ubott.1 Re: Zamożanie... 21.12.03, 03:08 A już myslałem, że to tylko ja jestem nocnym markiem. No chyba ze to z innej sfery czasowej jestes gregry Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stach40 Re: Zamożanie... 21.12.03, 15:00 ubott.1 napisał: > A już myslałem, że to tylko ja jestem nocnym markiem. No chyba ze to z innej > sfery czasowej jestes gregry > Pozdrawiam Chętnie ten temat na wolnym czasie podejmę. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: Zamożanie... 21.12.03, 16:29 Temat proponowany, godny jest dyskusji, ale jakoś po ostatnej reformie administracyjnej nie jestem przekonany. Kiedyś już w historii podzielono Polskę na księstwa i nic dobrego z tego nie wynikło. Co można by oczekiwać po takim podziale? Myślę że potrzeba reform ale opartych na jakimś konkretnym zamyśle, wyznaczeniu celu jakiemu mają służyć. Jednym z głównych celów ostatniej reformy administracyjnej miało być uproszczenia przepływu środków otrzymywanych z podatków do budżetu tzw. terenowego. Reformę zrobiono a przypływ pieniądza pozastał taki sam jak był a może jest i gorszy. Dopuki tym Państwem zarządzają ludzie, którzy Jego dobro odsuwają na plan dalszy jestem zdecydowanym przyciwnikiem dużych regionów (województw). Może jeszcze kiedyś zabiorę głos w tym wątku, ale to będzie zależało od rozwoju dyskusji, tymczasem "nie" regionom, wystarczy mi aż nadto województwo w Lublinie W.1 Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Zamożanie... 23.12.03, 16:21 Temat ciekawy ..ważny i z przyjemnością porozmawiam ale może po świętach:-) Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Re: Zamożanie... 21.12.03, 20:20 No ja też pozdrawiam wszystkich. A jeśli chodzi o główną ideę - to jest nią autonomiczność (czyli kres podstawowemu problemowi jakim jest centralistycznie myśląca Wawa - kolebka dla wszelkiej maści matactwa) Odpowiedz Link Zgłoś
tytus.de.zoo Re: Zamożanie... 23.12.03, 21:44 > czyli kres podstawowemu problemowi jakim jest centralistycznie > myśląca Wawa - kolebka dla wszelkiej maści matactwa) Nie bardzo rozumiem. To kolebka wszelkiej maści matactwa czy centralistycznego myślenia? Mataczenie nie wywodzi sie z tylko z warszawy. centralistyczne myslenie nie jest tez warszawska specjalnoscia. Wladze warszawy maja niewiele do powiedzenia w sprawie podzialu publicznych pieniedzy na regiony (zresztą prezydentem jest człowiek z gdanska). We wladzach krajowych natomiast nie zasiadaja sami warszawiacy. Koryto i owszem jest tu i do niego to pchaja sie ludzie z całego kraju. Moze warto ci przypomnieć dawniejszego włodarza kraju niejakiego Gierka, ktory to rządąc z warszawy bardzo byl hołubił śląsk. Obecny premier warszawiakiem też nie jest. Pamiętaj warszawę tworzą tysiace ludzi z całego kraju. Skąd więc wniosek o centralistycznym myśleniu warszawy??? Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: Zamożanie... 23.12.03, 21:50 Witaj Tytus Całkowicie się z Tobą zgadzam. Zajrzyj do wątku z bajaniem, apisałem kilka słów o attykach którymi kiedyś się interesowałeś. Pozdrawiam Wesołych Świąt. W.1 Odpowiedz Link Zgłoś