okna

(86 wyników)
  • Mieszkam na niskim parterze w budynku w ktorym znajduje sie 7 mieszkan.Calymi tygodniami nie ma nikogo w domu,mieszkanie zawilgocone,okna musza byc jak najwiecej otwarte.Zamontowalam wiec w lazience i w jednym z kuchennych okien kraty.2 okna sa bez krat.Wszystko to znajduje sie na scianie od strony podworka.Dzis dostalam maila od zarzadcy,ze ktos z mieszkancow wniosl skarge na moje kraty i mam przedstawic pozwolenie na montaz,uzyskane z Nadzoru Budowlanego.Oczywiscie takiego pozwolenia nie ma...
  • Witam, mieszkam w bloku należącym do wspólnoty mieszkaniowej. Jednak nie ma to znaczenia czy blok należy do spółdzielni, wspólnoty czy gminy. Jakieś zasady współżycia mieszkańców obowiązują. Tak myślałam do tej pory , kiedy rok temu wprowadziłam się do mojego nowego mieszkania w nowym bloku. Mieszka ze mną moja schorowana babcia. Pod nami sąsiedzi dla dziecka postawili trampolinę. Zapraszają wszystkich sąsiadów z swoimi dziećmi na trampolinę w ogóle nie licząc się z nami. Od rana do wiecz...
  • Dziś usłyszałam od pracownika SM, że nie doknuje się już zwrotów za wymianę okien. Podyktowane jest to podobno zmianą usatwy o spółdzielniach mieszkaniowych. Czy ktoś może zna konkretny artykuł tej ustawy, który ową zmianę wprowadził. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pzdr.
  • m.g. , pap 17-09-2009, Reklama zasłaniająca okna mieszkania [b]nie narusza prawa[/b], bo wspólnota [b]podjęła odpowiednią uchwałę [/b]zgodnie z porządkiem prawnym ---------------------------------------------------------------- Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol). www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe - www.ebos.pl/
  • Okna(15)

Może to nie jest wątek związany bezpośrednio ale ciekawy. Na oknach skrapla się woda. Czy jest na to jakiś sposób. Pomóżcie
  • III CZP 65/13 Skład 3 sędziów Data orzeczenia: 21 listopada 2013 r. Czy na podstawie art. 222 § 2 k.c. wspólnota mieszkaniowa może domagać się od najemcy niewydzielonego lokalu mieszkalnego zaniechania naruszenia prawa własności polegającego na naruszeniu wyglądu elewacji budynku poprzez przywrócenie kształtu i rozmiaru otworów okiennych do stanu poprzedniego? Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 21 listopada 2013 r. Wspólnota mieszkaniowa może żądać od najemcy niewydzielonego lokalu mieszkal...
  • Wspólnota doczepila się że wymieniłem parapety w mieszkaniu prywatnym wlasnościawym nie spóldzielczym!Na regulaminie jest napisane że jeśli będzie robiona lub zmieniana część wspólna to musi być zgoda! Moje mieszkanie nie jest częścią wspólną tylko prywatną!PROSZę O ODPOWIEDż KTO MA RACJE?
  • Witam, mam pytanie w czyjej gestii leży naprawa przeciekającego okna? Mojej czy WM? Przeciek jest od góry, "z rogów" ramy okiennej, na styku rama okienna - tynk, samo okno jest szczelne. Jak dla mnie przeciek następuje w wyniku złego uzupełnienia pianką montażową lub źle położonego tynku. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
  • Czy parapet zewnetrzny okna mieszkania jest nieruchomoscia wspolna ?
  • Od jakiegoś czasu wspólnota użera się z uciążliwym sąsiadem,który chyba na złość nam wszystkim wziął sobie psa.Mnie szczególnie to dotknęło,gdyż trzyma psa w maleńkim ogródku (który mu na moje nieszczęście odstąpiłam)-miał tam mieć warzywa.Nie wyprowadza psa na spacery wogóle,a co się z tym wiąże pies załatwia się tam gdzie przebywa.Smród jest niemiłosierny,szczególnie,że w tamtym miejscu jest cały dzień słońce.Właściciel jak zwróci mu się uwagę zbiera łopata psie odchody i składa do wiaderka...
  • Czy aby wymienić okna potrzebna jest zgoda wspólnoty mieszkaniowej? I czy ona ma prawo wymagać, bym wstawiła konkretny wzór okna, taki jak inni lokatorzy, skoro w żaden sposób nie współfinansuje mi tego przedsięwzięcia? Wiem, że w przypadku spółdzielni, gdy ta nie współfinansuje, to nie ma prawa wymagać okien np. przedzielonych.
  • witam! dostaliśmy do podpisania uchwałę o wymianie okien - wspolnota to 4 wykupine lokale + miasto, które ma ich 15. Ponieważ od jakiegoś czasu pieniądze są zbierane na remont elewacji + wymiana okien- zrobiono już nawet projekt wymiany za bagatela 3000 zł - doszło wreszcie pod podjęcia decyzji. ja mam okna wymienione przed rokiem za własne pieniądze i w uchwale jest zapis, że tym lokatorom, którzy sobie sami wymienili okna będą zwracać według tego za ile wspolnota je wymieni. Ponie...
  • chciałbym dowiedziec kto powinien pokryć koszt naprawy okna, okno znajduje sie na dachu, dach płaski pokryty papą, jest to tak zwany świetlik znajduje sie w mieszkaniu prywatnym, na korytazu wspólnym znajduje sie podobny świetlik kto powinien pokryć koszt naprawy okna wspólnota czy osoba do której nalezy mieszkanie, osoba twierdzi ze powinna to zrobić wspólnota.
  • witam! Już od zeszłego roku wspólnota planuje wymiane okien w całej kamienicy. Ponieważ my wymienilismy wszystkie okna krótko przed tymi planami chcielibyśmy dostać jakąś rekompensatę. na 18 mieszkań 4 są wykupione w tym nasze. Czy mamy jakąś szansę na jakiś zwrot za okna jeśli wymienią wszystkim.
  • pomimo, że mieszkamy już 3 lata więc mieszkanie powinno już wyschnąć, proszę o rady
  • N osiedlu odbylo sie glosowanie za placem zabaw,poniewaz jest wasko i ciasno postawiono go pod moim oknem. Pytanie dlaczego pod moim?Ziemia jest czescia wspolna kazdego z mieszkancow,mieszkancy parteru zajmuja nieodplatnie ogrodki.Moje mieszkanie jest wynajete, najemca sie wkurzyl ze dzieci biegaja pod oknem.Co robic??
  • Witam, jestem w zarzadzie wspolnoty mieszkaniowej i mamy problem z mlodzieza/dzieci, ktore gromadza sie pod oknami naszych bloków - zwykle okolo godziny 21 strasznie hałasują, jeżdzą na rowerze po chodniki i trawie, krzyczą, przeszkadzają innym mieszkancom (jest duzo malych dzieci). Czy sa jakies mozliwosci prawne zeby ich przegonic? Nasze upomnienia nic na razie nie daja. Moze straz miejska moglaby zareagowac? Moze uchwalic w regulaminie/statusie wspolnoty jakies zapisy? Tylko ...
  • czy istnieje możliwosc zmiany decyzji zarządu wspólnoty dotyczacej wybudowania w odleglosci mniejszej niz 10 metrow od okien śmietnika? jezeli tak to jak wyegzekwować od zarzadu wspolnoty dostosowanie sie do przepisow?
  • Mamy mieszkanie spółdzielcze i chcialabym wymienic okna. Czy nowe okna podniosa cene mieszkania, jezeli chcialabym go w przyszlosci wykupic? Basia
  • Jesteśmy małą wspólnotą ( 4 mieszkania) . W akcie notarialnym właściciele mieszkań z pierwszego piętra mają zagwarantowne wyłączne użytkownie strychu znajdującego się nad ich mieszkaniem. Jeden z lokatorów urządził sobie strych nad swoim mieszkanie i wstawił 4 okna dachowe bez zgody pozostałych właścicieli ( 3 członków wspólnoty) , dodam że w projekcie budynku nie było tych okien. Wystapiliśmy z pismem do przedstawienia zgody na montaż okien w dachu , który jest częscia wspólną. ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się