-
Witam,
mąż "wyrzucił" mnie z domu a potem się ze mną rozwiódł. Mamy dwójkę dzieci. Z racji tego, że nie mam domu, rodziny itd. nie mogłam zabrać dzieci. Zarobki wystarczyły mi tylko na wynajem i alimenty. Zamieszkałam wiec z "przyjacielem", żeby mieć co jeść. Mąż składając pozew podał, że wyprowadziłam się, bo poznałam innego. Mówił, że tak musiał, że muszę to potwierdzić przed sądem itd, mniejsza o to. Na rozprawie sędzia spytał "dlaczego pani wyprowadziła się z domu?", chciałam rozpocząć d...
-
czy ma sens ograniczenie władzy rodzicielskiej biorąc pod uwagę że po rozwodzie będziemy mieszkali 70km od siebie? czy odległość nie ma tu znaczenia?
jeżeli władzy nie ograniczam to piszemy razem porozumienie o wykonywaniu władzy rodzicielskiej i na tym koniec?
rozumiem że przy ograniczeniu wykonywania władzy porozumienie jest nie potrzebne??
co w tym porozumieniu ma się znaleźć?miejsce zamieszkania, kontakty,święta,alimenty? co jeszcze?
czy podczas rozprawy odczytuje się na głos...
-
Prosze powiedzcie mi czy jesli ojciec ma ograniczona wladze rodzicielska, to moge dziecku wyrobic paszport bez jego zgody , czy musze miec osobna zgode sadu. Jak to jest? Moze ktos z was przerabial taki problem ?
-
www.charaktery.eu/artykuly/Codziennosc/965/Maly-ksiaże-mamusi/1/
-
Witam i proszę o pomoc...
Jestem po rozwodzie bez orzekania o winie... Chcę ograniczyć byłemu prawa do
córki... Były jest przemocowcem i alkoholikiem. Kiedy z nim byłam tłukł mnie,
po rozwodzie podnosi rękę na córkę gdy ta jest u niego. Gdy córka przyjechała
do mnie po wizycie u tatusia miała całe sine udo. Powiedziała, że to ona
tatusia zdenerwowała, bo nie wróciła na czas do domu i tatuś ją ukarał. Córka
ma 9 lat... Na mnie te metody wmawiania, że to moja wina, że mnie mąż bije nie
d...
-
Kolejny raz robi sobie jaja z alimantami. Mam tego dość. Regularnie opóźnia ich płacenie. Wczoraj znów mi zakomunikował, ze nie ma kasy i dostanę może pod koniec miesiąca (ma płacic do 10-tego). Zawsze mu pozwalam do mnie przychodzić, siedzie z dziecmi ile chce i kiedy chce. Ale samo siedzienie nie umożliwi dzieciom normalnego zycia. Dlatego podjęłam drastyczne kroki: wpuszczę go do domu, gdy on zapłaci alimenty. Ja się wywiązuję ze swoich zobowiązań, on ma je gdzieś, tłumacząc, ze nie ma pra...
-
Czy poniosę jakies konsekwencje prawne itp jesli z 2letnim dzieckiem wyprowadze sie bez zgody ojca do miasta oddalonego o 200km.?Ojciec dziecka odwedza syna sporadycznie itp. mały ma większe szanse na rozwój, ja na lepsza pracę itp, oprócz tego planuje zycie z innym mężczyzną.....ex ma ograniczoną wladze rodzicielską, ma zasadzone wizyty w 3 soboty w miesiacu kontaktow nie utrudniam i nie nie zamierzam...prosze o odpowiedzi. Co ewentualnie powinnam zlozyc w sądzie....
-
Mam pytanie czy składając pozew o rozwód, czy jest możliwe ograniczenie praw ojcu bez jednoczesnego orzekania winy? Może być tak że zgodzi się na orzekanie bez winy ale wtedy chce by miał ograniczone prawa. Czy wogóle nie bawić się w kotka i myszkę i po prostu złożyć pozew z orzczeniem jego winy wraz z dowodami oczywiście. I jeszcze pytanie czy do rozwodu potrzbebny jest adwokat? Nie mam za bardzo kasy... I Jak napisać pozew? Dołącza się dowody do protokołu czy podaje na rozprawie?
-
pisałam tu już jakiś czas temu, stojąc na rozdrożu. Pytałam co pomogło Wam podjąć decyzję. Ja już podjęłam i decyzję i pierwsze kroki, pozew napisany, składam pod koniec września. Teraz mam powtórkę z rozrywki, tzn. mąż mieszka z kochanką, ze mną kontaktuje się sporadycznie, natomiast z dzieckiem wcale :( nie dzwoni, nie przyjeżdża, nie pisze, nic. Pieniądze wspaniałomyślnie zostawia na wspólnym koncie i na tym jego wkład w życie córki się kończy.
Taka sytuacja trwa od początku sierpnia, w...
-
Prosze o pomoc w wyjasnieniu czym się rózni w praktyce calkowite
prawa do dziecka a ograniczone prawa do dziecka.
Ostatnio usłyszalam, ze rodzic wychowujacy dziecko na codzie ma
mniej problemów jeśli drugi rodzic ma ograniczone prawa. Nie wiem
dlaczego.
Prosze o wyjasnienie.
-
rodzicielskich? Napisałam pozew o ograniczenie praw i wyznaczenie
kontaktów męża z dzieckiem. Ale faktycznie w czym to ograniczenie
praw rodziecielskich dla męża może mi ułatwić życie? Głównie zależy
mi na uregulowaniu kontaktów bo teraz przyjeżdża kiedy mu się chce,
a obiecuje często że przyjedzie z zabawką- mała czeka a jego nie ma.
Zastanawiam się czy mała powinna odbierać od niego telefony? Może
zrobić tak aby nie odbierała połączen od tatusia, który rozmawia z
nia przez tel...
-
Witam.
Proszę o poradę.
Mój były mąż jest osobą ze stwierdzoną chorobą psychiczną -
schizofrenia pAaranoidalna. Nie chciałam tego robić do tej pory, ale
widzę, że nie mam wyjścia......chciałabym wyznaczyć mu dni wizyt u
dzieci. Moje pytania dotyczą:
- czy mogę wystąpić o ograniczenie lub pozbawienie go władzy
rodzicielskiej (do tej pory ją ma zachowaną)? Nie wiem czy mogę, ale
nie chcę aby osoba chora psychicznie decydowała o dzieciach a
zwłaszcza aby w przyszłości żądała od ni...
-
Czy we wniosku muszę pisać konkretnie do czego ograniczam prawa ojcu mojej córki.
Chcę mu ograniczyc prawa, aby mógł tylko widywac się z córką w obecności
kuratora.
Prawa chcę ograniczyć do momentu, aż podejmie i zakończy pozytywnie leczenie.
jest nałogowcem.
Prosze pomóżcie - wszędzie czytam o ograniczeniu praw, ale nie moge znaleźć
konkretnych zapisów, jak to we wniosku zapisać.
-
Jestem już po pierwszej rozprawie, mam postanowenie sądu, że na czas trwania
procesu powierzona zostaje mi opieka nad dzieckiem.
Z uwagi na to, iż nie chcę, aby mj mąż odbierałje z przedszkola bez mojej
wiedzy, jakie mam przedstawić zaświadczenie w przedszkolu, czy coś takiego w
ogóle istnieje, czy muszę czekać aż do momentu, gdy sąd ograniczy mu władzę
rodzicielską.
-
Lada dzień składam wniosek do sądu rodzinnego o ustalenie kontaktów z dziećmi. Może byłoby dobrze jednocześnie zastanowić się nad ograniczeniem władzy rodzicielskiej eksowi?
czy ktoś z Was to robił?
w wyroku rozwodowym sąd powierzył "władzę rodzicielską obojgu rodzicom"