pozycje

(13 wyniki)
  • witam! jestem tutaj nowa i nie mam pojecia jak nawet obslugiwac sie tym forum a co dopiero ta koszmarna rozworka :( moja niunia od paru dni jest "unieruchomiona" a ja nie mam zielonego pojecia jak jej pomoc i ulzyc w cierpieniu, zadna pozycja nie jest dla niej wygodna, wciaz piszczy i placze tylko bycie na rekach ja uspokaja. prosze powiedzcie mi jak wy spedzacie czas z swoimi malenstwami jak sa tak uwiezione? czy moge niunie polozyc na brzuszku w tym czyms? jak ukladac ja do zabawy? co...
  • Witam. Wczoraj byłam u ortopedy z moim 2miesięcznym synkiem i okazało się, że niestety i on ma dysplazję (IIb i IIc). W poniedziałek idziemy na założenie poduszki F. Mam ogromną prośbę. Wszędzie jest napisane żeby nie kłaśc niemowle na boku, a ja tylko tak potrafie je karmić albo w łóżku albo na specjalnej poduszcze - mały zawsze jest bokiem, jak kładę na plecki to ja musze pochylać się nad nim co w nocy jest koszmarem. Jak karmicie wasze pociechy kiedy są w poduszce F. Ja po dzisiejsz...
  • Próbowałam położyć moją córcię na brzuszku ale koszla wbija jej się w brzuszek...a widzę, że taka pozycja jej się marzy (do momentu założenia rozwórki często leżała na brzuszku). A wy jak kładziecie swoje pocieszki? Są jakies patenty na kładzenie w innej pozycji? Jak to wygląda praktycznie? Będę wdzieczna za odpowidzi. Kolejne moje pytanie to: jak trzymać na rękach córcię, by koszla nie wbijała się jej i mi w żebra, brzuch itd??
  • Chodzi mi o porady takie jak np. nie kładzenie dziecka na boku.., ale i tu mam pytanie-to jak karmić piersią w dodatku małą piersią??? Czy w pozycji pionowej mam zawsze pamiętać by nóżki córeczki były rozwarte? Bedę wdzięczna za wszelkie porady i nauki ;) Pozdrawiam
  • Pisałam wam już o opóxnionym rozwoju ruchowym Julki po rozwórce. A teraz małą chce sie poruszac za wszelką cenę- a nie potrafi...I widze, że chcąc sie pzremieszcac odgina prawą nóżkę ugietą do tyłu, a lewą daję pod pupę...a przecież tak NIE WOLNO siedzieć!Lekarz nam kategorycznie zabronił. tak samo w nocy-xcały czas kłądzie nóżki pod siebie-i spiąc w pozycji na brzuchu w egfekcie śpi na boku....Ja chyba już oszaleję! Nie jestem w stanie jej upilnowac, bo wystarczy ułamek sekundy...
  • Witam Jeżeli któraś z mam ma wiarygodne źródło informacji co do szkodliwości częstych badań USG np. na narządy rodne dziewczynek to proszę o opinię. My niestety mamy dwie skrajne diagnozy: dysplazja 2d obustronna wykryta w 4 tyg i rozwórka koszli i 1a i 2a w 6 tyg i rozwórka do kosza tylko kładzenie jak najczęściej na brzuchu bez pieluchowania (tu lekarz powołał się na najnowsze badania w USA - podważające zasadność pieluchowania, kilka podobnych opinii znalazłam w Internecie)-...
  • Witam, moj synek ma 2 miesiące i od 3 dni nosi frejkę. Jest zły i wciąż płacze bo nie może rozprostowac nóżek, właściwie cały czas trzeba dawac mu pierś i nosić na rękach inaczej płacze. Przestał się usmiechać i czuje jakbym traciła z nim kontakt. Jak wasze dzieci znosiły ortezy? Czy dziecko się przyzwyczaja i kiedy? pzodrawiam
  • pisałam tu niedawno, pisze znowu bo po raz kolejny byłam u ortopedy. zdjęcie rtg wykazało dysplazje bioder u dziecka które dotychczas było podejrzewane jedynie o koslawośc kolan i płasko koslawa stopę. dodam, ze wpierwszym roku zycia biliśmy ok 5 razy w por preluksacyjnej i zawsze było ok, biodra IA. i co teraz? ortopeda na zdjeciu wyznaczal kąty, na jednym biodrze 45* na drugim równiez, choć w innej pozycji wyszło 35* wspominał coś o antetorsji (moge źłe podac nazwę, bo jestem c...
  • Mam na myśli nosidełko, w którym dziecko może leżeć zarówno pionowo, jak i poziomo. Wygląda to tak: www.dziecko-sklep.pl/files/cybex%20i%20go%20malibu.jpg Nóżki ma odwiedzione, rozszerzone. I to ponoć jest złe. Dlaczego więc chusta, w której dziecko tak samo ma nóżki, też tak samo odwiedzione, jest dobra? Proszę o wytlumaczenie, dlaczego chusta jest lepsza niż nosidełko dla dzieci z dysplazją stawu biodrowego.
  • znalazłam książkę "Więcej niż nadzieja" na temat leczenia bioderek szyną Koszli. Wydanie nie jest najnowsze i w wielu księgarniach internetowych nakład został już wyczerpany, ale jest dostępna - trzeba wyszukać w przeglądarce. Podaję link do opisu książki, może komuś się przyda. Ja nie znam pozycji, moje dziecko na razie leczone jest szelkami pavlika. Link do książki - www.wysylkowo.pl/product_info.php? products_id=95025
  • martwie się bardzo- moja Julka dalej nie siedzi, i wcale nie ma na to ochoty. nadal zakładam jej rozwórke na noc, w dzien juz nie trzeba-od m-ca. nawet nie potrafi sie obrócić z brzuszka na plecki....chociaż twardo poróbuje:-) pocieszcie...nadrobi?a może trzeba ja jakoś podgonić?
  • Witajcie!! Wczoraj byliśmy z Mają na kontroli bioderek, po dwóch miesiącach od ściągnięcia koszli. Lekarza zachwycony!!!Bioderka są Ia oba!!!Mamy stawić się na kolejnej kontroli dopiero jak Maja zacznie pięknie chodzić sama około dwa miesiące!! Na razie leżeć na brzuszku cofa się do tyłu;o)))Tylko martwi mnie,że nie chce za bardzo leżeć na brzuszku. Opanowała pięknie siedzenie i tylko taka pozycja jej odpowiada. Na pupie przemieszcza się gdzie chce!!! Czy macie jakieś pomysły,żeb...
  • hej, chciałąbym poznać waszą opinię o nosidełkach w przypadku dysplazji bioderka. Pisałam o tym w innym wątku, ale może tam jest zbyt małow idoczne i nie dotarłyście do tego postu. Na wizycie kontrolnej pytaliśmy ortopedę, czy możemy stosować u Gabi (4 miesiące) nosidełko, wiecie, zebym miała wolne ręce i mogła coś zrobić, on zapytał, czy mocno trzyma głowę, ja na to, ze tak, i powiedział, ze można, ale tak maks. do dwóch godzin dziennie... nie powiem, to byłoby duże odciązenie,...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się