normy

(459 wyników)
  • Odebrałam dziś wyniki badań i bardzo zdziwił mnie wynik ATG - 68,08 IU/ml -[norma do 4,11 IU/m] l! inne wyniki są idealnie w normie: TSH - 1.370 uIU/ml [0,270 - 4,200] FT3 - 4.1 pmol/l [3,1-6,8] FT4 - 13.77 pmol/l [12,0-22,0] ATPO - 10.1 IU/ml [<34,0] wszystkie inne hormony mam idealnie pośrodku norm. Co może oznaczać tak wysokie ANTY TG? Bardzo proszę o pomoc.
  • Może ktoś mógłby mi powiedzieć co oznacza "obniżona echogeniczność" i czy takie wyniki usg tarczycy są w normie. Z góry dziękuję smile Wymiary tarczycy: Płat prawy: 13x13x41mm Płat lewy: 12x11x37mm Miąższ tarczycy w całości o jednorodnie obniżonej echogeniczności, bez zmian ogniskowych. Okoliczne węzły chłonne bez zmian.
  • Witam, dzis odebrałam wyniki: tsh: 5,570 ft3: 3,98 (norma 3,95-6,8) ft4: 16,86 (norma 12-22) biore euthyrox 4x100 i 3x88 anty TPO <600 wiem że mam hasi i niedoczynność, ale moje ostatnie wyniki tsh były 4,21 a brałam euthyrox 3x100 i 4x88...więc rozleniwiam tarczycę a większe dawki nic nie pomagaja na tsh...moja historia choroby jest znacznie dłuższa, ale na dzień dzisiejszy takie mam wyniki. Dodam ze nie mam objawów typowych dla niedoczynności.
  • ...i nie chcą mnie leczyć...Co mam robić? Nie chcę tu zanudzać, ale w skrócie opiszę- mam wyniki następujące: Cholesterol 7,6 (norma do 5,2)- czyli wzrosło! z 5,9 OB 32 (norma3-15)- przypominam, że mam takie zawsze... TSH-3 generacji -2,311 (0,38-4,31) czyli wzrosło z 1,788 FT4-11,77 (9-20) poprzednio 10,42 FT3-4,28 (4-8,3) poprzednio 4,24 Porobiłam USG, Scyntygrafię, wykluczono Hashimoto, Nawet biopsję zrobiłam guzka- wynik- nie- rak. Lekarze (trzej różni, młodzi i starzy) mówią-...
  • Hej, Bardzo prosze o rade, jakies sugestie. Od 10 lat choruje na borelioze, od 4 lat lecze ja niemal ciagla antybiotykoterapia, a ostatnio odkrylam ze jakies cuda dzieja mi sie z tarczyca. Ponad 3,5 letnia ciagla antybiotykoterapia nie przyniosla zadnej poprawy, a nawet jest coraz gorzej. Mysle, ze moze to juz nie tylko borelioza, ale ze czesc objawow jest od tarczycy? Moje objawy od 5 lat mocno wykluczyly mnie z zycia, wlasciwie wegetuje. Moje najgorsze objawy to: ciagla tachykardia...
  • Hej , mam pytanie zrobiłem podstawowwe badania TSH FT3 FT4 , byłem u endo i powiedziała mi że wszystko ok , kazała mi zrobić przeciwcaiała ATP a TPO i jedno i drugie wyszło ponad normę ATP ponad dwukrotnie ponad normę co to oznacza ???
  • witam, dopiero co odebralam wyniki i mam metlik w glowie. Nigdy nie mialam wczesniej problemow z tarczyca. Jestem w ciazy trojaczej i w 1 trym. wynik TSH mialam: 0.0036 Wczoraj (17 tyddzien) zrobilam badania ft3, ft4 i aTPO i mialam wyniki w normie ft3 - 3.48 (norma 1.71-3.71) ft4 - 0.97 (norma 0.70-1.10) atpo - 0.16 (norma 0.00 -12.00) Zastanawiam sie, czy wynik az tak niskiego tsh moze byc moja ciaza trojacza? rozumiem, ze hormony w ciazy, a szczegolnie w pierwszym trymestrze, ...
  • witam, z usg tarczycy wynika ze jej calkowita objętosc wynosi 3,5ml, jej powierzchnia jest jednorodna, a poziom hormonow taczycy jest w normie. Tak więc pytam sie co to moze byc?? nic nie wskazuje na zadna chorobe, oprocz małej, a wlasciwie zmniejszającej się taczrczycy i objawów: senność , zmeczenie, wieczne wychlodzenie ciała. Ilosc punktow w tescie na niedoczynność - 24, a więc ryzyko chorob tarczycy jest. Chce byc przygotowana idąc do lekarza za 3tyg. Tez troche mnie guzek na...
  • Witam, Nie wiem, czy ktoś wykonuje badania w "Diagnostyce", ale dzisiaj szczęka mi opadła. Zaniżyli normy. Dla FT4 była norma [0,8-1,9] a teraz jest [0,7-1,48]. W niewielkim stopniu obniżyli też normy na FT3. No przecież zawsze było dobrze, jak miałam FT4 na poziomie 1,5 a teraz to mam powyżej normy. I endo na pewno obniży mi dawkę w poniedziałek, chociaż ja czuję się na obecnej dawce dobrze:( Pojadę jeszcze rano w poniedziałek do tego laboratorium, czy aby dobrze są wpisane te normy....
  • Przeglądałam książkę o chorobach tarczycy i wielokrotnie podkreślano tam, że są nowe normy TSH. Zastanawiam się dlaczego w takim razie laboratoria nadal mają stare normy a lekarze na nich bazują? Jak jest z waszymi lekarzami?
  • Witam, jestem tu nowa, w zasadzie nie wiem czy mam chora tarczycę i dlatego chciałabym prosić o pomoc kogoś z większą wiedzą niż moja. Ale po kolei. Ostatnimi czasy miałam nieregularne miesiączki więc zgłsoiłam się do ginekologa, który dał mi skierowanie na badania hormonalne. Wyszła mi sporo za duża prolaktyna 72 (norma do 30) i ginekolog odesłał mnie do endokrynologa. Ten powiedział, że nie mój wynik nie jest aż tak zły, żeby podejrzewać że coś jest na przysadce mózgowej i że być mo...
  • Pisałam już parę dni temu, ale nie było odzewu. Teraz mam więcej danych, więc może będziecie umieli mi coś poradzić... Jestem w ciąży (19 tydzień). Nigdy nie miałam problemów z tarczycą. W ciąży miałam najpierw badane tylko TSH i dopóki było w normie, nic więcej nie robiłam. W końcu obniżyło się za bardzo. W tej chwili sytuacja jest taka: TSH 0.1, czyli poniżej normy (norma 0.27 - 4.2) Ft3 4.01 (83% normy) Ft4 1.40 (61% normy) Naczytałam się trochę w internecie i pogubiłam się już całkie...
  • co jest grane ? nie wiem czmeu krew pobierana tego samego dnia a wyniki FT4 się różnią tzn normy..otóż: FT3 5,4 norma 4,0-6,8 FT4 14,18 norma 9,0-20,0 TSH <0,05 norma 0,25-5,00 i tu wielka niewiadoma T4 137,1 norma 66-181 czyli wydawało by się ze ok a w drugim laboratrium : T4 137,1 norma 3,1-14,1 !!!!!! czyli dużo za dużo i co mam o tym myślec czy to T4 jest ok czy tez nie? biore euthyrox 75 ,wieczorami dostaje sztywne palce,puchną mi ,włosy lecą co jest grane?
  • czy ktoś z was zetknął się z sytuacją, gdy mimo właściwego poziomu hormonów tarczycy wole tarczycowe jest wyraźnie powiększone? jestem 8 mcy po porodzie (w ciąży miałam obniżone TSH) wczoraj odebrałam wyniki, ktore są w normie: TSH 0.786 FT3 5.20 FT4 14.39 a jednak mam naprawdę widocznie powiększoną tarczycę, zauważa to każdy lekarz, do którego wchodzę. O czym to może świadczyć? Ktoś ma podobny problem? wizytę u endo mam pod koniec grudnia I jeszcze jedno - czy można lekam...
  • witam czy ktoś wie jakie są normy TSH dla dzieci moja córeczka miała robione badanie w 2 tyg życia w związku z moją choroba tarczycy i wynik TSH 7,1 (norma na wynikach do 5,5 ale mężowi przy odbiorze powiedziano,że to podobno norma dla chłopców)
  • Witam! Jeśli to nieodpowiednie forum proszę o oświecenie mnie, rzecz dotyczy mojej dwuletniej córki z wrodzoną niedoczynnością tarczycy. Zamieszczam link do mojego poprzedniego wątku bo tam opisałam wszystko w miarę dokładnie. forum.gazeta.pl/forum/w,46000,82449688,82449688,Wrodzona_niedoczynnosc_tarczycy.html Mam ogromną prośbę do Was - jeśli zetknęliście się z podobnym przypadkiem czekam an odzew. Pozdrawiam Maja
  • Witam, Endo oznajmił mi nadczynność tarczycy... zaproponował aby za rok zrobić kontrolne badania a na chwile obecna pozostawic w takim stanie jak jest. Moje wyniki: FT3 3,60 norma to: 2,00-4,40 FT4 16,11 a norma to: 12,00-22,00 TSH 0,193 a norma to 0.270-4,200 Proszę o opinię. Dziękuję i pozdrawiam
  • Witam. Od dwóch lata leczę sie na niedoczynność tarczycy. Od ponad roku TSH wróciło do normy i czuje sie świetnie. Obecnie biore na przemian Euthyrox 50 i 75. Jedyne co mnie martwi to fakt, że wszystkie przeciwciała mam w normie (dwukrotnie powtarzałam badania). Lekarz po usg stwierdził, że mam Hashimoto, że tarczyca jest zniszczona i jestem skazana na branie tabletek do konca zycia. Drugi rowniez potwierdzil ta diagnoze. Dodam, ze przed rozpoznaniem niedoczynnosci moje TSH wyno...
  • Proszę o pomoc. Od 2 tygodni leczę się na depresję. Biorę leki. Czy depresja może być powodem niskiego Ft3? od zawsze mam niskie. Tsh ok. Natomiast Ft4 nie robiłam.
  • Witam :), jakis czas temu pisałam o swojej sytuacji w wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24712&w=80907736 Poradzono mi, bym zrobiła badania FT3, FT4, anty-TG, anty-TPO. Zatem powracam z wynikami badań z 8 lipca. Wyniki badań hormonów przeliczyłam na procenty zgodnie z instrukcjami z forum... mam nadzieję, że się nie pomyliłam ;) : TSH - 1,82 ulU/mL (przy normie 0,4-4,0 ulU/mL) ~ 45,5% [I co mnie zdziwiło, poprzednie badanie robione 3 tygodnie wcześniej: TSH 3,89 = 97,25%...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się