-
Dziewczyny
Czy macie jakiś dobry sposób na mycie okien po stronie zewnętrznej.
CHodzi o to, że mieszkanie jest bardzo wystawione na stronę wietrzną i deszcz potrafi mi bardzo szybko zabrudzic okna.
W castoramie widzialam plyn firmy Starwax "czyste szyby plyn na alkoholu" - jest napisane,, że chroni przed śladami z deszczu....
macie jakies sposoby albo środki które was nie zawiodły?
pozdrawiam!
pagoda
-
Sąsiadka się pochwaliła, że kupiła super urządzenie do mycia okien. Nazywa sie to KARCHER WV50PLUS. Ponieważ to jej nowy nabytek to zachwycona jest na maxa, wszystko myje - trzeba czy nie trzeba. Sprzęt jest ciekawy, nie kosztuje majątku, ale się zastanawiam po ilu użyciach poszedłby w kąt. Mam już różne takie cuda, które kurzą się w garażu, a miały mi umilić i ułatwić sprzątanie (m.in. myjka parowa). W końcu namachać się tym też trzeba, do ram okiennych i tak muszę użyć ścierki - to czy jest...
-
Czy jest możliwość dołączenia do istniejącego okna takiej blokady ząbkowej (jak to drzewiej bywało)? w mieszkaniu robi nam się niemożliwy przeciąg, i okna ciągle nam trzaskają. Nawet jeśli są pozamykane wszystkie pokoje, to zdarza się, ze przy mocnym wietrze okna zamykają się z trzaskiem. :(
-
Jakich firm macie okna , podzielcie się opiniami . Jest tego tak dużo a sama nie mam doświadczenia . Okna potrzebne są do domu na działce , nie musi to być górna półka ale nie chciałabym też totalnego badziewia . Na co zwracać uwagę aby uniknąć problemów .
Pozdrawiam
julk_a33
-
Witajcie,
mam problem, bo okazało się, że w moich nowych oknach pcv jest wg mnie b. kiepska mikrowentylacja w porównaniu do okien, z którymi miałam wcześniej do czynienia. Chodzi o to, że jak przesuwam klamkę z pozycji zamkniętej o 45 stopni w górę, to nie ma to prawie wpływu na szczelność okna (robi się szczelina dosłownie na pół mm przez którą w dalszym ciągu nie ma przepływu powietrza), a gdy przesuwam klamkę, gdy jest na górze (czyli wtedy kiedy jest w pozycji do uchylenia okna) o 45 sto...
-
zawsze rano mam okna mokre, w dzien tak nie jest. moze czasem pojawia sie na dole ale wtedy wietrze mieszkanie i jest dobrze. nie mam w domu goraco, raczej chlodno. gotujac w kuchni uchylam okno.
ale z nocy to masakra, cale okna mokre. co moze byc przyczyna? jak temu zapobiec?
moze mam za chłodno w mieszkaniu?
-
Pomóżcie, proszę .
Mam plastikowe okna, mieszkam w bloku, i zwłaszcza zimą, kiedy różnica temperatur jest duża między dworem a wnętrzem, a w dodatku w domu suszy się pranie (czyli często), okna zachodzą mi rosą ( mam rolety wewnętrzne przymocowane do okna), a uszczelka przy szybie w rezultacie pleśnieje na czarno.
Na nic się zdaje to, że non stop mam rozszczelnione okna, wentylacja jest sprawna... co robić?
Przy normalnym myciu okna trochę tego osadu zejdzie na papierowy ręcznik, ale zo...
-
niedługo czeka nas wymiana okien w całym domu-na gorze 5 pokoi,na dole kuchnia,lazienka salon i jadalnia+ weranda.To co bedzie sie dało zabezpieczymy folia.Z mojej strony pytanie-czy miałyście jakis plan tego remontu?Nie wiem czy zacząć od piętra czy parteru,ile folii zakupić,czy moznaby np uzyc folii z jednego pokoju do zabezpieczenia innego,itd....
-
czy myjecie okna zimą, kiedy jest mróz? zastanawiam się czy myć okna przed Bożym Narodzeniem?
-
ma któraś takie coś?
warto?
www.ceneo.pl/11518602
-
Wiem, ze jak umyje teraz, to mi sie zapackaja do Swiat, zwlaszcza te dachowe. A do tego pytanie o pogode - jak zacznie znowu byc zimno )na Ślasku , poki co, wiosennie), to mycie odpada - koncze brac antybiotyk i srednio mi sie usmiecha wietrzyc i gimnastykowac przy ujemnej temperaturze. Macie juz z glowy te przyjemność?
-
Witajcie, chciałabym wymienić okna. Możecie polecić jakąś solidną i nie za drogą firmę w /Warszawie. Zupełnie nie wiem jak szukać. Nie mam super wymagań. Chodzi mi o okna pcv.
-
czym myjecie okna,mozecie jakieś płyny i metody polecić?
-
Na Święta miałam przyozdobione okna wieloma drobnymi naklejkami tematycznymi przeznaczonymi na szyby. Po zdjęciu każda z nich zostawiła przezroczystą błonkę kleju. Błonka jest lepka w dotyku i skrobana paznokciem ani drgnie. Doradźcie proszę czym się tego pozbyć, bo mam wypaćkane całe okna :(
-
Umylam dwie szyby w drzwiach /szyby sa lekko chropowate/gambka i mleczkiem Viss.
Szyby zrobily sie teraz matowe i brzydkie.Probowalam wyczyscic octem,czysta benzyna,ale bez skutku.
Czy macie moze jakis pomysl czym mozna to usunac?
-
Miałam na oknach takie naklejki - witrażyki wykonane farbami żelowymi. Od słońca mocno się przykleiły do szyb, wiec ledwo mi się udało je odkleić. Pozostały po nich ślady, które postanowiłam, niestety, usunąć acetonem. No i aceton usunął te ślady, a przy okazji na szybach zrobił zacieki, których niczym nie mogę się pozbyć. Ma ktoś pomysł? Poradźcie proszę, bo okna wyglądają teraz koszmarnie...
-
Witam się ciepło.
chciałabym zapytać osoby, które mają w swoich domkach to cudo: ile płaciłyście za wykonanie moskitier? Tzn.jaka cena za m2? Czy przed wykonaniem zawsze konieczny jest pomiar przez osoby z tej branży, czy wystarczy samemu pomierzyć otwory okienne?
Mam możliwość otrzymania gotowych moskitier (siatka + profil + haczyki), cena 50zł/m2 - nie wiem czy to dużo czy mało czy normalnie...
-
Było juz kilka takich wątków, ale mam prośbę jak ocenicie konkretnie ten wynalazek, warto? Z tego co sie orientuję to zabrudzeń i plam nie zlikwiduje. Ale czy pomoże w sprzątaniu np. okien, tapicerki, kabiny prysznicowej i płytek a i paneli?
Czy ktoś posiada taki lub podobne urządzenie i może się podzielić opinia?
ps chodzi mi o oczyszczacz, nie o mop parowy
gazetki.biedronka.pl/g61,dom_w_porzadku.html#/Dom w porządku/6
-
Inaczej niż w domu rodzinnym, inaczej niż inni ;)
Ja nie sprzątam przed świętami. Mam dosyć wizji z dzieciństwa, gdzie wszyscy się przy tym sprzątaniu urypali po pachy, skłócili i do stołu zasiedli zmęczeni i naburmuszeni. Sprzątam systematycznie, nie robię rewolucji na święta.
Nie robię 100000 potraw, które po 2 dniu świąt lądują w koszu. Nie robię przemysłowych ilości, które się potem je do połowy stycznia. Ja ogólnie nie lubię starego ciasta czy wędlin więc to była dla mnie męka.
Stara...
-
Witajcie,
niedługo będę wymieniać okna i stanęłam przed wyborem parapetów. Z początku podobały mi się bardzo marmurowe -chciałabym kolor biały, więc wybór musiałby paść na Bianco cararra. Niestety słyszałam, że z marmurowych nie da się wyczyścić plam powstałych z wylania np herbaty, ale nie wiem, czy to nie mit? No i zaczęłam się także zastanawiać, czy nie szkoda inwestować tyle pieniędzy w parapety i że może plastikowy też będzie wyglądać nieźle.
Gdzie można kupić porządny plastikowy parap...