Dodaj do ulubionych

Wiosenny iching

24.03.06, 10:39
Astronomiczna wiosna przyszła w tym roku 20 marca o godzinie 19.25.
Policzyłam heksagram początku wg metody Kwiatu Śliwy, tak sobie z ciekawości.
Wypada Wiatr i Piorun, czyli heks. 42. Powiększenie.
Ponieważ górny trigram jest odchodzący, a dolny przychodzący,
mamy "trzykrotny powiew", który za trzecim razem przynosi zmianę, zapewne
pory roku w tym wypadku. Po nim wchodzi Grom, czyli wiosna.
Wg feng shui Wiatr związany jest z kierunkiem pd-wsch. Grom ze wschodem. Ze
wschodu nagle, niczym piorun przychodzi zmiana w kolorze zielonym i napędza
szybki rozrost traw i liści. W ludziach i zwierzętach napędza hormonalny zryw.
A propos w Chinach jest tu skojarzenie z prędko rosnącym młodym pędem
bambusa. W naszym klimacie takim bambusem jest zapewne leszczyna.

"Sprzyjającym jest przedsięwziąć coś. I przekroczyć wielką wodę"...
Jak to zazwyczaj na wiosnę, nieprawdaż?

Wypada 3 linia zmienna.
"Powiększonym się jest przez niesprzyjające wydarzenia. Nie ma ujmy, jeśli
jesteś szczery i środkiem kroczysz, a księciu zdajesz sprawę z pieczęcią."

3 linia jest linią Jin, odchodzącą. Sługa wśród kłopotów, spowodowanych nie z
własnej winy. Musi oprzeć się na procedurze i nie szukać sztucznych sposobów
na ich obejście.
Jak myślicie, co może to znaczyć w przełożeniu na wiosnę? :)

Po przemianie heks. 37. "Rodzina". Wiatr nad Ogniem.
Bardzo lubię ten heksagram.

---
www.astrowyrocznia.republika.pl
www.tareau.republika.pl
Obserwuj wątek
    • transwizje Re: Wiosenny iching 24.03.06, 16:19
      Dodaję komentarze mędrców chińskich do heksagramu 42.Powiększenie. Symbolizuje
      on wszelkie procesy przyrody, które mają cykle powiększenia i pomniejszenia,
      taki jak np. cykl Księżyca, jak i pory roku - zanikanie i rozkwit. Heksagram
      zatem wprost ukazuje wiosnę.
      A wraz z nią orkę i zasiew.
      "Gdy przeminął klan Pao-si, nastał klan Boskiego Wieśniaka. Rozciął on kawałek
      drewna, czynąc lemiesz pługa, a inny kawałek drewna wygiął w uchwyt pługa i
      nauczył cały świat korzyści otwierania ziemi pługiem. Wziął to najpewniej z
      heksagramu Powiększenie." (cyt. z "Księgi I-Cing" wg R. Wilhelma)

A więc nie tylko sama przyroda sprzyja rozrostowi, lecz i czlowiek - wkładając
      w tym czasie swoją pomysłowość i pracowitość - sprawia, że zysk zwiększa się.

I dalej: "[...] Powiększenie wzbudza się łagodnie i delikatnie, codzienny
      postęp nie ma granic. Niebo darzy, a ziemia rodzi: Przez to rzeczy rozwijają
      się wszechstronnie."

Do linii Wilhelm dodał taki komentarz: "Gdy w czasie Powiększenia niebo zsyła
      klęski, jak nieurodzaj lub podobnie, współczujący książę zarządza ulgi
      poddanym, zapewniając im zwolnienie od podatków albo coś innego, urzędnik zaś,
      ogłaszające owe ulgi, ma dla potwierdzenia swojej władzy nefrytową pieczęć."

Góra zatem ustępuje, aby niższy mógł się podnieść i nie odnieść straty. "Drogą
      środka" może być człowiek, który nie forsuje siewu w niesprzyjającym czasie,
      choć wydaje się, że nadszedł, lecz czeka jeszcze trochę. Nie może jednak zrobić
      tego za późno.
      W każdym razie dobra przepowiednia dla ludzi z inicjatywą życiową. Mimo blokad
      załatwią wiele spraw.
      ---
      www.tareau.republika.pl
      • transwizje Re: Wiosenny iching 26.03.06, 18:03
        Pewien niedosyt zrozumienia treści 3 linii zmiennej 42 heksagramu, a konkretnie
        pieczęć i książę, czyli sprawa urzędowa w kwestii wiosny, nie dawała mi
        spokoju. Aż aktualne wydarzenia dają same rozwiązanie.
        Oto mamy nową wiosnę ludu, na wschodzie (trigram Grom). 3 linia przedstawia
        obywatela Białorusi, którego świadomość wzrasta dzięki niesprzyjającym
        okolicznościom. Idąc drogą środka załatwi ważne dla państwa kwestie.

Wskazuje na to także heksagram Po Przemianie 37. "Rodzina". Ojczyzna, oparcie w
        korzeniach, własnej historii i własnych symbolach, wzrost patriotyzmu.

O roli i odczytywaniu heksagramów Po Przemianie napiszę pewnie w innym wątku
        niedługo.

---
        www.tareau.republika.pl
        • transwizje Re: Wiosenny iching 27.03.06, 20:29
          Każdy dzień przynosi nowe informacje, które pouczają o znaczeniu 3 linii
          zmiennej w 42 heksagramie "Powiększenie".
          Najpierw wnioski: impuls przyjdzie ze strony pd-wsch (górny trigram Wiatr) i
          wsch (dolny trigram Grom). A więc wybory na Białorusi i wybory na Ukrainie.
          Nagłe dyskusje, wynikłe z 1) nie wysłuchanych perswazji na pd-wsch z Ukrainą w
          temacie handlu mięsem oraz 2) kłopoty polskich urzędników zamieszanych w
          pikiety w Mińsku, zamknięcie polskiego konsulatu w Grodnie. Wszystko to odnosi
          się do urzędnika (3 linia), zamieszanego w niesprzyjające wydarzenia, dzięki
          którym jednak jego znaczenie wzrośnie, a problematyczna sprawa trafi pod
          rozwagę "księcia", czyli przedstawicieli rządu.

Kwadrat lo shu dzieli się m.in. na 3 pionowe kolumny liczb-trigramów. Pn-wsch,
          wschód i pd-wsch to lewa strona (lewica), a zachód, wraz z pd-zach i pn-zach to
          prawa strona, czyli prawica. Środkowa kolumna zapewne (centrum, pd i pn)
          to "partie centrum, tzw. środka". Jeśli wziąć taki wniosek na poważnie mamy
          obraz zarysowującego się teraz w samej Polsce konfliktu przed-wyborczego, i
          gorączkowego forsowania daty majowej przyspieszonych ponownych wyborów do
          sejmu. 3 linia zmienna zatem odnosić się może do ugrupowania PO (zaliczanego
          teraz do lewicy) będącego w tarapatach nie ze swojej winy, które musi wnieść
          sprawę przed księcia (prezydenta?). Inne spojrzenie: PiS jako nowa lewica tak
          naprawdę, nie mogąca sforsować odmowy PO i wnosząca sprawę przed prezydenta.
          Zastanawiam się, jak to się wszystko skończy... :) Rozważając oczywiście
          odpowieź Księgi...
          ---
          www.tareau.republika.pl
    • drogi_r Re: Wiosenny iching 27.03.06, 03:46
      "zdajesz sprawę z pieczęcią" - to zachowanie formy, etykiety - nie podążanie
      własną ścieżką (szczerość), ale sprawozdawanie w zrozumiałym i obowiązującym języku.
      Bambus - może i leszczyna - mnie łączy się raczej z wszechżywym drzewem -
      akacją, <a
      href="http://www.drzewoterapia.4me.pl/drzewoterapia/grochodrzew.html">grochodrzewem</a>
      (kiedy ścięte kołki wsadzisz w ziemię - grubszum końcem w dół - zawsze odbije
      i puści pęki - odrośnie)
      ale skąd te trz wiatry? - wiem że to Twoje, ale...?
      "górny trigram jest odchodzący, a dolny przychodzący" - z natury rzeczy jest
      odwrotnie dolny trigram jest teraźniejszością (odchodzi), a górny przyszłoscią
      (następuje) jak więc interpretować odchodzącą przyszłość i przychodzącą
      teraźniejszość?
      Oddalanie się skutku i przybliżanie przyczyny świadczy o analizie tego co jest i
      nie przywiązywaniu się do efektów (tego co będzie). To co się pojawi odchodzi, a
      to ca jest przybliża, a więc koncentrować się należy na siewie, a nie na plonie
      (on i tak nadejdzie). Czyli nie należy tworzyć planów, ale koncentrować się na
      teraźniejszości. Siać i nie czekać na wzoszenie, czynić zgodnie z podszeptem
      natury - nie powodować się tym co ma być, ale realizować zgodnie ze sobą własne
      odczucia (szczerość i dobro)
      oTo moje widzenie - co będzie to oddalenie, a co jest przybliżyć należy :)
      • drogi_r Re: Wiosenny iching 27.03.06, 03:56
        no, na forum to zbytnio się nie znam i za problemy przeprasam :)
        • transwizje Re: Wiosenny iching 27.03.06, 13:56
          Skąd kierunki?
          Wzięły się z tzw. lo shu, Magicznego Kwadratu, zbudowanego na bazie
          Późniejszego Nieba, czyli ustawienia 8 trigramów względem siebie. Istnieje
          także Wcześniejsze Niebo i inne przyporządkowanie. W wolnej chwili sięgnę do
          książek i poruszę sprawy w nowym wątku, bo to jest warte rozważenia. Na razie
          mozesz sam znalezc wiedze w Skrzydlach (czesc srodkowa Ksiegi I-Cing), albo na
          mojej stronie www.iching.republika.pl w rozdziale trigramy.
          Kwadrat lo shu pełni ważną rolę w metodzie Latającej Gwiazdy w sztuce feng-
          shui, został zaadptowany prosto z I-Cing.
          Określa się w nim kierunki świata, każdy trigram odnosi się do jednego z 8
          kierunków.
          I tak trigram Grom (Piorun) symbolizuje kierunek wschodni, zieleń, błyskawicę,
          liczbę 3.
          A trigram Wiatr zawiera w swoim opisie trzykrotny powiew (wiatr wieje 3 razy
          zanim przynosi zmianę), podporządkowany jest liczbie 4 i kierunkowi pd-wsch.

Co ciekawe na pd-wsch znajduje się Ukraina, a tam również są właśnie wybory, i
          dzieją się znaczne zmiany. Wiatr przecież symbolizuje reformy, podejmowane w
          sposób dyskusyjny, perswazyjny, cierpliwy.
          (Spójrz na heksagram 57 "Lagodnosc", który składa się z dwóch trigramów Wiatr).

Co do odniesień czasowych, górny trigram, odchodzący (przyczynowy) opowiada
          zatem o zmianach na Ukrainie, które już miały miejsce w zeszłym roku,
          potwierdzają się w tym, i zapewne jeszcze będą wymagać potwierdzenia w
          przyszłości. Toczą się już w sposób łagodniejszy, niz te na Bialorusi, ktorej
          odpowiada trigram dolny (nadchodzacy) Grom, sytuacja nagla, burzaca
          stabilizacje i wprawiajaca ludzi w niepokoj.

---
          www.tareau.republika.pl
          • transwizje Re: Wiosenny iching - leszczyna, akacja, a bambus 27.03.06, 17:02
            Bambus jest pospolitą rośliną w Azji. W naszym regionie Europy to leszczyna, a
            także wiklina. Odkryłam to, kiedy zamieszkałam w lesie. Krzewy leszczyny
            wycięte jesienią odrastają wiosną tak szybko, że kolejnej jesieni znów nadają
            się do wycięcia. Rosną błyskawicznie. Są giętkie i twarde zarazem, nadają się
            do różnych rzeczy (pamiętam, w dzieciństwie robiliśmy z leszczyny łuki i
            strzały, a także pukawki - to było wyższe wtajemniczenie zresztą sztuki
            leszczynowej, gdyż trzeba było ściągnąć skórkę z patyka, nie uszkadzając jej,
            więc to też kojarzy mi się z pustym w środku prętem bambusowym, poza tym robiło
            się z tego fujarki), no i na rozpałkę.
            Akacja owszem, ale to raczej drzewo miejskie, rodem bodajże z Afryki (pomijam
            nasz grochodrzew).

---
            www.tareau.republika.pl
            • transwizje Re: Wiosenny iching - pomysł 27.03.06, 17:12
              Mam pomysł. To wciąż na bazie kwadratu lo shu.
              Górny trigram Wiatr to 4.
              Dolny trigram Grom to 3.
              Razem to 7.
              7 to trigram Radość (Jezioro) i kierunek zachodni.

Być może uzyskuje się w ten sposób kierunek przemian. Wschód i Pd-Wschód dążą
              na Zachód. Czyli ku Polsce i Europie Zach.
              Ale to tylko pomysł. Trzeba to sprawdzić w innych przypadkach.

---
              www.tareau.republika.pl
            • drogi_r Re: Wiosenny iching - leszczyna, akacja, a bambus 29.03.06, 03:05
              NA WIOSNĘ

tak się w ostatnich dniach przydażyło
              że acząłem się zastanawiać: po co mi I'Cing?
              i podczas nocnego spaceru zobaczyłem gałęzie drzew
              każda rozwidlona tak albo inaczej:

w prawo, albo w lewo
              w górę, albo w dół
              w tył albo do przodu

widziałem tao nieba
              zobaczyłem tao ziemi
              kiedy zobaczę tao człowieka?

góra i dół - tao nieba
              tył i przód - tao ziemi
              prawo i lewo - tao człowieka

zacząłem patrzeć na rzeczywistość od wewnątrz
              moje myśli wypływały ze mnie, ze środka
              roztaczając się w wszystkie strony
              i gasnących jak we mgle

czego szukam w I'Cing? - takie pytanie sobie zadałem
              i zobaczyłem, że wcale nie wróżby, nie przepowiedni
              ale opisu, tego co jest we mnie i co mnie otacza
              widzac mogę podjąć decyzję i podejmuję właściwą.

POZDRAWIAM
              • transwizje Re: Wiosenny iching - leszczyna, akacja, a bambus 30.03.06, 20:27
                Dzięki, Drogi R. Ponieważ zastartowało tu stadko racjonalistycznych astrologów
                twoja poezja może przypomni niektórym o walorach widzenia świata i czasu okiem
                Księgi i osobistego przeżycia, a nie intelektualnej oceny charakteru chwili. :)
                ---
                www.tareau.republika.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka