Forum Dom Prawo w nieruchomościach
ZMIEŃ
      ograniczony

ograniczony

(5 wyników)
    • KW(5)

Proszę o pomoc! dział trzeci w Kw dotyczy czego? Bo Kw sprzedającego jest zapis Obciążenia.
    • Kupiłam ad spoldzielni na rynku pierwotnym mieszkanie o wartości 200000zł i mam załozona księgę wieczysta na spóldzielczym prawie wlasnościowym. Wkrótce styczeń) nastąpi ustanowienie odrębnej wlasności i sporządzenie aktu notarialnego. Jakie są z tym związane koszty?
    • Jaką formę powinno mieć takowe przeniesienie? Z tego co widzę to wszędzie opisują to jako przeniesienie prawa do nieruchomości, przy którym obowiązuje forma notarialna. Z tym, że przecież tutaj mamy do czynienia z ograniczonym prawem rzeczowym (w skrócie wg obowiązującego prawa to nie darczyńca jest właścicielem nieruchomości a spółdzielnia). Czy w takim wypadku wystarczy zwykła umowa z oświadczeniami woli? Czy ma do tego zastosowanie "Umowa zawarta bez zachowania tej formy (aktu notari...
    • witam, posiadam wlasnosciowe mieszkanie spoldz. Od dluzszego czasu planuje adaptapcje piwnicy na pomieszczenie mieszkalne (mam mieszkanie w wiezowcu na tzw laczniku i moja piwnica znajduje sie tuz za sciana) I teraz mam pytanie- czy po adaptacji piwnicy i co za tym idzie zwiekszeniem metrazu mieszkania mozna sporzadzic aneks do aktu wlasnosci uwzgledniajacego powiekszony metraz mieszkania???? Z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz PS jeden prawnik twierdzil ze piwnica w przypadk...
    • Czy może mi ktoś wytłumazyć co to oznacza. Jakie ja mam prawa będąc takim właścicielem? Jaki mam dowód własności takiego mieszkania. Czy jest to tak zawane odrębne prawo właśności, a jeśli nie to czy można tak je przekształcić? Na jakiej podstawie spółdzielnia moze podnieść opłaty czynszowe, i dlaczego będąc właścicielem spółdzielnia narzuca mi dostawce mediów lub każe płacić za telewizję kablową z której nie korzystam, a przy tym dostawca TV kablowej jest prywatnym dostawcą?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się