-
Witajcie.
Postanowiłam załogować się na forum, gdyż buduje swój pierwszy dom. Ciągle staję przed kolejnymi dylematami. Teraz zastanawiałam się nad wyborem firmy okiennej. Zależy mi na wysokiej jakości okien za przystępną cenę. W projekcie mam zaplanowane okno o wysokości 2400 i szerokości 4800...marzy mi się okno typu HS. Takie okno to dla mnie wyzwanie Muszę znaleźć rzetelnego producenta. Zastanawiam się nad lokalną małą firmą. Natomiast moi znajomi zdecydowali się na dużą firmę Peteck...
-
Czy ktoś montował u siebie klasyczne [b]Okna z Krakowa[/b] ? Przymierzam się pod wycenę, ale chciałbym wiedzieć na co się szykować cena/jakość. Jeżeli macie jakieś doświadczenia albo wskazówki po, to proszę o info. Może być na priv.
Dzieki BB2000
-
jestems w trakcie budowy domu i zastanawiamy sie nad oknami drewniano-aluminiowymi. interesuja mnie wasze doswiadczenia z ww. oknami a przede wszystkim ktorych producentow polecalibyscie.
kolejne pytanie: kupowalibyscie okna i montaz w jedne firmie, czy osobno- jakie macie doswiadczenia z firmami monterskimi?
pozdrawiam
-
Jestem zainteresowany wymianą okien w moim mieszkaniu (stare
budownictwo),jednak jestem kompletnie zagubiony w ofertach .mają to być okna
drewniane w pokojach,kuchni.itd(jedne duże balkonowe),wdzęczny byłbym o
podanie adresów internetowych firm sprawdzonych,solidnych z których by
państwo jeszcze raz by skorzystali bez wahania .........mieszkam w SZCZECINIE
POZDRAWIAM WSZYSTKICH NA FORUM
-
Szykuję się do generalnej wymiany okien w mieszkaniu. Czy ktos może polecić jakąś sprawdzoną firmę, gdzie mogłabym wszystko zalatwić łącznie z kupnem i montażem?
-
Szanowni Forumowicze,
jako że zwrot podatku za materiały tylko do końca tego roku, postanowiłem jeszcze w grudniu kupić okna drewniane. I tu nasuwa się pytanie:
czy można je montować teraz (tj. późną jesienią/zimą)? Czy zła pogoda (mróz itp) nie wpłyną niekorzystnie na drewno? Można teoretycznie poczekać do wiosny, ale tu ryzyko, że firma zbankrutuje i kasa przepadnie.
-
Potrzebuję zaadaptować strych, mąż potrzebuje trochę spokoju do pracy:)), nie mamy zaduzo pieniędzy, jakie kupić okna dachowe?Zwykłe bez zadnych cudów. Zupełnie sie na tym nie znam, a widze że cena są od 600zł po .....hoho. Pomóżcie prosze
-
Okno tarasowe 300 x 241 cm.
Jedna plaszczyzna stala, druga przesuwana.
Zalety takiego rozwiazania znam.
Jakie sa wady? Poza cena :)
-
Planuje wymianę okien. Zastanawiam się jaka firmę wybrać.
Tak by cena szła w parze z jakością. Jest to inwestycja na lata dlatego chciałabym dokonać trafnego wyboru.
Bardzo proszę o uczciwe doradztwo.
Okna do pokoju, kuchni, łazienki i tarasowe(przesuwne).
-
Jakie okna kupić do domu pasywnego?.. czyli CO KONIECZNIE WIEDZIEĆ TRZEBA..
Wiem wiem, chciałem napisać parę slow o konieczności (d)ogrzewania domu pasywnego, ale znów pojawił się inny aktualny temat... dlatego dziś parę slow o oknach i wszystkim, co się z nimi wiąże.
Jakie kupić? najprostsza odpowiedz - najlepsze na jakie nas tylko stać.. okna służą nam jakieś 20-30 lat, wiem, ze to nic odkrywczego, ale okna w budynku pasywnym pełnią bardzo wiele rożnych funkcji.. dlatego ich jakość ...
-
Czy ktoś ma okna dachowe Velux? Czy tez ma takie zjawisko, że im większy mróz na zewnątrz, tym mocniej skrapla się woda na szybach, od strony wnętrza budynku, tak, że ścieka po ścianach? Czasem w rogach okien, od wewnątrz jest lód. Co jest przyczyną? Jak temu zaradzić? Czy przyczyną może być niewłaściwa, za słaba lub ze złego materiału izolacja budynku? Budynek jest nowy (zamieszkany niecały rok), okna tez nowe. Zaczęła pojawiać się pleśń narożnikach jednego z pokoi.
-
właśnie jestem w trakcie prac nad stworzeniem projektu arch-bud poddasza - będę dobudowywać trzecią kondygnację w istniejącym domu. Wg wstępnego projektu dach jest dwuspadowy, salon będzie od południowo-zachodniej strony, przy czym spad dachu będzie po południowej stronie. No i teraz: bardzo podobają mi się takie okna jak w zalinkowanej stronie, chciałabym takich ze 3 szt. w salonie mieć, ale boję się że latem z powodu gorąca w mieszkaniu nie wytrzymamy. Czy są jakieś możliwości skutecznego p...
-
Witam,
Kupiliśmy z Mężem mieszkanie przy dość głośnej ulicy (duże natężenie ruchu ulicznego). W
mieszkaniu zamontowane są okna PCV, w dobrym stanie. Chcemy zrobić w jednym pokoju sypialnie, ale jest za głośno.
Czy istnieje jakiś sposób na wyciszenie obecnie zamontowanych okien?
Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam
-
Witam
Mam problem tego rodzaju, że jestem właścicielem mieszkania własnościowego i dostałem pismo od Zarządcy Nieruchomości o następującej przybliżonej treści: W związku z kontrolą przeprowadzoną przez Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego proszę o wykonanie poniższych zaleceń, wydanych przez Zakład Kominiarski w protokole numer „taki i taki” z okresowej kontroli przewodów kominowych:
- zamontować w oknach w pokojach nawiewniki tak, aby stale doprowadzały powietrze do mie...
-
witam
proszę o opinię na temat okien firmy winkhaus
mam tez pytanie-co lepeij wybrac-rolety zewnetrzne (nie antywlamaniowe, tylko zwykle) czy zamiast rolet wybrac szyby antywlamaniowe P-4? co oznacza P-4?
dzieki za info
-
Okna w stylu "śródziemnomorsko-kalifornijskim" w polskich warunkach klimatycznych to dodatkowe "grzanie otoczenia"(takie kilkunastometrowe okno w salonie to min.2-3 tyś kwh energii extra w sezonie grzewczym).Produkt bardzo szczególny dla bardzo "szczególnych klientów".
-
czy są jakieś sposoby na ograniczenie hałasu z ulicy tak aby spać przy otwartym oknie i nie mieć dużego hałasu? np montaż rolet zewnętrznych i minimalne ich otwarcie tak aby powietrze przechodziło do mieszkania, czy np zabudowa balkonu i otwieranie w niej jednej tylko części?
-
Witam.
Mam taki problem.
Okno otwiera się jednocześnie się uchylając, czyli wisi na jednym zawiasie.
Dodatkwo klamka działa tylko od pozycji zamkniętej w dół, nie da się jej przesunąć do góry.
Patrzałem na bolce przesuwne w ramie okna i są one w dwóch różnych pozycjach, gdy jedne są na środku to drugie są w górnej pozycji.
Prosiłbym o pomoc i wytłumaczenie laickim językiem jak sobie poradzić z tym problemem.
-
Witam.
Kupiłam działke pod zabudową bliźniaczą. Dobudowałam mój do do budynku sąsiada.
Sąsiad do budynku mieszkalnego wzdłóż granicy ma dobudowany budynek gospodarczy ( ja na tej wysokości mam ogród). W tym budynku wybił okno i ze ściany wyprowadził komin. Komin wychodzi na moją działkę.
Wczesniej przez okno wyrzucał śmieci z warsztatu ( opiłki metalowe) wprost na moja działkę. Interwencje i prośby o usunięcie nie przynoszą żadnego skutku. Odpowiedź sąsiada jest taka, że jak kupowałam dzi...