normy

(5 wyników)
  • Moi chłopcy kilka dni temu skończyli 2 latka. Urodzili się trochę za wcześnie (34 tc) ale innych zasadniczych problemów zdrowotnych na starcie nie było. Na dziś zasób ich słów wygląda następująco: - Bartek mówi: mama, tata, dziadzia, baba, dzidzia, duży (przez ż!) lub duła (nie wiem od czego zależy, że raz tak albo inaczej), kicia. Poza tym stałe określenia sylabami na różne rzeczy: lo-samolot, leci, słońce, ba - lampa, balon, banan, sisi-siusiu. Potrafin naśladować psa i kota, rob...
  • Witam, w piatek Natalka miala kolejny test psychologiczny, az sie boje o wynik, test mial 2 czesci, w jednejtrzeba mowic - polegla calkowicie, druga czesc to, jak powiedzial psycholog, pytania wyciagajace, niestety tutaj tez bylo nie najlepiej, nie wiedziala, co jest wieksz, co mniejsze, nie potrafila wskazac przedmiotu nie pasujacego do innych (2 duze przedmioty, 1 maly), kolory tez leza, np. jak powiem zolty jak sloneczko, to wie jaki to kolor, a jak powiem 'zolty" to nie wie, inne ...
  • Nie wiem, moze to już było... Dla wszystkich zainteresowanych.. można przeczytać, wydrukować, wypełnić i zinterpretować wyniki wg załączonych norm - osobne dla chłopców i dla dziewczynek. Niestety, mój dwuletni synek jest poniżej normy :(( www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=10371&_tc=225E7DAA73C74492BD65D22EDC89C8EC pozdr. M.
  • Na początku zupełnie poza tematem - bardzo Wam dziękuję za przemiłe posty - zwłaszcza dzięki dla anatemki, która właściwie mnie tutaj "przyciągnęła". Pozdrowionka dla wszystkich zmagających się z problemem później mówiących dzieci. A teraz do rzeczy - czy nie macie często wrażenia, że wiele naszych stresów powoduje ciągła skłonność do porównywania rozwoju naszych dzieci z innymi nam znanymi maluchami, których możliwości niejednokrotnie nawet przeceniamy. Sama zaczęłam obawiać się...
  • Moja 15 roczna córeczka mówi niewiele, nie łączy wyrazów,rozumie prawie wszystko,ale nie nazywa i nie powtarza/albo mało:-(Na wiele osób i rzeczy mówi Dada/na dziadka, na tate,czasem na babcie i na mnie/,nazywa naszego psa -Birma/Bima/,woda,kawa,na mnie czasem-Nana,mama; nie-nie ma/ne/, daj/dan/, aaa/spi/,miau/na kota/,hou- hou/pies/,kląska/kon/,owca/bee/brum-brum/samochod/,poza tym mowi; tik-tak, pa-pa,alo/jak rozmawia przez telefon,ale rzadko/,na wiekszosc rzeczy pokazuje r...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się