Forum eDziecko eRodzice Samodzielna mama
ZMIEŃ
      ograniczony

ograniczony

(22 wyniki)
    • Ojciec mojego dziecka, który od blisko 2 lat nie interesował się synem ma od niedawna (wreszcie) ograniczoną władzę rodzicielską do decydowania w najistotniejszych kwestiach dziecka (bardzo nieprecyzyjne pojęcie) i uregulowane kontakty (raz na dwa tygodnie, jeden dzień, 4 h w mojej obecności). Ograniczenie władzy odbyło się na mocy art. 107 kro, ponieważ nie byliśmy małżeństwem i żyliśmy w rozłączeniu. Od czasu postanowienia sądu w tym temacie, ojciec mojego syna zaczął nagabywać prze...
    • Ojciec ma ograniczoną władzę rodzicielską (współdecydowanie o istotnych sprawach dziecka), nie ma ustalonych sądownie kontaktów. Matka oświadczyła w szkole (prywatnej podstawowej), że nie życzy sobie kontaktów ojca i pozostałych krewnych ze strony ojca z dzieckiem na terenie szkoły. Czy dyrekcja i nauczyciele muszą to respektować, czyli wypraszać ojca, dziadka, wujka z korytarza na przerwie?
    • Mój były mąż ma ograniczone prawa rodzicielskie i mieszka za granicą. Jednak coraz częściej przysparza mi kłopoty. Po za mną ustala wakacje dziecka, złośliwie, bo wie, ze w tym czasie ja jadę z dzieckiem na wczasy. Ja mam pełne prawa rodzicielskie. Szukałam w internecie informacji, na co ja-z pełnymi prawami-mogę sie zgadzać,a na co nie, ale musze mieć na to podstawę prawną. Pomóżcie mi dotrzeć do przepisów prawnych, albo na podstawie włąsnych doswiadczeń podzielcie się swoją wied...
    • w sumie to do niczego to nie jest mi potrzebne, dlatego się waham. Przez 7-8 m-cy w roku tatuś jest niekontaktowy (przynajmniej przez ostatnie 2 lata- nie wiadomo co przyniesie ten rok). Więc w sumie z jakiej racji ma myśleć i mieć w życiorysie że jest kochanym tatusiem? W sumie to czekam aż będzie robił jakieś problemy i uniemożliwi mi jakąś decyzję dotyczącą dzieci- ale może zawczasu temu przeciwdziałać? Jest alkoholikiem który przepija większość roku, to niszczy jego mózg, i r...
    • i co to da? ojciec w ogóle nie interesuje sie dzieckiem ,zero kontaktu... alimenty płąci jak chce ,zawsze z mega opóźnieniem... od dwóch mies nie dobiera telefonów... dziecko płacze za tatą... ja już nie bardzo wiem co robić... syn wierzy w opowieści tatusia typu "zgubiłem telefon" "pracuje w innym kraju dlatego mnie nie ma". Ojciec najprościej rzecz ujmując jest oszustem i mitomanem najwyższych lotów... Zastanawiam sie czy powinnam ograniczyć mu prawa i czy to by coś zmieniło? ...
    • Czy ktoras ograniczała? macie moze kopie pisma? Jak wyglada taka sprawa?
    • Chciałam zapytać, może któraś z was ma takie doświadczenia - sytuacja wygląda tak: rozwodzimy się z męzem i rozwód jest w trakcie a on od jakiegoś czasu nie daje mi pieniedzy na nasza córkę. To znaczy nie tak zupełnie czasem w miesiącu da 150 zł a czasem 300 ale generalnie nigdy nie wiem czy da i kiedy. Oczywiście zawsze tłumaczy sie ty że sam niem (i tu mam poważne wątpliwości choćby dlatego że widze jak chodzi ubrany) I teraz mam takie pytanie i mogę ograniczyć jego kontakty z d...
    • wiem ze to juz bylo wałkowane....powiedzcie mi czy 3 miesiace braku wpłat ze strony komornika wystarczy zeby skladac wniosek do prokuratury o niealimantacji? i dalej czy skłdam do tej ktora jest wlaściwa miejscu zamieszkania dziecka czy ojca? dalej czy jak bedzie proces- bo tak sobie to wyobrazam to mnie tez na te cyrki beda ciągac? dalej jakie sa szanse na ograniczenie ojcu praw jesli ten od ponad dwóch lat wogóle sie nie kontaktuje z dzieckie w żaden sposób, unika alimant...
    • witam, na samym początku napiszę, że jestem jak najbardziej przekonana, że dziecko potrzebuje oboje rodziców. ale... to "ale" dotyczy jakości spotkań mojego dziecka z ojcem. jestem w trakcie sprawy rozwodowej, nie są ustalone dni, ani godziny spotkań dziecka z ojcem, nie możemy się z mężem w tej kwestii dogadać, ponieważ on chce utrzymywać kontakty tylko i wyłącznie pod presją swojej matki, więc przed sądem gra najlepszego ojca pod słońcem. te spotkania to włóczenie syna po mark...
    • tatus od niedwna pracuje w irlandii. W wyroku ma ograniczone prawa do wizyt, placenia alimentow i wspoldecydowania w istotnych kwestiach. Czy moge wystapic o wylaczne prawo do decydowania skoro on pracuje i mieszka za granica?
    • witam! jestem samotna matką, mam 2 synków- 2 latka i drugi 9 m-cy.maz postanowil odejść, kiedy dziecko miało 6 dzień-złozył pozew o rozwód, mieszkał u teściów. Tuz po Nowym Roku wyjechał do Anglii- nie wiedziałam o tym, dowiedziałam sie po kilku tygodniach- zadzwonił, zapytał, jak dziecko/ miało tego dnia operację/- zapytałam, gdzie jest- mielismy razem jechac na operację, odpowiedział, że daleko. zapytałam, gdzie jest, odparł, że dowiem sie, jak wróci. zapytałam, kiedy wróci- on...
    • Prosze o pomoc mam tylko jedno pytanie. Czy jesli ja mam pełne prawa rodzicielskie, ex ma ograniczone, widzenia u mnie w domu, czy ja musze mu dac dziecko np do niego? mam powody aby tego nie robic, chodzi mi o kwestie prawna bo straszy mnie policja, czy jesli z nimi przyjdzie to bede musiała mu dac mała, nie ma sadowo nic zasadzone konkretnie co do widzenia. Pisze bo nie jestem pewna . Z góry dziekuję za odpowiedz Pozdrawiam
    • Orientujecie się dziewczynki,czy można faceta pozbawić praw rodzicielskich ale żadać od niego alimentów?
    • Witam, Sad uznal moja apelacje i z odwiedzin tatusia 3 razy w tyg uznal na co drugi weekend z mozliwoscia wywozenia do innego miasta. Nie zamierzam sie sprzeciwaic temu, bo synus podrosl ma juz 1,5 roku i da sobie tatus z nim rade. Po 2 miesiacach tatus dzisiaj sie zjawil i poprosilam o zgode na paszport. On sam mieszka za granica. Kategorycznie sie nie zgadza mowiac, a wlasciwie krzyczac :nigdy nie dostaniesz paszportu". Dlaczego ja nei mam prawa wyjechac za granice na wakacje...
    • witam Was serdecznie,mam mozliwosc wyjechac z malym do stanow, mamy wizy(o tym tatus nie wie), on przebywa za granica, placi nieregularnie alimenty, dzwoni kilka razy w miesiacu, widuje go srenio raz na pol roku, odszedl od nas zaraz po porodzie..moze ktoras z Was wie czy on moze mnie oskarzyc np.o wywiezienie dziecka bez jego zgody? zgode na paszport wyrazil, nie ma ograniczonych praw..ja tez chce miec szanse na lepsze zycie, a nie tylko on! jeszcze jedno pytanko jakie mialabym ...
    • jestem autorką postu "czy to jest utrudnianie kontaktów???"zprzeczytajcie go prosze.Właśni dzisiaj dowiedziałam się że w sądzie rodzinnym toczy się postępowanie o ograniczenie władzy rodzicielskiej. Wszczęte jest na wniosek kuratora exa ale nie rozumiem dlaczego ja jestem również w to zamieszana.Opiekuje się dziećmi , nie pije alkoholu , nie bije dzieci. To że ex jest taki a nie inny to ja mam z tego powodu też cierpieć.Prosze o rade czy któraś z was orientuje się czy sąd może m...
    • Witam W listopadzie miałam ostatnią sprawę rozwodową z mężem. Na tej rozprawie sąd przyznał opiekę nad naszą małoletnią córką mężowi, ale nie pozbawił mnie praw rodzicielskich. Wciąż mogłam decydować o naistotniejszych kwestiach-szkoły, lekarza i tym podobne. Jednak 2 tyg temu mój były mąż zmarł i teraz córka jest ze mną. Mam pytanie czy w zaistniałej sytuacji mam zakładać sprawę o przywrócenie pełnych praw opieki nad dzieckiem? Dzwoniłam do sądu i powiedziano mi że nie muszę n...
    • Czy jesli nie ma zgody ojca /bo nie ma z nim kontaktu, bo mu sie nie chce.../ na wydanie zgody na wyjazd dziecka/paszport i matka wnosi do sądu o takie orzeczenie, to czy ono jest uzaleznione od ograniczenia/odebrania ojcu praw? Czy tez moze byc tak, ze ojciec zachowuje pelnie praw, a i tak sad wydaje orzeczenie? I jak brzmi tresc takiego orzeczenia? Bede wdzieczna za pomoc osoby, ktore sie z taka sprawa zetknely, pozdrawiam poswiatecznie Anka
    • składam sprawe o alimenty - to po pierwsze. po drugie chce ograniczyc prawa rodzicielskie ojcu dziecka - po pierwsze tatuś olewa maxymalnie dziecko ,poza tym nie chce na nie płacić. ma równiez zdecydowanie jakieś problemy sam ze sobą ,wymyśla sobie jakąś nieprawdziwą wirtualną rzeczywiśtość. W jakim stopniu ja moge mu ograniczyć prawa? jak to wszystko wygląda? jak musze to uargumentowac? jakie mam szanse? i jesli mi sie to uda to jak to bedzie wyglądało w rzeczywistosci? jakie on ...
    • Właśnie znalazłem text matki mojej córki, na forum pelagi: >Co do pytań dzieci: Myślę,że dopóki matka dziecka nie będzie bała się,że jej >dziecko będzie gorsze przez to, że ma tylko jednego rodzica, to i ono nie >będzie miało takiego poczucia, nawet mimo pytań kolegów. Więc wyszło szydło z worka, do czego ona zmierza: aby dziecko miało jednego rodzica. Ot, co za matka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się