Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      niemowlaki

niemowlaki

(1205 wyników)
    • Co dajecie swoim niemowlakom do jedzenia oprócz mleka i typowych zup. Moje 6 miesięczne dziewczynki, nie za bardzo są za mlekiem w dzień ani kaszkami, więc jedna naprawdę mało je mleka w dzień, a druga troszkę więcej, ale za to w nocy budzą się co 3-4 godz bo chcą jeść a w dzień to różnie. Dlatego co można dawać takim niemowlakom? Jakieś biszkopty z herbatką czy coś podobnego?A jak dajecie kaszę jaglaną swoim malcom?Moje chętnie jedzą owoce i zupy mogłyby jeść spokojnie 2 razy dziennie:)a jak...
    • Witam, Mam 4 miesięczne dziecko i problem taki,że na początku mała spała u siebie w łóżeczku, ja wstawałam konsekwentnie w nocy karmiłam i nieraz jak wstała o 2:00 na jedzenie to dopiero o 4:00 z powrotem szła spać , bo po jedzeniu odbijanie i się rozbudzała,ale jako młda matka konsekwentnie odkładałam. Potem mała zaczęła mieć jakieś problemy z brzuszkiem w wyniku czego budziłą się co godzina, spałą niespokojnie, więc w końcu jak już zasnęła ze mną w łóżku to już tak do rana i trwa to do dzi...
    • Hej mamy:-) mam pytanie jak w temacie,a mianowicie chodzi mi o 4 miesięcznego malucha. Chcemy ze starszakami wybrać się na basen i nie wiem jak ten najmłodszy zareaguje:-) czy Wasze maluchy długo wytrzymały albo czy Wy wytrzymałyście z nimi?:-) Mój lubi kąpiel ale basen to nie wanna:-) Bardzo chcę się wybrać ale obawiam się czy po 5 minutach nie będę musiała z nim uciekać. Napewno nie zmarznie bo mamy basenik dla maluchów z ciepłą wodą. Z góry dziękuję za odpowiedzi:-)
    • Czesc Prosze o pomoc. Moja coreczka ma 2.5 miesiąca. Za dwa tygodnie zamierzam rozszerzyc jej diete, co moge jej podac ? Na razie karmie piersia, ale zamierzam powoli odstawiac musze wrocic do pracy. Jak to zrobic jakie mleko ajlepiej podac, czy od 4 miesiaca podac papke z jablka, czy sok - gotowy czy sama mam zrobic, a co z marchewka, czy w tym okresie juz mozna podac sok z marchewki > Bede wdzieczna za porade Ania
    • Witajcie, jestem mamą przedszkolaka i niemowlaka (7,5 miesiąca). Młody urodził się kilka tygodni wcześniej, w szpitalu bylismy 10 dni z powodu żółtaczki. Juz w szpitalu lekarze zalecili dokarmianie (młody spadał z wagi, nie chciał ssać spał po kilka godzin a jak se juz obudził wykonywał na piersi jeden ruch szczęką i szedł dalej spać, nie brudził pieluszek itp). Żółtaczka nie chciała spaść bo jednym ze sposobów jest wydalanie bilirubiny w kale a on sie nie wyprózniał przez pierwszy tydzień w...
    • czy niemowlaka 1msc można kąpać co drugi dzień?jak kąpałam codziennie miał bardzo suchą skóre- teraz kąpie co drugi dzień i skóra nie jest juz sucha
    • czy jakas mama była z niemowlakiem u psychologa? jesli tak to jak wyglada taka wizyta?
    • Jak zasypiaja wasze niemowlaki? I do mam kolyszacych swoje pociechy lub karmiace na zasniecie - kiedy wasze niemowlaki zaczely zasypiac w lozeczku samodzielnie bez potrzeby powyzszych czynnosci? Czy im w tym pomagalyscie?
    • Hej wszystkie Mamy, mam drobne pytanie, jak cieplo ubieracie swoje niemowlaki / noworodki? Mam na myśli w domu w łóżeczku - mój 2miesięczny synek ma na sobie skarpetki, body z długim rękawem plus pajacyk... zastanawiam się czy nie zmienic tego body z długim rękawem na body z krótkim? U mnie w mieszkaniu jest ok 21-22 stC. Do tego leży przykryty kocykiem, mam też spiworek, ale na razie używamy kocyka, jeszcze się nie rozkopuje ;-)
    • Czym zniwelować brzydki oddech u niemowlaka?
    • Wąchacie swoje dzieciaczki tak dla przyjemności? Ja uwielbiam, jak noszę synka to w zasadzie cały czas mam nos w jego cudownym, puszystym irokezie...
    • Mieszkam w okolicy zwanej potocznie Nappy Valley, dzieciakow od groma, co za tym idzie wszystkie przybytki maksymalnie przystosowane do tego by rodzic wraz z dzieciem spokojnie mogl z nich korzystac. Chadzam na spacery wzdluz ulicy z dziesiatkami restauracyjek a w nich mamy z noworodkami, niemowlakami, starszakami calymi dniami przesiaduja.Taka tu kultura panuje i dla wszystkich to normalne. Ja jednak nie moge sie nadziwic/przekonac/zdecydowac ze teskni mi sie za wychodzeniem z kolezankami...
    • OStatnio po rozmowie ze znajomymi (brytyjskimi) mami mam zagwostke. One uwazaja, ze podawanie pieczywa (obojetnie jakiego) niemowlakowi jest niedobre, ze to nie potrzebny zapychacz/zatykacz i lepiej podac warzywa/ owoce. Same nawet podobno niektore chleba sie nie tkna. U mnie w domu przynajmniej pieczywo bylo zawsze rozchwytywane. nei tylko na sniadanie i kolacje, ale i do obiadow np bagietki do zup etc Moj maly uwielbia kanapeczki z serkiem, szynka, warzywkami. Nie uwazam ze jest to malo w...
    • Drogie mamy, a szczególnie te bardziej doświadczone i wyluzowane, chciałabym Was prosić o wymianę pomysłów na temat ułatwienia sobie życia w opiece nad niemowlakiem. Chodzi mi o pomysły trochę odbiegające od oficjalnych wytycznych, ale pozwalające matkom żyć. Do tej pory udało mi sie wychwycić następujące rzeczy: - wygotowywanie butelek i smoczków minimum raz dziennie to przesada, ja tylko przelewam wrzątkiem od czasu do czasu i mały ma się dobrze, - mały nie lubi nic pić więc od 6 mca daje...
    • Byłam ciekawa jaki jest mniej więcej wzrost mojego 10 tyg młodego( ur 4 kg,60 cm), chwytam cm krawiecki i wzdłuż ciała tak jak leżał na płasko na łóżku wyszło mi 65 cm, potem przeczytałam,że mierzy się dziecko w 3 pomiarach (glowa-bioda, biodra-noga, noga-stopa)i zlicza te długości,tak też zrobiłam,wyszło mi 72 cm,i to tak nie naddając nic. Pediatra (w 6 tyg życia Młodego )na szczepieniu powiedziała tylko ,że wygląda na 3 msc dziecko,ale nie mierzyła go wtedy.Jestem w szoku,miał ktoś tak ...
    • Mam 6 tyg córeczke, która miała kontakt z osoba zarażoną, czy mimo iż karmię piersią istnieje duże prawdopodobieństwo zarażenia. Jesli tak to jak to przebiega u niemowlaka?
    • Witam i od razu prosze o wyrozumiałość,ale jestem ciekawa waszej opinii. Jak ubieracie niemowlaki te,które jeżdżą jeszcze w gondoli na spacer w taką pogode jak dziś- 10 stopni i wiatr? Ja staram sie nie przegrzewać dziecka,ale jest to moje pierwsze dziecko i być może sie mylę- dziś w 10 stopni + wiatr ubrałam dziecko w body z długim rękawem,na to bluzka z długim rękawem, rajstopy i na to wszystko lekko ocieplany polarowy kombinezon, do tego czapka i kocyk. Wydawało mi się , że jest ok skoro ...
    • W mojej miejscowości otwarli sklep z tania odzieżą w którym jest m,in odzież dziecięca. Kupiłam dzisiaj dość sporo ciuszków dla niemowlaka a nawet takich malusich na rozm. 62, body, spodenki, bluzeczki itp. Ciuszki bardzo ładne, zadbane, w stanie naprawdę bardzo dobrym- większość firmy next. Ale mój mąż mnie ochrzanił, że jestem głupia mam je wyrzucić, że chorób dziecka nabawię. Czy mój mąż przesadza czy ma racje? To mój pierwszy zakup i nie wiem co robić. Jeśli mąż przesadza czy wystarczy wy...
    • moje dziecko 5 tyg zazwyczaj rano pręży się, stęka tak jakby nie mogło zrobić kupki,ale generalnie kazdego dnai się załatwia, więc nie ma jakiś ewidentnych z tym problemów. Nie wiem co to może być, czy jakieś gazy, wzdęcia moga sie tak objawiać? Zastanawiam się co na to? Może espumisan dla dzieci podawany kilka razy dziennie pomoze? Czy może któraś z was mamy miała taki problem z dzidziusiem i może mi doradzić?
    • Mam pytanie kiedy niemowlak zaczyna cokolwiek mówić i nie mam tu na my gawożenia Chodzi mi o mama, tata i inne Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się