Forum eDziecko edziecko Wychowanie
ZMIEŃ
      niemowlaki

niemowlaki

(13 wyniki)
    • padlo gdzies pytanie o wspolny pokoj dla dzieci. chce troche poszerzyc i poglebic ten temat stad nowy watek. moja corka bedzie miala 4 lata w momencie gdy dolaczy do nas nowy czlonek rodziny i juz zadaje mi pytania, na ktore nie znam odpowiedzi. NA przyklad czy dzidzius "odziedziczy " jej zabawki i ubranka. na poczatku myslalam, ze to naturalne ale potem do mnie dotarlo, ze to przeciez nadal jej zabawki i nawet jesli bawi sie nimi rzadko to nadal naleza do niej.Czy lepiej negocjow...
    • Jakie problemy towarzyszyły u Was pojawieniu się młodszego dziecka w rodzinie? Jak reagowało to starsze? Napiszcie proszę czego mogę oczekiwać. W tej chwili mój synek ma 4.5 roku i wygląda na to że już jest wystraszony wizją kogoś "innego" w naszej rodzinie. Staram się wyobrazić sobie co on sobie o tym myśli i rzeczywiście widzę, że dla neigo to moze być problem. Potwierdza to jego gorsze zachowanie w tym roku (szkolnym), stał się uparty, mrukliwy itd. itp., sprawia problemy w grup...
    • Ja mam calkiem malutkie dziecko bo 5-cio miesieczne, ale moj maz i paru znajomych zbilo mnie z tropu...Mianowicie twierdza ze rozpieszczam mala, bo reaguja na kazde jej "miarkniecie"-czyli marudzenie jeszcze nie placz.Reaguje w ten sposob ze albo zmieniam z nia to co robilysmy w danej chwili, np jesli sie bawila grzechotka i zaczyna marudzic to ja biore na rece lub gdy trzymam ja na reku wtedy marudzi,zaczynam ja czyms zabawiac.Generalnie corka domaga sie poswiecenia jej uwagi, z...
    • Moj synek ma 8 miesięcy, zastanawiam sie od kiedy mogę włączać mu jakąś bajeczkę w TV? Superniania mówiła, że do 3r.ż. dzieciak nie powinien oglądać w ogóle. Co sądzicie, jak jest u Was? Pozdrawiam
    • Witajcie, Drodzy Rodzice! Ostatnio dowiedziałam się od pediatrów i neurologów, że wszystko robię źle... Źle, że tak dużo noszę swoją 5-miesięczną Zosię, bo nie ćwiczy się ruchowo; źle, że trzymam na leżaczku, bo to pozycja za bardzo "w sobie" dla dziecka; źle, że wszędzie jest ze mną, bo trzeba dziecko zostawiać sam na sam ze swoimi myślami; źle, że chodzę na palcach, gdy śpi; źle, że karmię na żądanie, bo za często, a dzidzia już za duża; źle, że je 2x w nocy, bo już nie powinna... ...
    • W jakim wieku niemowlak zaczyna uczyć się wymuszć na rodzicach różne różności za pomocą wrzasku i jak taką sytuację opanować? Jestem mamą 2-miesięcznego brzdąca i coś mi się wydaje, że mój dzidziuś już "załapał" jak dopiąć swego. I jak na razie robi to skutecznie, bo ja nie mam sumienia odmówić takiemu maluszkowi. Gocha
    • Już nie mam siły. Nie wiem nawet czy wejdę jeszcze kiedyś na forum. Pokłóciłam się z resztą rodziny. Bobas mi płacze, poszły w kąt Języki niemowląt i temu podobne, a ja od rodziny dostałam rozkaz, że mam się dziecku "poddać", robić co ono tylko zachce(ma 4 miesiące) byle tylko nie płakał. Dawać cyca ile tylko zapragnie i nosić na rękach nawet cały dzień. Byliśmy dziś u babci, bobas u niej cały czas na ręku, marudziła nawet gdy więłam go od niej żeby go przewinąć. Efekt? w domu gdy...
    • Witam, mam pytanie do doswiadczonych Mam. Czy z waszych obserwacji wynika, ze cechy charakteru ktore dziecko przejawialo w niemowlectwie utrwalily sie czy tez sie zmienily, oprocz oczywiscie normalnych konsekwencji dorastania?. Czy zaobserwowalyscie jakas prawidlowosc? Moj synek ma prawie 8 mcy i jest bardzo pogodny, usmiechniety od rana do wieczora, bardzo cierpliwy, spokojny, duzo spi i je ( wszystko mu smakuje), bawi sie sam zabawkami i ogolnie jest " malo wymagajacy". A.
    • Mam do odstapienia wersje elektroniczna wspanialej publikacji pt "język niemowląt", napewno słyszeliscie o niej. Ston ksiązki 280. Znakomita książka-poradnik Tracy Hogg "zaklinaczki dzieci". Autorka jest dyplomowaną pielęgniarką i położną. Opiekując się noworodkami, których wiele przyszło na świat dzięki jej pomocy, doszła do wniosku, że mogłaby się nauczyć ich niewerbalnego języka i wprowadzać mamy, debiutujące w nowej roli, w świat niemowląt. Podjęła działalność zawodową w tej dz...
    • Witam wszystkich! Pierwszy raz piszę na to forum, bo mój synek ma dopiero 3 miesiące... Przeglądałam Wasze posty, ale nie znalazłam niczego dotyczącego "wychowywania" tak małego dziecka. Mam wrażenie, że Kubuś już się zorientował, że może wymusić noszenie go na rękach płaczem. Nie chciałabym go do tego przyzwyczaić i rozpieścić. Nie chcę, żeby nauczył się, że płacz jest jedyną metodą na zmuszenie rodziców do zajęcia się nim. Płacze, kiedy mu się znudzi leżenie w leżaczku i gaworzenie do na...
    • Moj synek w listopadzie skonczy 3 lata. Jest pogodnym dzieckiem. Jest jeden problem nie akceptuje malutkich dzieci, takich w gondoli- niemowląt. Reaguje z agresją, potrafi podejsc z nienacka i uderzyc takie dziecko ręka w twarz, lub zabawką.Staram sie pilnowac, ja na sam widok w poblizu wózka drże . Dzis znow wykorzystal okazje, jak placilam w miesnym a druga reka bralam zakupy. Zamachnął sie i trzepną na oko 2 tyg . noworodka. Jest mi wstyd, nie pomagaja prosby, tłumaczenia , g...
    • ciekawa jestem czy ktos uzywa jezyka migowe ze swoimi niemowlakami? Nie chodzi mi o dzieci gluchonieme, dodam od razu. Zastanawiam sie czy nie zaczac tego wprowadzac.Znam pare mam ktore to robia, no i twierdza ze sa w stanie komunikowac sie lepiej ze swoimi dziecmi, bo dziecko pokaze ze chce jesc albo pic. Patrzylam kiedys na to z powatpiewaniem, ale teraz sie zastanawiam czemu nie? minusow nie ma, a ponoc to przyspiesza takze mowienie. Czy ktos ma doswiadczenie w tej sprawie? ...
    • Znowu rano była afera z wyjściem do przedszkola. Mój 4-letni synek nie chce chodzić do przedszkola.W zeszłym roku wstawał z ochotą i bez problemów szedł na spotkania z kolegami.W tym roku jest strasznie,na dodatek we wrześniu urodziłam córeczkę i kiedy mały rano urządza bunt ona też się budzi i płacze... koszmar! Rozmawiałam z paniami w przedszkolu i dowiedziałam się, że Piotruś b. łdnie bawi się ze wszystkimi i nie ma z nim problemów. To dlaczego tak płacze kiedy ma wyjść z domu?...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się