Dodaj do ulubionych

Zamość leży w Polsce

17.07.04, 11:25
...B , D.
Jedyna przyzwoita droga do tego zapomnianego miasta prowadzi z Warszawy przez
Lublin , od strony Krakowa nie wiem jakby się nie kierować - trzeba
przynajmniej krótki odcinek przejechać drogą gminną ,a nawet gruntową.
Najbliższa autostrada bedzie może za kilkanaście lat w odległości ok. 200
km. !Dojazd koleją jest bardzo utrudniony, zarówno z pólnocy jak z zachodu.
Zdarzało mi się ,że gdy rozmawiałem z ludźmi... na hasło Zamość nie potrafili
umiejscowić miasta na mapie , często umieszczali go gdzieś pod Białymstokiem
( jest tam rzeczywiście osada o takiej nazwie:-)) lub w jeszcze bardziej
oryginalnych miejscach naszego pięknego kraju. Przemysł jeśli w ogóle był w
tych stronach - umarł śmiercią naturalną , inwestowanie w rolnictwo
zdecydowanie nikomu sie jeszcze nie opłaciło!, turystyka ? ludzie jadą na
Mazury, w góry, nad morze, do ciepłych krajów , na Zamojszczyznę bardzo
nieliczne wyjątki - jacyś desperaci zapewne. Wypada także wspomnieć ,że
Zamość utracił rangę miasta wojewódzkiego i od kilku lat jest zaledwie jednym
z ponad 300 miast powiatowych
Czy Zamość ma przyszłość?
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Zamość leży w Polsce 17.07.04, 13:51
      januszx napisał:

> ...B , D.
      > Jedyna przyzwoita droga do tego zapomnianego miasta prowadzi z Warszawy przez
      > Lublin , od strony Krakowa nie wiem jakby się nie kierować - trzeba
      > przynajmniej krótki odcinek przejechać drogą gminną ,a nawet gruntową.
      > Najbliższa autostrada bedzie może za kilkanaście lat w odległości ok. 200
      > km. !Dojazd koleją jest bardzo utrudniony, zarówno z pólnocy jak z zachodu.
      > Zdarzało mi się ,że gdy rozmawiałem z ludźmi... na hasło Zamość nie potrafili
      > umiejscowić miasta na mapie , często umieszczali go gdzieś pod Białymstokiem
      > ( jest tam rzeczywiście osada o takiej nazwie:-)) lub w jeszcze bardziej
      > oryginalnych miejscach naszego pięknego kraju. Przemysł jeśli w ogóle był w
      > tych stronach - umarł śmiercią naturalną , inwestowanie w rolnictwo
      > zdecydowanie nikomu sie jeszcze nie opłaciło!, turystyka ? ludzie jadą na
      > Mazury, w góry, nad morze, do ciepłych krajów , na Zamojszczyznę bardzo
      > nieliczne wyjątki - jacyś desperaci zapewne. Wypada także wspomnieć ,że
      > Zamość utracił rangę miasta wojewódzkiego i od kilku lat jest zaledwie jednym
      > z ponad 300 miast powiatowych
      > Czy Zamość ma przyszłość?

Pozdrawiam Cię Przyjacielu.
      "Prawdziwa prawda" - ale nie dam sie sprowokować i udzielać odpowiedzi na to
      przykre dla mnie pytanie. M
      • benia30 Re: Zamość leży w Polsce 17.07.04, 18:51
        Może patrzę trochę przez różowe okulary, ale nie słyszałam o Zamościu ani
        jednej złej opinii, same "achy, ochy". Turyści i potencjalni turyści mówią z
        rozmarzeniem, że Zamość to piękne miasto...
        • wiloa Re: Zamość leży w Polsce 18.07.04, 18:08
          Zamosc jest miastem powiatowym ale chociaz grodzkim , chyba najpiekniejszym
          grodzkim jakie znam!
          • czuk1 Re: Zamość leży w Polsce 19.07.04, 09:29
            Tak. Aby ocenić obiektywnie Zamość i Roztocze trzeba: chcieć spojrzeć
            krytycznie, porównawczo i z troską o to by było lepiej. Trzeba wyrzucić z
            siebie sentymenty i patriotyzm lokalny. Te można stosować kiedy naszą małą
            ojczyznę ktoś niesłusznie krytykuje. A w trosce o to aby nam sie tu lepiej
            żyło, abysmy korzystali więcej z turystyki, aby dobrze o naszym regionie
            mówiono - słuchajmy głosów ludzi z zewnątrz, turystów i sami mieszkańcy
            starajmy poprawić warunki życia i atrakcyjności naszego regionu(każdy na tyle
            ile może).
            A więc generalnie jest to post do władz miasta. Niech władze wreszcie zaczną
            czytać forum Zamośc i forum Roztocze i biorą sobie do serca (też na warsztat)
            nasze wnioski i uwagi. Czynimy to również dla ich dobra. Nie chciał by (już)
            pracować w takiej opluwanej ciągle administracji. PO okresie mojej tam pracy w
            latach 1975-1990 ide po Zamościu i dumnie podnosze glowę, na każdym dosłownie
            kroku dokumentowany jest dorobek tamtego okresu. A ciężej bylo uzyskać środki i
            coć trwalego zrobić niż teraz.

Do przedmówcy. W latach 1953-1957 z rodzicami mieszkałem k/Węgorzewa.
            Teraz od 1975 roku mieszkam na Zamojszczyżnie. Dla mnie Mazury (szczególnie
            teraz kiedy rolnictwo jest zaniedbane, pola wyglądają skandalicznie - jak na
            kowbojskich filmach, tylko krów mało), odpocząć nie mozna bo zatrzęsienie
            turystów, tłok, samochody) na tle Zamojszczyzny nie są atrakcyjne. Główną wadą -
            obok wymienionych wyżej _- jest pieski klimat. Przecież to obok Tatr
            najzimniejszy i najbardziej wilgotny (deszczowy) teren w Polsce.Trudno zebrać
            z powodu klimatu nisko plonujące zboża, bo leje b.często. A więc oprócz jezior
            (to ta przewaga) nic atrakcyjnego tam nie widzę. Wzgórza typu Dowiaty (to
            k/Gołdapi) tu mamy, jeziorka (typu zb. w Nieliszu ) tez mamy, lasy i wzgórz
            także. Bliskośc do centrów kultury - Krakowa, Lwowa,Lublina i Warszawy. ...
            Słusznie rodzina Twoja to zauważyla. Ale. Na miłość nie ma rady.
            Pzdr Mariusz
    • miet.b I to kilka 17.07.04, 19:55
      Znalazłem link
      www.ceti.com.pl/~patience/miasta.htm
      1. Zamość, wieś mała, liczba mieszkańców: 138
      Województwo: mazowieckie, Powiat: nowodworski (mazowiecki), Gmina: Leoncin
      Byłe województwo warszawskie

--------------------------------------------------------------------------------

2. Zamość, wieś duża, liczba mieszkańców: 801
      Województwo: kujawsko-pomorskie, Powiat: nakielski, Gmina: Szubin
      Byłe województwo bydgoskie

--------------------------------------------------------------------------------

3. Zamość, wieś mała, liczba mieszkańców: 204
      Województwo: pomorskie, Powiat: kościerski, Gmina: Karsin
      Byłe województwo gdańskie

4. Zamość, wieś mała, liczba mieszkańców: 453
      Województwo: wielkopolskie, Powiat: ostrowski (wielkopolski), Gmina:
      Sieroszewice
      Byłe województwo kaliskie

5. Zamość, wieś mała, liczba mieszkańców: 112
      Województwo: mazowieckie, Powiat: wyszkowski, Gmina: Długosiodło
      Byłe województwo ostrołęckie

6. Zamość, wieś mała, liczba mieszkańców: 238
      Województwo: mazowieckie, Powiat: makowski, Gmina: Sypniewo

7. Zamość, wieś mała, liczba mieszkańców: 264
      Województwo: mazowieckie, Powiat: ostrołęcki, Gmina: Troszyn

8. Zamość, wieś mała, liczba mieszkańców: 355
      Województwo: łódzkie, Powiat: piotrkowski, Gmina: Czarnocin
      Byłe województwo piotrkowskie

9. Zamość, wieś mała, liczba mieszkańców: 222
      Województwo: mazowieckie, Powiat: sierpecki, Gmina: Rościszewo
      Byłe województwo płockie

10. Zamość, , liczba mieszkańców: 84
      Województwo: łódzkie, Powiat: łaski, Gmina: Sędziejowice
      Byłe województwo sieradzkie

11. Zamość, miasto wojewódzkie, liczba mieszkańców: 59129
      Województwo: lubelskie, Powiat: , Gmina: Zamość
      Byłe województwo zamojskie

12. Zamość, , liczba mieszkańców: 18060
      Województwo: lubelskie, Powiat: zamojski, Gmina: Zamość
      Byłe województwo zamojskie
      W tym ostatnim chodzi chyba o gminę Zamość
    • haesek Ściana wschodnia leży w Polsce 19.07.04, 08:35
      witam
      tak się skałda że mogę obiektywnie żucić okiem na Zamość gdyż przyjechałem tu z
      Krakowa - a propo's - autem można tu dojechać przez Biłgoraj (w sumie z Kr.
      jedzie się ok. 5 godzin) jest tez i bezpośredni pociąg (relacji Wrocław-Zam
      przez Kr. który jedzie ok 6-7 godzin w zależności od siły wiatru).
      Urodziłem się w Białymstoku i na słowo "osada" (sory janusz) bieże mnie złość
      (jeśli B-stok jest osadą - miasto wielkości Lublina - to co powiedzieć o
      Zamościu...?)
      Kocham Mazury i szczerze mówiąc wolę je od Roztocza - niczym krajobrazowo
      własciwe nie różnią za to posiadają coś wpaniałego, bezcenną wartość dodaną -
      czyste LASY i JEZIORA. :) (o przewadze tych dwóch regionów nad sobą kłócę się z
      żoną już od tygodnia) - za tydzień włąśnie wybieram się do Augustowa :)
      Region (włądze) w ogóle nie potrafią promować miasta i Roztocza. W normalnym
      kraju każdy rozsądny prezydent (władza)wykorzystuje wszelkie walory miasta w
      celu promocji (nawet jesli ich miasto nie posiada wykorzystuje się walory
      przyrody - patrz np. skandynawia)lub szuka się innych (sztuka marketingu:).
      Tymczasem Zamość ze względu na tzw. "perłę renesansu" jest obecny wyłącznie w
      podręcznikach plastyki dla szkół podstawowych....to jest smutna i żałosna
      prawda świadcząca o poziomie świadomości loklnych włodarzy.
      pozdrawiam
      hubert

• czuk1 Re: Ściana wschodnia leży w Polsce 19.07.04, 09:32
        haesek napisał:

> witam
        > tak się skałda że mogę obiektywnie żucić okiem na Zamość gdyż przyjechałem tu
        z
        >
        > Krakowa - a propo's - autem można tu dojechać przez Biłgoraj (w sumie z Kr.
        > jedzie się ok. 5 godzin) jest tez i bezpośredni pociąg (relacji Wrocław-Zam
        > przez Kr. który jedzie ok 6-7 godzin w zależności od siły wiatru).
        > Urodziłem się w Białymstoku i na słowo "osada" (sory janusz) bieże mnie
        złość
        > (jeśli B-stok jest osadą - miasto wielkości Lublina - to co powiedzieć o
        > Zamościu...?)
        > Kocham Mazury i szczerze mówiąc wolę je od Roztocza - niczym krajobrazowo
        > własciwe nie różnią za to posiadają coś wpaniałego, bezcenną wartość
        dodaną
        > -
        > czyste LASY i JEZIORA. :) (o przewadze tych dwóch regionów nad sobą kłócę się
        z
        >
        > żoną już od tygodnia) - za tydzień włąśnie wybieram się do Augustowa :)
        > Region (włądze) w ogóle nie potrafią promować miasta i Roztocza. W normalnym
        > kraju każdy rozsądny prezydent (władza)wykorzystuje wszelkie walory miasta w
        > celu promocji (nawet jesli ich miasto nie posiada wykorzystuje się walory
        > przyrody - patrz np. skandynawia)lub szuka się innych (sztuka marketingu:).
        > Tymczasem Zamość ze względu na tzw. "perłę renesansu" jest obecny wyłącznie
        w
        > podręcznikach plastyki dla szkół podstawowych....to jest smutna i żałosna
        > prawda świadcząca o poziomie świadomości loklnych włodarzy.
        > pozdrawiam
        > hubert
        >
        >
        >
        > Hubercie. Do Ciebie pisałem wyżej. Bądż łaskaw - przeczytaj. Mariusz
        • haesek Re: Ściana wschodnia leży w Polsce 19.07.04, 10:02
          bardzo merytoryczny wywód, ale w tym przypadku osobiście kieruję się sercem.
          byłem 2 razy w wegorzewie i przyznam że okolice Warmii nie przypadły mi do
          gustu (też ze względów na które też pisałeś). oczywiścę Mazury są bardzo
          zatłoczone i trudno znaleźć miejse w którym można swobodnie odpocząć (zwłaszcza
          jeśli nie zna się tych okolic) ale ja mam stałe jeziora nad którym odpoczywam
          (okolice Augustowa lub Suwałk) i gdzie nie ma prawie ludzi (bo "dzike tereny"
          bez elektryczności i wody ::) 2 tygodnie takiego survivalu gdzie musisz zebrać
          chrust aby zagotować sobie w kociołku wodę naprawdę czyni każde wakacje
          niezapomnianymi...
          to również miejsca moich dziecięcych wakacji i wspomień zatem wracam tam z
          nostalgią (bez względu na argumenty społeczno-ekonomiczne wyższości 1 regionu
          nad drugim).
          poza tym nie lubię tłocznych i brudnych zalewów z kupą niedzielnych i dzikich
          wczasowiczów...
          preferuję dziką przyrodę...
          hubert
          • ubott.1 Zamość zatłoczony, pełno turystow, samochodów..... 19.07.04, 23:57
            .... wszystkie miejsca na Roztoczu zatloczone, zbiorniki wodne oblegane w
            lecie. Wiec gdzie ta cisza, spokój, ucieczka od cywilizacji. Z jednej strony
            nie rozumiem przedmówcy. Pisze o Zamosciu jako o podrzednym miasteczku nie
            promowanym przez wladze a sam ucieka do miejsc gdzie jeszcze nie zadeptali go
            turysci. Czy nie widzicie takze piekna w tym, ze jest jeszcze na Roztoczu
            spokojnie, czysto, można poobcować z naturą a nie co jakaś polanę słyszeć
            innych turystów słuchających głośno radia. Na wszelkich parkingach pełno aut,
            dewastacja srodowiska bo i tacy przyjada turysci co beda lamali zakazy np.
            wjazdu do lasu, parkowanie gdzie sie da, rozpalanie ognisk. Mazury mające także
            swoje walory nie widzę zbytnio wiele reklam w mediach czy też w innych
            nośnikach informacji. Czytając od dłuższego czasu posty miłośników Roztocza da
            sie zauważyć, że lubią zaszywać się tam gdzie mało jest ludzi, szukają ciszy,
            miejsc nie odwiedzanych. Nie zaczesto piszecie np. o Krasnobrodzie gdzie czesto
            nie ma gdzie kolo wody sie rozlozyc tyle tam ludzi. Wiec zadajmy sobie pytanie
            ile takich dzikich miejsc by sie ostalo gdyby przyjechalo do nas 3 razy wiecej
            turystow. Oczywiscie, ze sa oni potrzebni by turystyka kwitla i dawala takze
            materialne korzysci dla regionu, dla miasta. Ja jednak zbytnio nie jestem
            zasmucony, ze nie lezymy na szlaku turystycznym z autostrada nieopodal,
            motelami co pare kilometrow, tlumami turystow. Wladze nasze mimo swych srodkow,
            ktore maja na promocje miasta nie zastapia takze, tego ze to my mozemy takze je
            promowac. Wchodzac na wiele innych stron, zachecajac innych, piszac o Zamosciu
            i Roztoczu. Samo forum Zamość i Roztocze sadzę, że juz wiele dało innym
            zasięgających tutaj informacji. A jezeli dalej bedziemy pisali tak jak do tej
            pory to sądze, że wiecej osob jeszcze znajdzie nasze forum i usłyszy o krainie
            Roztoczem zwanej.
            • miet.b Re: Zamość zatłoczony, pełno turystow, samochodów 20.07.04, 06:51
              Bardzo lubie Roztocze. Lecz najlepiej przechadzać się jak nie widać żadnych
              grup, wycieczek. Wtedy jest pełny relaks i odpoczynek. Więc najlepiej wybierać
              sie po sezonie. Znaleść swoje refugium (ostoję) i przejść swój szlak. Susiec
              (rezerwat nad Tanwią, kościółek), jak pięknie jest tam zimą. Hamernia i stara
              papernia, czy Górecko z malowniczym jeziorem i tamą. Wzgórze Kamień ( koło
              Stanisławowa) z legendami, Piekiełko koło Szczebrzeszyna z licznymi wąwązami. I
              wiele innych miejsc. Skończył się czas kiedy mozna było to wszystko przejść
              samemu, przenocować u jakiegoś przypadkowego gospodarza w stodole. Niestety
              nastał taki czas, że trzeba jechać tylko samochodem i robić pojedyńcze wypady,
              ale to już nie to co kiedyś. Zawsze byłem za tym aby Roztocze było dziewicze,
              aby nie wyasfaltowani ścieżek. Niestety idziemy do Europy i trzeba zmienić
              nasze myślenie trzeba zastanowić się jak to dobrze sprzedać. Część naszych
              rolników już wie jak to zrobić. Robi parkingi, zajazdy, gospodarstwa
              agroturystyczne. Jestem może trochę jak ten cygan, któremu żal taborów ale
              Zamojszczyzna i Roztocze z drugiej strony nie osiągnie sukcesu turystycznego
              nie dążąc do reklamy. A może jednak zachować ten skansen?
              • januszx Re: Zamość zatłoczony, pełno turystow, samochodów 20.07.04, 14:20
                Wciąż nie trudno znaleźć miejsca odludne, mam wrażenie ,że jest ich bardzo,
                bardzo dużo, , oblegane są tylko te popularne , znane miejsca. Jest tyle
                ciekawych szlaków, wciąz przez nas nie odkrytych, lub zapomnianych.
                Podczas mojego ostaniego pobytu na Roztoczu , postanowilismy się wybrać na
                wycieczkę pieszą szlakiem ze Zwierzyńca do Lipowca, trudno było się przecisnąć
                wśród tłumów tego ordynackiego miasta, ale jak tylko mineliśmy ostatnią chałupę
                znikli tez ludzie i przez najbliższe kilkanaście kilometrów nie uświadczyliśmy
                żadnego człowieczka ! (Słownie: zero!)
                Natomiast wieczorem czekaliśmy godzinę i czterdzieściści minut na obiad...

"Aby tym więcej rzeczy można było z tej drukarni na świat wypuścić"
                Jan Zamoyski
                -o konieczności zakupu prasy drukarskiej dla Zamościa
              • tomalab1 Re: Zamość zatłoczony, pełno turystow, samochodów 20.07.04, 15:09
                Wydaje mi się że szansą Roztocza jest zachowanie stanu takiego jaki jest.
                Wiadomo że nie przyjadą tu ludzie którzy potrzebują deptaków,sklepów
                kawiarni itp. Natomiast tworzenie namiastek kurortów na pewno nie spowoduje
                napływu turystów.Szansą natomiast mogą być przywoite domy z czysta łazienką
                i ubikacją itp,możliwość jazdy konnej w terenie,rower.Ostatnio mówi się
                o tzw.turystyce kulturowej do której Roztocze jest wymarzone.I to jest
                moim zdaniem szansa tych stron
          • czuk1 Re: Ściana wschodnia leży w Polsce 20.07.04, 14:18
            haesek napisał:

> bardzo merytoryczny wywód, ale w tym przypadku osobiście kieruję się sercem.
            > byłem 2 razy w wegorzewie i przyznam że okolice Warmii nie przypadły mi do
            > gustu (też ze względów na które też pisałeś). oczywiścę Mazury są bardzo
            > zatłoczone i trudno znaleźć miejse w którym można swobodnie odpocząć
            (zwłaszcza
            >
            > jeśli nie zna się tych okolic) ale ja mam stałe jeziora nad którym odpoczywam
            > (okolice Augustowa lub Suwałk) i gdzie nie ma prawie ludzi (bo "dzike tereny"
            > bez elektryczności i wody ::) 2 tygodnie takiego survivalu gdzie musisz
            zebrać
            > chrust aby zagotować sobie w kociołku wodę naprawdę czyni każde wakacje
            > niezapomnianymi...
            > to również miejsca moich dziecięcych wakacji i wspomień zatem wracam tam z
            > nostalgią (bez względu na argumenty społeczno-ekonomiczne wyższości 1 regionu
            > nad drugim).
            > poza tym nie lubię tłocznych i brudnych zalewów z kupą niedzielnych i dzikich
            > wczasowiczów...
            > preferuję dziką przyrodę...
            > hubert

Jestem za takim odpoczywaniem. Okolic Augustowa nie znam.

Tak trzymaj. Też z nami roztoczańsko-zamojskimi ludżmi.

Pozdrawiam Mariusz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka