Forum Dom kwiaty w domu
ZMIEŃ
      okna

okna

(82 wyniki)
    • Proszę poradzcie. Jak otwieram okno w sypialni to na cały parapet leci zimne powietrze, czy mogę tam postawić jakiś kwiatek?
    • Czy rośliny lubiące światło, ale nie bezpośrednie słońce będą się potencjalnie dobrze czuły na parapecie okna od północy? Konkretnie chodzi o kawę, Calatheę i begonię królewską.
    • jakie kwiaty moge miec w oknie na parapecie str okna płónoc i zachód i wschód, acha i na balkonie jakie kwiaty przetrwaja zachód płónoc
    • Mam w pokoju okno, na które do południa niesamowicie świeci słońce. Jakie kwiatki mogę ustawić na takim oknie? Najlepiej coś małego i kwitnącego.
    • poradzcie mi prosze jak ma wygladac wiejski parapet czy tez generalnie kwiatowy ale wiejski klimat w domu? Nie mam zielonego pojecia jakie kwiaty pasuja do wiejskiej chałupy bo chyba jucca (o ile sie tak to pisze:))) to nie?:)) Dziekuje bardzo za odpowiedzi
    • Dostałam ładny wietnik, który może stać tylko pod oknem i obok kaloryfera, w miejscu gdzie często się chodzi i jest mało światła. Postawiłam tam pelargonię, ale widzę, że jej to nie służyło. Teraz dałam tam benjamina. Co może stać w takim miejscu, żeby nie przeszkadzały mu warunki? Proszę o rady.
    • Moja schlumbergera choruje, albo ja próbuję ją wykończyć. Od jakiegoś czasu (raczej miesięcy niż tygodni) zaczyna wybarwiać się na czerwono-brunatno - zwłaszcza młode przyrosty. jest przy tym coraz bardziej "wiotka", tak jakby zaczynała więdnąć. Stoi na parapecie wschodniego okna i staram się jej nie przelewać ani nie przesuszać - po prostu jak ziemia trochę przeschnie to podlewam. fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2438169,5,1,51206,P1030320.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,2438170,5,2,51206,P1030...
    • czy zdecydowanie tego nie lubi? Do tej pory stał w pokoju przy oknie /południowo-zachodnia strona/, ale zaczął się sezon grzewczy i kaloryfer pod oknem grzeje na maxa, więc przestawiłam go na szafkę na przeciwległej ścianie. Dodam,że jest już przekwitnięty, same liście. Czy taka przeprowadzka nie spowoduje,że się na mnie obrazi?:(
    • czy bedzie ktos tak mily i podpowie mi czy te kwiatki nadaja sie na poludniowe okno parapet ?? diffenbachia cytryna zygokaktus stefanotis fikus bonsai i zamiokulkas czy nie zaszkodzi im intensywne światło pytam bo mam je od niedawna w zimie zakupione prosze o odpowiedz mam duzo kwiatow wiec moge pozamieniac jak co :)
    • Araukaria(17)

prawda li to, że potrzebuje w zimie zimno, żeby przeżyć, czy też ma szansę w sypialni niegorącej, wietrzonej, ale jednak grzanej? Teorię znam, o praktykę pytam :)
    • czego może mu brakować? stoi na południowym oknie, kiedy wyjeżdżaliśmy na lato przestawiłam go z okna w kąt pokoju i wtedy zaczął wypuszczać nowe listki. Nie wiem,czy to zmiana miejsca przyczyniła się do tego, czy po prostu odpoczął i nabrał się do nowego życia. To co mi się w nim nie podoba to to,że ma takie "podkulone liście", co chyba najlepiej widać na ostatnim zdjęciu /skubany na zdjęciach wychodzi lepiej niż w rzeczywistości:)/ jakieś rady?:) fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2420...
    • Witam. Mam średniego figowca benjamina, którego właściciele mieszkania, które wynajmujemy, zostawili nam "w spadku" w zeszłym roku. Nie był ani za specjalnie ładny, ani dorodny, ale zawsze podobały mi się te piękne, wielkie kwiaty i postanowiłam podjąć wyzwanie i zostawić go. Z początku nie wiedziałam, że nie należy go przestawiać - stał na oknie po południowo-zachodniej stronie domu, ale kiedy był remont tego pokoju przeniosłam go do kuchni (wschód). Później wrócił "na swoje miejsce", ...
    • Zakupiłam wczoraj ładny krzaczek lauru i zastanawiam się teraz jak o niego zabdać, gdzie postawić, jak podlewać. Może ktoś ma doświadczenie z taką roślinką?
    • witam.nie mam zielonego pojecia o pielegnacji tego kwiatka.widzialam w biedronce.mam zamiar kupic.ale boje sie ze mi "zdechnie".jak powinnam o niego dbac.i od czego zaczac.dziekuje z gory za odpowiedz.
    • a nie w kwiaty? Mam trzy storczyki marketowe, phalenopsis. Wszystkie mialy piekne kwiaty ale od kiedy je zrzuciły (już rok temu) nie doczekałam sie ani jednego ponownego kwitnienia :( Może coś robię nie tak :( Wszystkim trzem co rusz rosna nowe listki i korzonki, liscie maja piękne, jedrne i zielone. Korzenie tak samo, ale kwiatów niet.. Ktoś poratuje i podpowie dlaczego tak sie dzieje.. Dziękuje z góry za wszelką pomoc..
    • Niestety kolejne pytanie dotyczące storczyków, które nie są moją mocną stroną! Nie umiem ich "wyczuć", a w ich przypadku błąd popełnia się z dużą łatwością. O ile z phalaenopsisem poradziłam sobie całkiem nieźle (zdrowe sprężyste liście) i doprowadziłam go do kwitnięcia, o tyle cambria jest dla mnie zagadką. Pierwsze moje pytanie jest ogólne - czy mam ją traktować podobnie jak phalaenopsisa - czyli okno płn-wsch, gdzie słońce jest tylko w letnie poranki; namaczanie co 10-14 dni z rozcień...
    • W lutym dostalam kwitnącego stephanotisa. Stoi na oknie północnym, po miesiącu zrzucił liście. Teraz zaczał mi bardzo szybko kilka centymetrow na dobę piąc się po oknie, codziennie nowe listki. Jest w bardzo dobrej kondycji i jestem bardzo szczesliwa bo wiem ze to trudny kwiat. I mam pytanie, ponieważ muszę mu wstawic drabinkę po ktorej bedzie sie piął to czy przesadzać go do wiekszej doniczki teraz? On nadal jest w sklepowej nieduzej plastikowej doniczce. Czy lepiej poczekac do wiosny?
    • Dostalem na imieniny pięknego cyklamena i nie wiem co i jak wymaga: (. Wiem jedynie, ze lubi pic i to do podstawka. Ale ile tej wody, czy zraszac? i wreszcie jaka temperatura? Ktory parapet wybrać? U mnie na południowym spiekota okropna, wiec odpada. Postawilem go od strony północnej. Proszę o pomoc :)
    • może ktoś wie dlaczego-linki znalezione w wyszukiwarce forum nie działają kwiat kupiłam dwa miesiące temu, przesadziłam do innej doniczki i od tamtej pory stoi w jednym miejscu-od wschodu, dość daleko od okna, ale nie ma ciemno jeden lisć zżółkł całkiem, drugi usycha i żółknie na brzegu miałam już kiedyś alokazję i mi padła może coś robię źle, może ją przestawić bliżej okna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się