opis

(9 wyników)
  • Witam!! Dzisiaj odebrałam wynik taty TK płuc czy nie ma przerzutów ) - tata choruje na raka nerki i proszę o pomoc w interpretacji. Płuco prawe PS4 i PS 5 guzek- 4mm,PS 8- 2mm,PS9 -6mm,PS6 -4mm,PS 10 -6mm. Zmiany są zbyt małe do jednoznacznej oceny,aktualnie nie mają cech typowych dla meta, mogą odpowiadać zapalnym ziarniakom- wskazana kontrola za 3-4 miesiące najlepiej po leczeniu przeciwzapalnym. Nie stwierdza się zmian zapalnych i ognisk patologicznych gromadzenia śr...
  • żeby tu nie zaśmiecać, założyłam nowe forum, traktujące o naszych przejściach z lekarzami, skutkach ich niekompetencji, zaniedbania i błędów, a także o formach pomocy ofiarom takich zdarzeń, w miarę możliwości forum będzie rozbudowywane o kolejne wątki. Docelowo pragnę uzbierać wystarczająco dużo materiału aby wydać te historie drukiem. Zapraszam wszystkich. pozdrawiam kaśka
  • Moja kuzynka (38 l.) w lutym wyczuła sobie guzek w prawej piersi.Poszła na USG i mammografię .Tam radiolog powiedziała jej ,że coś chyba jest nie tak ale musi opisać to lekarka. Dostała opis ,że wszystko jest w porządku bez żadnych mikrozwapnień ,pierś czysta itp.Tymczasem guz tam był i rósł sobie do czerwca .Efekt tej pomyłki jest taki ,że przeprowadzono u kuzynki radykalną mastektomię.Co robić teraz ,bo lekarka powiedziała jej ,ze niczego nie zaniedbała ,nie czuje się winna.Czy ...
  • Witam! Zwracam sie z ogromna prosba o pomoc w rozszyfrowaniu wyniku badan TK pluc mojej mamy. Cala historia zaczela sie na poczatku kwietnia, kiedy to mama zglosila sie do lekarza ogolnego z krwiopluciem. Po wykonaniu zdjec RTG okazalo sie, ze "w polu gornym lewym znajduja sie trzy cienie okragle, dwa z nich lacza sie delikatnym cieniem smugowatym" (cytat z pozniejszego wypisu ze szpitala). Ze zdjeciem mama zostala skierowana do szpitala chorob plucnych, gdzie wykonano szereg zabiegow ...
  • co oznacza określenie w opisie TK "w obu płatach tarczycy hypodensyjne guzy". Słowo" hypodensyjne" nic mi nie mówi a wizytę u endo mam dopiero 18.03.
  • Proszę o jakiekolwiek informacje na ten temat - to wynik histopat po wycięciu polipa podczas kolonoskopii
  • Mama choruje na raka piersi od 2005r..nadekspresja HER 2..rak zapalny..rozsiany..Jak dotąd przyjmowała chemioterapetyki praktycznie bez przerwy,była chemia FAC,Herceptyna,Taxol ,Lapatynib+Xeloda...i koniec.Ok.półtorej miesiąca przerwy i czekanie na badanie TK,którego dwa dni temu odebrała wynik...cytuję : "Stan po mastektomii lewostronnej.Guzek tkankowy w skórze i tkance podskórnej w loży po mastektomii na poziomie przedniego końca 4tego żebra kostnego lewego -21 mm.Poniżej i nieco bard...
  • od czego może sie utworzyć taki guz? Znalazłam informacje, ze po przewlekłym stanie zaplnym wyrostka a nawet po operacji przetoki. Wiecie cos więcej na temat takich guzów? Sa jeszcze nowotwory złośliwe tego odcinka jelita, ale czekamy nadal na wynik i żyjemy nadzieją, że to moze coś "zapalnego". Lekarze też podali taką możliwość.
  • że tomografia komputerowa nie wykazuje jakichś zmian (które jeszcze niedawno były) z jakiegoś powodu, że ich "nie dostrzeże", bo na przykład źle ją wykonano, źle podano kontrast czy z jakiegokolwiek innego powodu? Chwilami czuję się jakbym grała z lekarzami w ping-ponga... :-(((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się