ojcostwo

(19 wyników)
  • Witam, Jestem studentką ostatniego roku pedagogiki na Uniwersytecie Wrocławskim. Jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej o "Ojcostwie mężczyzn rozwiedzionych", dlatego zdecydowałam się tutaj napisać. Uważam, że jest to ważny obszar i warto się nim zająć. Chciałabym jednak poznać ten temat u źródła- rozmawiając z ojcami, który się rozwiedli. Gdyby któryś z Panów mógł mi poświecić swój czas i udzielić anonimowego wywiadu, którego wyniki zostaną użyte jedynie do celów naukowych, będę w...
  • Taka oto sytuacja: Mężatka miała romans z żonatym facetem, który się na nią wypiął po informacji o ciąży. W chwili obecnej jest ona jeszcze w ciąży i póki co nie wie kto jest ojcem dziecka, ale możliwości są dwie- mąż lub kochanek. Mąż jest świadom całej sytuacji i dziecko będą wychowywali razem, lecz jeśli okaże się po porodzie, że dziecko nie jest męża, kochanek musi ponieść odpowiedzialność za swoje czyny. Plan jest taki: Zaprzeczenie ojcostwa męża, sądowne uznanie ojcostwa (badania DN...
  • Naszło mnie na taka refleksję czytając wątki w których mowa jest np o powierzaniu opieki nad dzieckiem ojcom, odbieraniu matkom dzieci itd. Czym jest w dzisiejszych czasach ojcostwo- tacierzyństwo ( to zdaje się ostatnio modne pojecie). Pewnie to co napisze nie spodoba się wielu "walczącym ojcom" ale trudno. Czy bycie ojcem w dzisiejszych czasach to WALKA o to by postrzegać ojca jako tak samo dobrego opiekuna dziecka jak matka? to walka o opieke "pół na pół", to wchodzenie w pewnym sensie w r...
  • Koleżanka chyba zaczęła się podnosić po szoku po perypetiach z ex i zastanawia się powoli nad przyszłością z czego się bardzo cieszę. Łatwo nie będzie, ale mam nadzieję da radę.Czy możecie mi jeszcze powiedzieć jak wygląda proces o ustalenie ojcostwa, czego się trzeba spodziewać na takiej sprawie?
  • Nareszcie rusza moja sprawa.Moze juz ktos jest po i mi powie, jak to wyglada?Czego moge sie spodziewac?Czy zawsze trzeba robic badania DNA?Niestety pozwany jest nieznay z miejsca pobytu.Szukano go przez konsul, teraz gdzies podobno przebywa w Polsce.Ale do niczego sie nie kwapi, liczy na to, ze dostanie rozwod i ja wszystko sama zalatwie.Boje sie, ze przez jego nieobecnosc Sad mi znowu zawiesi sprawe o zaprzeczenie.Dziecko ma gr krwi biologicznego ojca.Urodzilo sie po rozstaniu ...
  • dzis dostalam rozwod i mam pytanie ,jestem w ciazy z innym mezczyzna ,wiem ze prawnie dziecko jest bylego meza...czy jesli przed porodem zdaze wziasc slub cywilny z ojcem dziecka to nie bede musiala ani ja ani byly maz zaprzeczac ojcostwa i dziecko bedzie miec nazwisko nowego meza ,a zarazem ojca ?prosze o odpowiedz
  • Mam duzy problem, moze byl ktos w podobnej sytuacji?Probuje sie rozwiesc z mezem, narazie bezkutecznie, bo uciekl za granice i nie odbiera wezwania.Niedlugo bedzie 3 sprawa, do tej pory poprzednie sad zawieszal, nie przesluchal nawet swiadka, bo nie przyszlo potwierdzenie odbioru.Zalozylam sprawe bez orzekania o winie, zeby bylo szybciej, z tego zwiazku mam dziecko.Teraz planuje zlozyc wniosek o kuratora dla nieznanego z miejsca pobytu i poprosic o alimenty na czas trwania rozpr...
  • Witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym zasięgnąć porady i mam nadzieję, że ktoś przeczyta ten wątek i poradzi mi co mógłbym w takiej sytuacji zrobić. W ubiegłym tygodniu miałem finalną sprawę rozwodową. Po sprawie dowiedziałem się, że żona jest ze swoim kochasiem w ciąży. Romans między nimi zakończył się, ale dziecko jest już w drodze. Zostało poczęte w okresie kiedy jeszcze formalnie byliśmy małżeństwem. Oczywiście po urodzeniu według polskiego prawa,...
  • Ojcostwo(55)

Powazne pytanie prawne: Mieszkalem z K. w Irlandii zaszla w ciaze, udalismy sie do szpitala tutaj wczesniej wypelanie sie dokumenty do certyfikatu urodzenia. Zostalem podany jako ojciec. K. uciekla do Polski, dziecko ma ojca NN. Pytalem sie Irlandczykow i wedlog ich prawa jestem ojcem dziecka, a w Polsce ???
  • Dzisiaj byłam na sprawie o ustalenie ojcostwa i o alimenty. Ojciec mojego dziecka wstał i oświadczył w sądzie, że nie zamierza się kontaktować z dzieckiem, gdyż spotkania ze mną są dla niego straszliwą traumą. No i ma nadzieję, że się z kimś zwiążę i dziecko będzie miało ojca. Sędzina bardzo mu współczuła i zasądziła 200zł alimentów. Czuję się jakby ze mnie zakpiono. Mężczyzna nic nie musi, wystarczy, że rzuci ochłap w postaci groszowych alimentów i może mieć swoje dziecko w d.pie.
  • Nie chcę się rozpisywać ale szukam informacji??? czy i jak mogę ubiegać się o alimenty od ojca biologicznego, który jednak nie uznał w USC dziecka, ale zeznawał i w prokuraturze i w sądzie, że tymże ojcem biologicznym dziecka jest i nie ma wątpliwości. Wszystkich znających podobne sprawy proszę o info.
  • mam pytanie w ten czwaret mam spr rozwodowa (pierwsza)jestem w 25tyg ciazy z obecnym partnerem ojem dziecka jest on nie moj maz,czy mozliwe ze na pierwszej rozprawie dostaniemy rozwod?i co zrobic by dziecko niemialo nazwiska meza tylko ojca?wystarczy ze przed porodem zdzaymy wziasc slub?
  • Czy ktos z Panstwa skladal wniosek o zaprzeczenie ojcostwa bylego meza??SZukam wzoru i nic nie moge znalezc, zazwyczaj to ,,mezowie" skladaja pozwy.Probuje sie rozwiesc z mezem, ale on nie chce wrocic zza granicy i nie wstawia sie na sprawy.Ulozylam sobie zycie z nowym mezczyzna, jestem w ciazy i okazuje sie, ze nie moge nadac mu nazwiska biologicznego ojca, tylko meza.Normalnie jestem w szoku.Niedlugo mam termin porodu, chce przygotowac pozew.Prosze pomozcie.Jak wyglada taka sp...
  • Chciałam jak najszybciej sie rozwiesc, a trwa to juz drugi rok.Zlozylam pozew o rozwod bez orzekania o winie, bo nie chcialam opowiadac o jego agresywnym zachowaniu itd..Juz wtedy mieszkalam u moich rodzicow.Wyprowadziłam sie z dzieckiem, bo wreszcie wzielam sie w garsc i zrobilam to, co juz dawno powinnam.On na wiesc, ze wnioslam sprawe o rozwod wyjechal za granice.Tlumaczyl sie, ze musi, ze i tak pewnie bez niego dostane rozwod, ze bedzie placil na dziecko.Zostalam bez aliment...
  • pozdr mam takie pytanie. co zrobić jesli małżonek wyjechał za granicę do pracy, a zona pod jego nie obecnosć zaszła w ciążę i urodziła dziecko z kimś innym, złożyła pozew o rozwód i żąda alimentów na to dziecko od małzonka będącego za granicą.
  • Mój mąż przeprowadził się do swojej kochanki - mojej dawnej przyjaciółki i chce rozwodu, bo to ponoć "miłość jego życia", jak powiedział. Powiecie standard, ale jest jeden problem. Mój najstarszy syn nie jest na 99% jego synem biologicznym. To stało sie jeszcze przed slubem - małe zapomnienie i nieopatrznie zwierzy lam sie z tego mojej przyjaciółce a jego obecnej kochance, a ona mu o tym powiedziała. Moje do Was pytania dotycza tego czy: 1/ Maz moze żądać rozwodu z mojej winy jesli go ...
  • ja to mam szczescie??? kiedys napisze ksiazke o ,,moich przypadkach'' ale do rzeczy... 3 lata toczy sie sprawa bo pani B.wniosla o ustalenie ojcostwa i alimenty przeciwko mnie BEZpowiadomienia mnie o dziecku. beda badania dna - czy jest mozliwe aby np. po potwierdzeniu ojcostwa uznac dziecko w USC bez zgody matki[ gdyz jest to kobieta ,,niereformowalna''] dodam , pani B. ma ograniczone prawa rodziciel. i kuratora spolecznego . bo logicznie rozumujac- jezeli ojciec ma wyniki badan dna...
  • Witam, W czerwcu tego roku złożyłam pozew o rozwód. Po długim "niebyciu" z mężem, nie mieszkaliśmy razem już długo, każde z nas miało innych partnerów itd. Sprawa prosta bo bez dzieci, orzekania winy i wspólnego majątku. Po prostu postanowiłam, że trzeba to już formalnie zamknąć bo chcę układać sobie "nowe" życie. Po paru tyg od złożenia pozwu okazało się, że jestem z obecnym partnerem w ciąży. No i zaczyna się niezła kołomyja bo w sądzie praskim w Warszawie do rozwiązania nie mam szans uz...
  • Mam bardzo zawila sytuacje, moze ktos byl w podobnej?Od ubieglego roku nie mieszkam z mezem.Na poczatku roku zlozylam pozew o rozwod bez orzekania o winie( liczylam na szybki koniec), wina byla meza, ale nie chcialam dodatkowych stresow.Zreszta kiedys mnie zawszze straszyl, ze nie da mi rozwodu.Jak sie dowiedzial, ze zlozylam pozewwyjechal za granice.Nie wstawil sie na 1 sprawe, sad kazal mi dostarczyc adres zza granicy.Dostarczylam, bo podal.Wyslali 2 raz zawiadomienie o termin...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się