opis

(7 wyników)
  • Częsta choroba wieku dziecięcego. Znamienny bakteriomocz wynosi 10^5/ 1 ml moczu. Czynniki sprzyjające rozwojowi zakażenia: Zwiększona kolonizacja okolicy zewnętrznego ujścia cewki moczowej, która może być spowodowana przez: * Osłabienie zdolności bakteriobójczej i fagocytarnej komórek wyścielających * Zmniejszenie wydzielania IgA * Zmiana prawidłowej mikroflory pochwy u dziewczynek pod wpływem antybiotykoterapii * Odczyny zap...
  • Nie udalo mi sie wyslac priv(odbil sie) wiec pisze tu: Chcialabym dopytac sie o to co pisalas na forum o refluxie i cystografii na Szaserow. Wyczytalam, ze jakis lekarz mial watpliwosci co do jakosci zdjec z cystografii i podejrzewam, ze mialas na mysli lekarza z innej placowki. Pytam dlatego, ze moja corka miala robiona cystografie wlasnie na Szaserow, troche nam to badanie kiepsko poszlo, bo mala za nic nie chciala sie wysiusiac w trakcie badania, wiec zdjecia sa troszke niepelne. Po...
  • Dzięki za odpowiedź:) i zaproszenie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=12670189&a=16713258 USG było robione wiosną przez pediatrę i opisu nie dostaliśmy. Dzis już niewiele pamiętamy, to co zostało w pamięci to te "powiększone nerki",jak będę u pediatry to potwierdzę to. Czy powinnam powtórzyć teraz to usg, jakich użyc argumentów? Pani doktor(pediatra)twierdzi,że badanie moczu wykrywa wszystko... We wrześniu robiłam tylko mocz-badanie ogólne(bez zmian). Cysto nie robiłam(ped...
  • Cześć:) Jestem mamą 9 - mc Michałka. Moje dziecko od początku miało problemy z brzuchem, kolka 24 na dobe i nic nie pomagało. Treaz już sma nie wiem czy to kolka:( Nasz problem to to że Misiek budzi sie po ki8lkadziesiąć razy w nocy, z krzykiem, praktycznie nie leży na plecach, tylko zgina się w pół, często śpi na czwrakach. mam wrazenie ze go coś boli ale sama już nie wiem czy to ukł. pokarmowy czy może właśnie coś z nerkami. Byliśmy na dwóch usg - na jednym wyszło nam że jedna...
  • witam, moze to o co zapytam bedzie śmieszne, ale.. mamy juz jedną cystografie za soba, ale to było jak córcia miałą pół roku. teraz, gdy ma 3 latka, badanie bedzie powtórzone... zastanawiam sie, czy mam cos brać ze sobą do gabinetu, gdzie będzie robione badanie- tzn cos typu pieluchy, nocnik?? Bo wiadomo, bedzie podanie kontrastu, zdjecia RTG a potem kolejne zdjecia - o ile kojarzę w trakcie i po opróznieniu pecherza.. Malutkie dziecko mniej sika, to sika na stół, na pieluchy, ...
  • www.spzozlukow.4bip.pl/index.php?idg=4&id=41&x=9 - jest tez wlasnie o wydawaniu dokumentacji medycznej!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się