Forum Auto-Moto Bezpieczeństwo na drodze
ZMIEŃ
      ograniczony

ograniczony

(13 wyniki)
    • Ulica umiera. Po Delikatesach Mariackich, punkcie prasowym, Skoku Stefczyka, salonie Play i innych punktach z działalności rezygnuje sklep RTV AGD. – Konkurencja jest duża. Postanowiliśmy zamknąć sklep. Od dłuższego czasu koszty utrzymania były większe niż sam zysk. Bezcelowe jest więc utrzymywanie sklepu, który zamiast dochodów przynosi jedynie straty – usłyszeliśmy w sklepie Sklep AGD i RTV to nie jedyny sklep, który w ostatnim czasie rezygnuje z działalności w tej okolicy. ...
    • A gdzie tam!!! Otoz jechalem sobie moim pick-upem droga bez numeru. Wasko bylo. Mniej wiecej na dwa samochody bez wielkiego zapasu. Byly za to szerokie, wysypane zwirem pobocza. Metoda mijania sie byla oparta na wzajemnym poszanowaniu, zwolnieniu i jezdzie na samej krawedzi asfaltu. I tak to wlasnie dzialalo. Z wyjatkiem dwoch bardzo odwaznych panow. Nie wiem czy to wazne, ale obaj w VW - passacie i golfie z zeszlego wieku, obu wystawaly lewe raczki przez okno i obaj nie uzywali pas...
    • kupuję opony, z ciekawości zacząłem czytać warunki gwarancji i natknąłem się na ciekawostkę: 8. Niniejszą gwarancją nie są również objęte opony uszkodzone wskutek, między innymi: . . . e) jazdy z nadmierną prędkością, nieprawidłowej techniki jazdy a w szczególności gwałtownego hamowania, przyspieszania i jazdy z zablokowanymi kołami. O ile odrzucenie w przypadku palenia gumy, przekraczania dopuszczalnej prędkości czy jazdy z zablokowanym kołem rozumiem o tyle gwałtowne hamowanie...
    • Jak widac da sie zrobic kampanie bez wyzywania od wariatow itd...
    • Dziś widziałem kolejny wypadek spowodowany przez młodego, dynamicznego "repa" w zakratowanym wozie. Wyprzedzał, nie zmieścił się, samochód z naprzeciwka wpadł do rowu. Zastanawia mnie dlaczego ja się tak nie zachowywałem. Też byłem młody i głupi, jak zrobiłem prawo jazdy. Zdarzały mi się błędy i to dość duże, ale nigdy nie spowodowałem nawet kolizji. Więc w czym rzecz? Może w tym, że ja po otrzymaniu prawa jazdy nie jeździłem samochodem o mocy 100KM i więcej, tylko przez 4 lata mozolnie...
    • Tak się zastanawiam, czemu mają służyć w PoRD tak enigmatyczne pojęcia jak: - Zachowanie szczególnej ostrożności..... - Nie dostosowanie prędkości ........ - Zasada ograniczonego zaufania. Zwłaszcza to ostatnie, jak tu ufać człowiekowi z "lizakiem', "suszarką" i pistoletem. Tylu teraz przebierańców? Pozdr. Pazdzioch
    • Choćby tak jak dziś: chcę ci-ja skręcić w lewo z ciasnej bocznej uliczki na drogę z pierwszeństwem przejazdu, którą ciągnie się nieprzerwany strumień pojazdów. Na czele tego strumienia pojazdów z lewej pojawia się nagle autokar, który chce skręcić w moją uliczkę. Ale jeśli ja z niej nie zjadę, to się autokar w nią zwyczajnie nie zmieści. Kierowca autokaru zachęca mnie do zjazdu ze skrzyżowania, tylko że ja zza tego kloca ni cholery nie widzę. Teoretycznie nikt nie powinie wpaść na pomys...
    • Chciałem wyjechać z podporządkowanej w prawo. Z lewej jechał samochód sygnalizujący zamiar skrętu w prawo.Wszystko wskazywało na to, że skręci. Zwolnił jakby. Wyjechałem, ale on nie skręcił. Mała stłuczka. On: jechałem wszak drogą główną i miałem pierwszeństwo. Ja: ufałem, że jeśli miga to skręci. Przecież gdyby nie migał to nie ruszyłbym się z miejsca i kolizji by nie było. No i nie wiem, który z nas ma rację.
    • Gość portalu: Roberto napisał(a): > Zatem jesli mamy nadal > mowic o bezpieczenswie to porozmawiajmy w jaki sposob ta grupa osob moglaby > czyc sie bezpieczniej na drodze. No to zróbmy pierwszy krok i zastanówmy się w jaki sposób podnieść wśród rowerzystów znajomośc zasad PoRD i bezpiecznej jazdy, jak wpoić w młodych ludzi, że jadąc na rowerze są uczestnikami ruchu drogowego z czeg owynikają ich praw ale i obowiązki. P.S. O kierowcach porozmawiamy w kolejnych...
    • ... czyli rzecz o totalnym braku widocznosci - gdy wyjazd z parkingu, czy ulicy podporządkowanej całkowicie zasłania wam jakiś dostawczak, a musicie wyjechać na ulicę o dużym natężeniu ruchu - wysuwacie się po centymetrze, na czuja czy jak?
    • Wyglada na to, ze wlasciciele pojazdow w Polsce beda placic znacznie zwiekszone OC ( i inne rodzaje ubezpieczen tez) w zwiazku z tym, ze statystycznie duza czesc towarzystwa na drogach wyznaje styl jazdy typowy dla szalencow, natomiast nie majacy nic wspolnego z tzw. "zdrowym rozsadkiem" i kodeksem drogowym mowiac bardzo delikatnie. Liczba wypadkow ( i to tych powaznych w skutkach ) spowodowanych przez polskich kierowcow poza granicami kraju tak znacznie wzrosla ( w kraju tez ...
    • Zawsze mowiono mi ze "tangens" to koszmarny kierowca ale dzis zobaczyłem to na własne oczy !!! Mało tego,niewiele brakowało by mnie zabił !!! Zielony maluch z przyczepką TGB....wiec nie mam pewnosci czy sam maluch to "tangens" przecina ruchliwe skrzyzowanie we Frampolu Biłgoraj-Lublin i Szczebrzeszyn- Janów lubelski.Jedzie od Szczebrzeszyna prosto na Janów i nawet nie zdejmując nogi z gazu tnie skrzyzowanie pełnym gazem swoim gównem na kółeczkach majac znak STOP jak byk i w ...dupi...
    • Takie dwie sytuacje mam do opisania. Trasa toruńska, kierunek Bródno, między węzłem z Słowackiego a przystankami os. Potok. Jak wiadomo, są tam 3 pasy ruchu i szeroki pas awaryjny. W trakcie korków pas awaryjny jest notorycznie wykorzystywany przez kierowców do jazdy. Pas awaryjny tuż przed przystankami się kończy (linia ciągła oddzielająca go od pasów ruchu skręca na krawężnik, jest cały czas ciągła). W tym momencie, jadący prawym pasem ruchu mogą zmienić pas na powstały w miejsce pasa aw...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się