-
Witam!
Pani doktor przepisała nam na kaszel syrop diphergan. Synek ma 10 mcy. na ulotce jest informacja, że poniżej 2 lat nie podawać. Zapytałam o to naszą Panią doktor - powiedziała, żedlatego tak piszą, że nie robili badań na niemowlakach,a ten lek od pokoleń biorą dzieci. Niewiem co o tym myśleć... Poza tym to lek uspokajający, czy może niekorzystenie wpłynąc na moje dziecko?
Pani doktor bardzo proszę o odpowiedź, bo niewiem czy go podawać :)
-
Witam,
czy jest może jakiś wzmacniacz apetytu dla niemowlaka 5 mscy? Słyszę reklamy o jakichś specyfikach typu "apetizer" ale nie wiem czy jest coś takiego dla "niejadka" 5mscy i 12 dni.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
-
Mój 3 miesięczny syn ma spłaszczona prawą stronę główki. Do kiedy kształtuje się główka niemowlaka!? Czy kładąc go częściej na lewej stronie jest szansa że główka nie będzie krzywa? Czy to już za późno??
-
Dzień dobry,
jestem mamą zdrowego, 5 miesięcznego chłopczyka (ur.07.12.2007).
Maluszek jest karmiony piersią (głównie wieczorem i w nocy), a w dzień mlekiem Bebilon 1 (3-4 x po 150ml).
Od 2 tygodni podaję mu surowe, starte jabłko (ilość-do 2 łyżeczek), a od tygodnia (obecnie 25ml kupnego soku marchwiowego - 1-dniowego). Synek uwielbia je jeść.
Nie ma żadnych reakcji alergicznych.
Niestety kupy robi raz na 2-3 dni, a w dzień nie chce pić przegotowanej wody.
Chciałabym zapytać co innego m...
-
Nie moge pordzic' sobie z ropiejącymi oczami u niemowlaka,
przecieram je kilka razy dziennie, solą fizjolgiczną, esencją z
mocnej herbaty, czy jest to obiaw jakiejś choroby czy to normalne u
takch maluchów bo się oczyszczją... dajcie mi jakąś radę co robic'
czekac' do pierwszej wizyty u lekarza jeszcze 3tyg czy udac' się już
teraz... a może to normalne u takich maluchów???
-
Witam, mam jeszcze jedno pytanie do Pani doktor jak i innych mam.
Moja 5-cio m-czna córka strasznie się poci. Szczególnie tylna część główki, okolice noska.
Najczęściej podczas snu i jedzenia.
Dziecko nie gorączkuje, jej temp. ciała waha się 36,4-36,9 stopni.
Czy ktoś tak miał ? Czy to coś poważnego? Czy raczej normalny objaw niemowlaka.
-
Pisałam już na tym forum prosząc o pomoc, gdyż na policzku i ramionach mojego synka wykryto gronkowca złocistego metycylinowrażliwego. NIestety jest coraz gorzej, PO zastosowaniu Mupiroxu (to samo co Bactoban) rana się zaostrzyła, jest już wielkości orzecha włoskiego, żywoczerwona, łuszcząca. Mamam,ajowa poradziła Ozonellę - stosuję od kilku dni nic nie pomaga. Kiedyś pomagał Triderm, ale nie mogę go przeciez stale stosować to silny steryd. Byłam już u kilku lekazry, dermatologa. Leczenie prz...
-
Witam serdecznie
jestem mama trójki dzieci Wiki ma 6,5 roku, Kornelka 3 latka a Hubercik 9 msc. Sparaw dotyczy najmłodszego syneczka. Pierwszy raz zachorował na obturacyjne zapalenie oskrzeli w październiku 2012r mając 4msc dostał zastrzyki zinacef potem antybiotyk zinat, który go uczulił więc dostał inhalacje z berodualu i pulmicortu. za jakiś czas to samo katar, suchy kaszel po dwóch dniach mokry kaszel no i obturacyjne zapalenie oskrzeli . Więc znowu sumamed inhalacje z pulmicortu i bero...
-
dzień dobry, mój synek ma skończone 4 miesiące i stwierdzono u niego podejerzenie choroby Hirschsprunga. W tym celu ma mieć wykonaną biopsję dolnego odcinka jelita. Czy mogłaby mi Pani przybiliżyć jak będzie wyglądać wykonanie takiej biopsji? Lekarz powiedział mi że mam nie karmić dziecka przez dwa dni przed biopsją. Jestem załamana, bo jak jak wytłumaczę takiemu małemu dziecku, że nie dostanie nic do jedzenia przez taki czas? Lekarz powiedział że mogę ewentualnie mu podać kisiel. Czy takiemu...
-
witam! mam 4 miesieczna corke, od 3 miesiecy podaje jej bebilon 1. przez ostatni miesiac mala sporadycznie robila zielone kupki. w diecie nic nie bylo zmieniane, podaje jej dicoflor..czy kolor kupki moze byc zwiazany z wkladaniem przez mala roznych przedmiotow do buzi?? a poza tym wczoraj zaczelam rozszerzac malej diete , podalam jej kaszke mleczno - ryzowa, a dzisiaj Mala znowu zrobila mocno zielona kupke ..czy jest to zwiazane z kaszka? nie wiem czy moge dalej podawac Malej kaszke? prosze o...
-
W jaki sposób podać Bioprazol 8 tygodniowemu niemowlakowi?
-
witam, mój synek ma 5 tygodni, karmie głównie piersia ewentualnie 1 - 2 razy na dobę mlekiem modyfikowanym nan, od 3 dni synek robi bardzo wodniste kupy, w wiekszosci maja normalny/ prawidlowy kolor ale sa robione jakby pod cisnieniem, czesc z nich jest cuchnaca, syn jest niespokojny w ciagu dnia, prezy sie, placze, kuli nozki, co moze byc przyczyna? --
Paula
Ola
Igor
-
Witam,
Moja pięciomiesięczna córeczka ma podwyższona liczbę leukocytów (19,5). W rozmazie krwi limfocyty również sa podwyższone 91. Pediatra stwierdził stan zapalny. Przez dwa tygodnie córka byłą leczona na zapalenie układu moczowego, jednak poiew moczu nic nie wykazał, a morfologia dalej nie jest prawidłowa. W jakim kierunku powinna isc dalsza diagnostyka? Z góry dziekuje za odpowiedź.
-
Witam, niestety u mojego małego (2 miesiące) wykryto chlamydie pneum. (IgG 65,0, IgM ujemne) Przepisano mu antybiotyk Klacid. Tylko, ze jeden z pediatrów mówił o kuracji przez 30 dni, a drugi o kuracji tylko 7-dniowej i juz sama nie wiem, ktory ma rzcje czy macie jakies doswiadczenie w tej kwestii?
-
Witam, bardzo proszę o pomoc. Moje maleństwo ma skończone 3 miesiące
i ostatnio dowiedzialam się,że ma sporą nadwagę. Przy wzroście 68 cm
waży 8700 g.Karmię wyłacznie piersią. Wszyscy zawsze instruowali
mnie bym karmiła na żądanie, tak też czyniłam... Pediatra zalecił
dietę - efekt : maleństwo ciągle płacze. Proszę o jakąś poradę,
interpretację jego rozwoju. Justyna
-
Nasza mała ma pół roku, niedawno zopserwowałam u niej czerwone plamki na rączkach i brzuszku. Plamki zdawały sie powiększać i w końcu udałam się do lekarza. Panie doktor dzisiaj rano wstępnie zdiagnozowała to jako łuszczycę, ale mała dostała jeszcze skierowanie do dermatologa aby ten potwierdził diagnozę.
Trochę poczytałam na ten temat i jestem podłamana, bo z tego co piszą łuszczyca to poważna sprawa.
Czy jest na forum ktoś kto ma podobny problem, jeśli tak będę wdzięczna za wszelkie rad...
-
Czy jest możliwość zrobienia testów alergicznych u dziecka 5 miesięcznego?
(słyszałam że wiarygodne są dopiero robione u dziecka powyżej 3 lat)
U mojej córki lekarz podejrzewa skazę białkową ale ja nie jestem do tego
przekonana ponieważ pomimo że mała dostaje od ponad miesiąca tylko Isomil (nie
zdążyłam jeszcze wprowadzić jej innych pokarmów) cały czas wyskakują jej
krostki na szyjce które znikają po 2-3 dniach smarowania maścią z
hydrokortyzonem i pojawiają się po 3-4 dniach od momentu...
-
Witam, mam problem z moim 7-tygodniowym synkiem, poniewaz nie wyproznia sie. Ostatnio przez 10 dni nie robil kupki. Miedzy czasie dostal dwa razy czopek glicerynowy, ktory nie zadzialal. Pediatra zalecil mi podawanie 3 razy dziennie debridatu po 1,5 ml, 3 razy dziennie Laktulozy po 1,5 ml. Dodatkowo mam podawac 100 ml wody dziennie. Zaznacze ze karmie piersia. Synek jest bardzo rozdrazniony i niespokojny. Przyznam ze po podaniu lakulozy po godzinie zrobil kupke. Moje pytanie jest takie, czy ...
-
Witam mój synek(1 mies ) od dwóch tygodni ma katar najpierw był on
zielonkawy,synek dostał nasivin dostawał go przez 3 dni i wapno,po
tygodniu,katar zmienił się w żółty synek dostał antybiotyk Ospamox 250mg/5ml.i
dostaje go już 4 dni,ma dostawać jeszcze dwa ale katar w ogóle nie mija jest
już biały nie żółty ale synek ciągle ma zatkany nosek w nocy budzi się co
chwila bo nie może oddychać,i nie może jeść przy tak zatkanym nosku.Cały ten
czas zapuszczam mu do noska wodę morska i katarek...