-
Chcialam ja wyrobic dziecku przed pierwszym wyjazdem do Polski ale okazalo sie podczas wypelniania formularza w internecie ze mozna ja wyrobic dziecku od 16 roku zycia.Pomyslalam ze pewnie ma korzystac w razie czego z karty matki czyli mojej. Teraz jestem w Polsce drugi raz z mloda i potrzebowalam pojsc do lekarza, no i w NFZ zostalam poinformowana ze niemowlaki z UK maja taka karte od urodzenia! Zglupialam w koncu jak to jest wiec chcialam zapytac Was czy wiecie?
-
Jak (technicznie) zrobic zdiecie miesiecznemu niemowlakowi do paszprtu brytyjskiego??? Toc on ani glowy sam nie trzyma (jak o zrobic coby nie bylo moich rak?),ani w obiektyw nie zechce parzec-a do tego ma miec buzie zamknieta i otwarte oczy... A moze te wymagania nie doycza takich maluszkow?
-
Jestem jeszcze niedoswiadczona. jutro lece do Polski, mam 3 miesieczne dziecko. wszyscy mi mowia ze dla takiego malucha przysluguje taka torba na wózek z pieluchami itd, natomiast w przepisach tego nie ma, orientuje sie ktos co i jak??
-
Jakie sprawdzone kosmetyki do pielegnacji niemowlaka polecacie? Ja
uzywam Johnsons Baby, ale chyba uczulaja mojego Malego i HV kazala
mi zmienic, teraz szukam jakis dobrych. Najlepiej zestawu tej samej
firmy.
-
No i moj maly (8 i pol miesiaca) ma infekcje-najpewniej wirosowa.
Od dwoch dni goraczkowal,a wczoraj GP stwierdzil,ze ma czerwone
gardlo i powiekszone wezly chlonne. Zalecil paracetamol na zmiane z
ibuprofenem-niezaleznie od tego czy goraczka jest czy nie ma. Daje
jak kazal (co 4-6h na zmiane-raz jedno,a raz drugie),a mimo to temp
potrafi skoczyc do 39 stopni. Oczywiscie maly marudny,ale dosc duzo
spi,a dzis widac,ze go gardlo boli i trudno mu sie polyka.
Wiem,ze tego typu infekc...
-
Wielu polskich ekspertów mówi jak ważne jest podawanie witaminy K i D, zarówno niemowlakom karionym piersią jak i mm.Jestem chwilę przed porodem i jak dotąd nikt mnie o tym nie informował. Wiem że zaraz po porodzie dziecko dostaje dawkę wit.K w zastrzyku ale to i tak nie wystarcza i podobno od 2 tyg.życia trzeba ją nadal podawać. Czy te witaminy dostaje się po porodzie czy trzeba sobie we własnym zakresie kupować? Koleżanka która niedawno rodziła, zamawiała z Polski więc chciałam zapytać jak ...
-
Witam,jaki polecacie food blender do robienia papek dla niemowlaczka i znacie jakąś dobrą ksiąkżę z przepisami na posiłki dla niemowlaka?Czy używacie jedzonk ze słoiczków kupionych w sklepie czy same "produkujecie"zupki i deserki?Czy to wogóle się opłaca?Słoiczki o tyle dobre,że składniki dobrze dobrane,nie za badzo przegotowane,nie za słodkie itpJedna z doktorek zaleciła mi słoiczki a położna w UK radziła samemu gotować więc trochę się zastanawiam,może trochę tego i tego.Muszę kupić food ble...
-
witam!
czy potrzebuje polski akt urodzenia do wyrobienia paszportu tymczasowego
rocznego dla niemowlaka?
-
Mam pytanie: czy istnieje mozliwosc dokupienia biletu na samolot dziecku
ponizej 2 lat? Maz ma juz dawno zakupiony bilet a chcialby wziasc ze soba
nasza niespelna dwulatke na pare dni do Polski. Leci BMIBABY, ale oczywiscie
nie mzoemy sie tam dzis dodzwonic.
Czy ktos z Was dokupywal? Chyba nie da sie tego zrobic online, a moze to
zalezy od lini?
-
w czerwcu czeka nas w sumie 4 loty, mala ma 5 miesiecy, jeszcze nie przesiadlysmy sie na spacerowke, uzywamy slaloma z matrixem, nie wiecie jak go potraktuje ryanair? jako calosc czy musze doplacic za matrixa jak za fotelik?
-
Jak to jest - jeśli będę podrożowała samolotem (Ryanair)z
niemowlakiem to dzidzia może być w głębokim wózku aż do momentu
wejścia do samolotu i dopiero tam oddaję wózek?
Czy jakoś inaczej jest to rozwiązane?
-
Szukam takiej z przysawka, bez BPA i innych tego typu rzeczy.
Dziecko ma prawie 7 msc, karmi sie samo.
Z warzywami nie ma problemu, klade na blat krzeselka.
Chcialabym jednak podac kaszke czasem i czuje ze wole jednak w misce.
Szukam czegos sprawdzonego bo na amazon np jest ich troche ale nie wiem naprawde ktora jest przyczepna.
-
Czy mozna z niemowlakiem jechac na lotnisko autobusem np. Terravision?
Dzwonilismy sie pytac i pani niezdecydowanie powiedziala ze raczej tak, ale
jednak mam watpliwosci czy to bezpieczne:/
W razie gwaltowanego hamowania takie dziecko siedzi przeciez na kolanach no bo
chyba nie maja jakis specjalnych fotelikow...
Zdecydujemy sie raczej pociagiem ale tak nurtuje mnie ta sprawa ze zapytam czy
macie w tej sprawie jakies doswiadczenia.
-
Kochane mamy wczoraj wróciłam z Polski po urlopie macierzyńskim i wybrałam się na zakupy do Tesco w celu zakupienia dla małej (9 mies.) jedzenia, okazało się że w słoiczkach dla dzieci jest głównie wołowina lub kurczak a w większości jest mleko na które to produkty moje maleństwo jest uczulone. W Polsce nie było problemu bo był i indyk i królik i duzy wybór warzyw bez dodatków mleka czy sera. Pozostaje mi gotować dla dziecka, ale skąd wziąć naprawdę produkty zeby nie było chemii i innego dzi...
-
I w koncu mnie wzielo, tyle sie bronilam przed chorobskiem, a jednak
mnie dopadlo. W kilka godz. mam dreszcze, bol kosci, temp, bol
gardla. Teraz boje sie, ze zaraze Filipa, jeszcze nie wyszedl z
przeziebienia calkiem. Najgorsze, ze spi ze mna w lozku, bo czesto
musze do niego wstawac. Jakie prawdopodobienstwo, ze lapnie cos ode
mnie? Czym moge sie leczyc? Zjadlam czosnek, jakis lek homeopatyczny
na grype, posmarowalam sie VapoRub. Maly ma 4 miesiace i karmie
nadal piersia. Co z...
-
od wczoraj,tak z dnia na dzien moj 2,5 miesieczny synek strasznie sie prezy.
zaczelo sie tak, ze nie chcial przebywac u mnie na kolanach w pozycji siedzacej- wygina sie do tylu i prostuje nogi.
Dzisiaj nie moglam go wykapac! poza tym, mam trudnosci z przewijaniem -tez sie tak prezy i prostuje nogi.
przy czym nie sa to raczej kolki.zdarza sie to o roznych porach, po karmieni i przed, maly raczej przy tym nie placze.
kurcze czy to ja cos zle robilam? czy czekac jeszcze czy isc do lekarza?
-
WITAM WSZYSTKIE MAMY,
CHCIALAM SIE DOWIEDZIEC OD WAS, KTORE MLEKO JEST LEPSZE SMA GOLD CZY
APTAMIL DLA NIEMOWLAKA.
OBECNIE PODAJE JEJ SMA GOLD ALE SLYSZALAM, ZE APTAMIL JEST LEPSZY.
CO SADZICIE NA TEN TEMAT.
Z GORY DZIEKUJE ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI.
POZDRAWIAM
KASIA
-
Za kilka tygodni spodziewam się mojej dzidzi, a ja nie mam kompletnie nic kupione. W tej chwili miałam być w Londynie ale z powodu zagrożonej ciąży nie mogę się kompletnie ruszać z domu. W związku z tym zakupy ma zrobić przyszły
tatuś w Londynie, konkretnie w Primarku i teraz prosze o radę...kupić tą
wyprawkę w Primarku?(body, śpiochy, piżamki)...czy też raczej zrobic zakupy
w Polsce?...czy te rzeczy są solidne? Pytam bo Ceny mają bardzo konkurencyjne
w porównaniu do tych w Polsce, a ...
-
moja mama ma 8 mies, zastanawiam sie nad podaniem jej koziego mleka, takiego z kartonu , czy to w ogole ma racje bytu? czy takie mleko trzeba rozcienczac z woda? ciezko mi nzalesc informacje na ten temat w internecie bo chyba malo mam probuje w ogole z kozim mlekiem. Moze wy macie jakies z tym obycie?
-
Moj synek (10 m-cy), opanowal wlasnie "sztuke" wchodzenia i w nieco mniejszym stopniu schodzenia po schodach (oczywiscie podtrzymywany przez mame;-)
Pytanie pewnie wydaje sie glupie, ale juz tlumacze...
Sama w szczeniecych latach nawnosilam sie mojego labradora po schodach, aby nie przeciazac stawow.
W prawdzie dziecko nie pies (w dodatku z genetyczna predyspozycja do dysplazji stawu biodrowego), ale moj maluch traktuje wchodzenie po schodach jako ulubiona zabawe, no i tak zaczelam rozmysl...