poronin

(41 wyników)
  • ...bo se bez Poronin cysarecka zynie... Chłopcy Poronianie chodzicie po nocy Robicie mi zawse corne popod ocy. Kiedy jo se zaśpiywom pośród Poronina To sie mi obezwie cało Bukowina. Cyś ty babo oszalała, ześ w Poronin dziewke dała W Poroninie same grapy, tam sie pasom kozy, capy. Póde do kościoła zmówić Anioł Pański, Coby mi sie dostoł chłopiec poroniański. Śpasy w Poroninie - Grojmy, śpiewojmy, tońcmy. I fto warcyjsy do zbijanio kołysek ( konkurs)! W nied...
  • Zapraszamy w niedzielę na wielgie uroczystości z okazji 200 -lecia kościoła parafialnego pod wezwaniem św. Marii Magdaleny w Poroninie, które rozpoczną się mszą św. w oprawie góralskiej. Jedyna okazja, żeby w niej uczestniczyć. Sam Abp St. Dziwisz bedzie ją celebrował w obecności zacnych Gosci. Zapraszamy!!! A potem na dalszy ciąg Festynu: "Lato Poroniańskie"!. Brać ze sobą aparaty fotograficzne. Warto to uwiecznić.W programie: NIEDZIELA 23 LIPCA 10:30 ...
  • No wiycie, wiycie, fto to by pomyśloł.... gazdy sie nawracajom! Jako podała dzisiejso GW, Józuś Galica w Poroninie po śmierzci nasego Papiyża Jana Pawła II cudownie sie nawróciył. Podobno zwinon prowadzony przez sie dóm dlo nierządnic. Nydyć barz piyknie, hale nieftorzy majom zaś wielgie zmortwiynie, bo sie bojom, cy nojstarsy zawód świata tym sposobym nie pomrze..., kie inksi podom w jego ślady. Znocie jakie inkse przykłady? Pytomy piyknie , dawo...
  • Na peronie w Poroninie pchła pląsała po pianinie. Przytupnęła, podskoczyła i pianino przewróciła.
  • No, wiycie, wiycie ludzie to majom pomysły.... i to jakie... i fto? Cy wyście moji ostomili o tym słyseli? Cy wy wiycie , ze: "W Poroninie, wprowdzie nie przy Lyninie zbiyro sie 22 lipca II SABAT LYNINOWSKI na Parkingu na MISIAGACH i majom tam zamiar ustawić POMNIK MILLERA Odsłonieńcie pomnika MILLERA o 3 m wysokości mo sie odbyć o godz.13-ej w 59 rocnice manifestu PKWN, a jednoceśnie w piyrsom rocnice korupcyjnyj propozycji, ftorom Agorze złozył Lew Rywin" ...
  • OTWARCIE GALERII "Hanys na byzuchu u Ciupazki w Poroninie" www.poronin.net.tf/ pyrsk_hanys_hans
  • No właśnie.
  • Tak, tak to juz 15 Jubileusowe spotkanie Rodu Mostowych ftore bedzie 22.05. 2008 roku w Poroninie, po procesyjak i po obiedzie w swojyj chałupie bedom sie od godziny cwortyj po połedniu zjyzdzali a i schodziyli na Wańkówke w Poroninie Ci, co sie cujom przynoleźni do Rodu Mostowyk. Pytomy Syćkik piyknie,ka ftory, poubiyrać sie w góralskie odziyniu, otrzepać je z moli i przewietrzyć, niek tradycjo góralsko nie zgichni. Dzieci dzieciska brać za sobom, młodyk siuhajów i nase siu...
  • ciupazko twój poronin. tak jakos mi tą razą pasuje zakotwiczyć na pare dni w poroninie. to i odwiedzę uljanowa,popatrzę jak nieszczeją skocznie w poroninie i okolicy. kiedys byłą tam chyba malutka skocznia na samym stadionie-taka na skoki do 20 m.jakaś była na drodze do zębu.
  • Uwaga@! Dziś i jutro - zamkną "zakopiankę" Kierowcy muszą przygotować się dzisiaj i jutro wieczorem na poważne utrudnienia w ruchu na "zakopiance". Będzie to związane z koniecznością wymiany nawierzchni na moście w Białym Dunajcu. W godz. 18 - 24, albo nawet dłużej drogowcy będą frezować starą, zniszczoną nawierzchnię na moście i kłaść nową. Prace spowodują konieczność okresowego zamykania "zakopianki" dla ruchu na moście oraz na dojazdach do niego, czyli na odcinku o długości ok....
  • Jest tam kto chętny? www.poronin.pl/artykul.php?id=697&Session=2d2996b9beb9108d463ac1ade38d4524
  • Pod Tatrami rozpoczął się, już po raz piąty, wakacyjny cykl regionalnych imprez organizowanych przez Starostwo Tatrzańskie pod wspólnym tytułem "Tatrzańskie Wici". Turystów do wspólnej zabawy zaprosiła najpierw Olcza. Tam odbyły się III amatorskie zawody w powożeniu. Zgłosili się na nie "koniarze" z różnych stron Polski oraz ze Słowacji. Starowały drużyny m.in. z: Poznania, Krakowa, Zakopanego, Ludźmierza, Łopusznej, Poronina, Białki Tatrzańskiej, Bochni i Liptowskiego Mikulas...
  • Nei, ka ftory, w Polsce i we świecie, pytomy piyknie, biercie sie ku nom! Piyrse na procesyje B.Ciała, pote po chałupak do rodzin na obiod, a pote syćka razym gruchniymy wiycie ka?! Downo było: w Poroninie przy Lyninie, teroz przy GOK w Poroninie. Uwaga! Strój goralski obowiazkowy! Wyciafac ze skrzyni, im starsy, tym lepsy. Otrzepać ino z moli i juz! Niek sie ryktujom Ci, ftorzy umiejom krzesać, bo na tym XIII Zjeździe Gutów Mostowyk bee konkurs śpiywu i toń...
  • Jak usłyszałem w RMF ksiądz proboszcz z tej wioski martwi się o przyrost naturalny wśród górali i wezwał swych parafian do budowy gniazd dla bocianów.Co ma jedno do drugiego?Podobno góralom bociany dziecioki przynoszą.
  • "Czy poszerzać "zakopiankę"? A może wybudować trzeci dodatkowy pas ze zmiennym kierunkiem ruchu? Plany poszerzenia "zakopianki" na jej ostatnim odcinku budzą ogromny sprzeciw społeczności lokalnych. Z drugiej strony doprowadzenie do Zakopanego dwóch pasów ruchu w każdym kierunku może spowodować, że miasto nie będzie mogło przyjąć tak dużego ruchu. Pojawiła się więc koncepcja, by ruch na Podhalu rozłożyć na trasy o mniejszym znaczeniu, które stanowiłyby uzupełniającą sieć drogową...
  • Syn Pawła Gutta Mostowego ur. w 1923 r w Poroninie, zamieszkały we Wrocławiu. Pogrzeb odbędzie sie 29 grudnia 2006 r we Wrocławiu.(*) Autor szeregu książek, opracowań w gwarze góralskiej: "Gwara o gwarze". Wydawnictwo: Miniatura, 1988. "Hej, Mostowi, Mostowi". Krakow.1998. Księgarnia Akademicka Wspołautor: "Pomocnicek ku radości". Miniatura. 1998. "Utwory sceniczne po góralsku" ISBN: 83-7188-614-4 Opinia Prof, J.Kąsia o tej pozycji: Wspaniały, wzruszający, pouczając...
  • Witajcie! Wybieram się za czas jakiś z rodziną do Poronina (Stasikówka), ale nie bardzo wiem jak dojechać z Krakowa... Mogę co prawda wysiąść na "zakopiance", ale i tak zostanie mi kilka kilometrów. A z tobołkami nie bardzo wygodnie maszerować... Mam więc pytania: 1. Czy jakiś autobus/bus z Krakowa jedzie "wzdłóż" Poronina? Sprawdzałem na rozkładzie na stronach krakowskiego PKS. W interesujących mnie godzinach są tylko pospieszne. A nie wiem gdzie stają one w Poroninie... 2. Cz...
  • Taaka frekwencja w "stolicy Tatr", że aż miło. W Nowym Targu niższa (62%), ale również powyżej średniej krajowej:)) Ciekawe co tak straszliwie zaabsorbowało górali np. z takiego Białego Dunajca czy Poronina w ostatni weekend, że tak "licznie" stawili się do głosowania. Lepiej, żeby Papież się nie dowiedział, że go nie posłuchali - dyć bedzie straśnie nie rod, ze gorole ino godajom ze go słuchajom, a nie słuchajom;) Pozdr.
  • Moze jakie kawoły, abo dowcipy, choćjakie, he? Zacynomy: dowcipy o deco ( ściągnięte z netu. ino po góralsku ) cemu deco przy śpiywaniu hymnu przed meczem trzymo sie dwoma ręcami kolegów? - coby go było widać. leci, leci wartko, juz jest koło piyłki, prose państwa, bramka stoi obok, to musi byc cosik niesamowitego zaroz bedzie........i znowu lezy, hehe... a cemu deco tak cęsto sie wywalo? - bo jego najwiękso miyłość to trowa na boisku. a cemu brazylijcy...
  • Ciekawa mapka! bi.gazeta.pl/im/3/4624/m4624263.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się