Forum Dom Ogród i rośliny domowe
ZMIEŃ
      niepewny

niepewny

(9 wyników)
    • Posadziłam hortensję pnącą przy ścianie garażu. Z tego co wiem, to zacznie ona silnie rosnąć dopiero za jakieś 2-3 lata. Zastanawiam się co posadzić jeszcze do momentu aż hortensja się ukorzeni i zacznie szybko rosnąć. Strona jest zacieniona, przy dołach szambowych. Zastanwaiłam się nad rdestem, ale on jest bardzo ekspansywny i ma podobno strasznie mocne korzenie. Obawiam się, że może być go ciężko usunąć jak juz hortensja zacznie się piąć w górę. Do tego te szamba: czy takie siln...
    • Czy możecie mi doradzić ciekawy i wyczerpujący przewodnik po arboretach w Polsce?
    • Wiem, ze to juz nie sezon... czesc skoszonej trawy podsypuje pod zywoplot z tawul . Czy im tym pomoge czy wrecz przeciwnie? licze na to, ze trawa zatrzyma wilgoc i nieco urzyzni piasek. Tawuly wygladaja normalnie. Nie marnieja ale i nie rosna jakos szalnczo.
    • Witam. Bardzo was proszę o pomoc. Przedstawie całą sytuację od początku. W sobotę rano skosiłem trawę na 13 arowej działce. Wieczorem nawiązłem działkę azofoską i florovitem do trawników pomieszanymi ze sobą. W chwili nawożenia trawa była sucha. Trawnik posiany dwa lata temu w jesieni. Na 13 arów dałem 35 kg nawozu (zgodnie z informacją na nawozach). Wszystko podlałem, ponadto w nocy padał średni deszcz. W sobotę słonko, trawa w porządku. Dzisiaj po południu zauważyłem na wielu ...
    • czy taka gleba nadaje sie do uprawy roslin, ktore beda pozniej jedzone? w koncu nie jest ona do tego przeznaczona, wiec moze zawierac metale ciezkie i inne nielotne trucizny. a jezeli tak, to czy mozna kupic glebe bez tych dodatkow? analogiczne pytanie dla keramzytu
    • Mam po 2 sztuki hiacyntów, chyba wszystkie kolory (5). Nie tworzą się nigdy cebulki przybyszowe (rosną w gruncie). Próbowałem też wysiać z nasion, ale po 2 miesiącach nic nie "rusza". Słyszałem, że jakoś nacina się piętkę cebuli, aby podzieliła się. Jak to zrobić ? Dziękuję z góry za poradę. Kiedyś venus22 poradziła mi jak rozmnożyć hortensje i mam teraz 10 dorodnych krzaków.
    • Przepraszam wszystkich, że tak długo nie zasiadałem przed klawiatura, ale miałem grypę, co na pewien czas wykluczyło mnie z życia. Od dziś zacznę po kolei odpowiadać na wasze pytania Rekonwalescent Jurek
    • Jak najtańszym kosztem, ale bezpiecznie, podłączyć 4 lampy ogrodowe (220V). Czy muszę użyć bezpiecznika? Chciałbym podłączyć te lampy do zegara sterującego, i to nim załączać i wyłączać oświetlenie. A więc ostatecznie: czy mogę podłączyć go bezpośrednio do kontaktu, a lampy do zegara (chyba równolegle)?
    • Witam serdecznie! Mam pewien kłopot: niedawno przypadkiem natknęłam się na program, w którym mówiono o nowościach na rynku ogrodniczym. W pewnym momencie pojawił się pewien preparat, podobno świetnie działający na rododendrony, a zawierający kolonie bakterii, korzystne dla tychże roślin. Preparat jest dostępny w tubce. Przynajmniej powinien być - nigdzie nie mogę go dostać, najgorsze, że nie zdążyłam na ten moment programu, w ktorym podawano nazwę. Jeśli ktoś miał już w ręku taki ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się