gryźć, ma 6 miesięcy. Co ro...
  • Chciałabym zacząć ściągać laktatorem mleko i zastanawiam się ile ml potrzebuje mój 4tygodniowy synek na jedno karmienie. Dodam że najczęściej muszę go wybudzać na jedzenie (ok 3 - 4 h), czasami zdarza mu się wisieć na piersi kilka godzin. Z jednej piersi ściągam ok 100 ml.
  • Witam, Mój synek za chwilę skończy 5 miesięcy, cały czas karmimy się piersią (jest strasznym cycoholikiem:), w nocy potrafi budzić się po 5 razy i tylko cyc działa:)). Tydzień temu całą rodzinką zatruliśmy się albo złapaliśmy jakiegoś wirusa, osobiście stawiam na to 1. U nas przebieg był taki, że biegunka przegoniła nas kilka razy i tyle. Natomiast Młodego dopadło dość dziwnie, mianowicie w ciągu 1,5h zrobił 3 kupy, z czego jedna to był śluz z dodatkiem nitek krwi. Pediatra zbadała, stwierdz...
  • Moja coreczka skonczyla juz 6 miesiecy. Od piatego miesiaca wprowadzilam jej raz dziennie zupke warzywna ok. godziny 12 i raz dziennie deserek ok. 17. W miedzy czasie podaje jej caly czas piers. Chcialam sie dowiedziec jak prawidlowo wyglada jadlospis dla niemowlaka. Ile posilkow dziennie podawac dziecku i w jakiej kolejnosci. Wstajemy ok. godziny 9-10. A zasypiamy 22-23.
  • Dziewczyny - bardzo proszę o pilną poradę. Jestem na diecie eliminacyjnej od 1,5 tyg. Mały (3 miesiące) 2 tyg. temu dostał po chorobie strasznego zaostrzenia azs, który objawił się wypryskami na twarzy i głowie przypominającymi liszaj. W ciągu 1,5 tyg. wydaje się że nastąpiła poprawa w wygladzie twarzy, ale pozostał ciągle świąd, a nawet się nasilił. Mały obciera się gdy biore go na ręce. W nocy trze się rączkami i zmiany stają się bardziej czerwone, a na głowie się wręcz zaostrzają. Byłam ...
  • Dziewczyny i Pani Moniko, proszę o radę, bo powoli kończy się moja pomysłowość i cierpliwość. Mała ma 6 tygodni, karmię ją piersią. Czasami dostaje koperek w butelce, może to jest przyczyna.. Gdzieś od tygodnia dziecie na sam widok piersi dostaje spazmów.. za nic nie chce wziąć brodawki do buzi, wykręca się i wrzeszczy, a mi wydaje się , że jest głodna. Dzisiaj rzuciła się na butelkę z herbatką, a na widok piersi płacz. Na początku karmiłam ją z nakładkami silikonowymi - w szpitalu poł...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się