ropa

(44 wyniki)
  • Bardzo ladny artykul na S24: zbigwie.energo24.pl/1050,ropa-i-tajny-plan-ue-usa-chin-i-japonii-krach-rosji W tym momencie ropa kosztuje 77,5 dolara (Light sweet crude) i surowce nadal spadaja. Opinia jest wiec calkiem na czasie.
  • Każdy "owca" NIE wie że jak są rekomendacje typu "ropa po 200" to czas na wyjście z longa lub zacząć skracać. Każda owca NIE wie że jak jest rekomendacja "ropy po 25$" to czas wejść w longi i przestać skracać. Dla przypomnienia rekomendacja MER z lipca 2008 w sprawie ropy. www.capitalstool.com/forums/uploads/post-2304-1228410511.jpg
  • 1. Ile kosztowała ropa wg. cen światowych w 1990 (wg. baryłki, czyli za 155 l)? Czy ktoś wie, gdzie są dane na ten temat? Uprzejma prośba o pomoc. 2. Jeżeli przecinek to czyta, to proszę o kontakt. Straciłem dotychczasowe konto.
  • Chavez: ropa powinna kosztować 126 dolarów weg, PAP 10-10-2004, ostatnia aktualizacja 10-10-2004 17:25 Prezydent Wenezueli, Hugo Chavez, powiedział w trakcie spotkania na Akademii Wojskowej w Caracas, że ropa naftowa powinna kosztować 126 dol. za baryłkę jeśli brać pod uwagę wzrost inflacji na świecie w okresie ostatnich 30 lat. Chavez zapowiedział też, że Wenezuela będzie pracować na rzecz umocnienia organizacji eksporterów ropy (OPEC). Wenezuela - dziś piąty co do wielkości ...
  • no moze nie zalamac... to taki chwytliwy tytul... heheh.. ale zmienic dramatycznie uklad sil na rynku... czy zastanawialiscie sie nad tym? jest jedna rzecz ktora by mogla wprowadzic wiele zamieszania w gospodarce i polityce swiatowej ==> spadek (dramatyczny) cen ropy naftowej, niektore kraje nie podnioslyby sie z takiego spadku dochodow tak szybko a mianowicie: rosja, iran, wenezuela (juz mniej) te kraje dostalyby strasznego kopa rosja juz to poczula bo ceny gazu na swiecie spadaja, ...
  • Rysiek K. ( Krauze) - przedstawiciel prawicy, kosciola. Taka mini opcja na pol dolara tzw. polskiej gospodarki. Jak slyszalem z ust wlasnych, tak zwany inwest w rope - jak przedstawiala prasa - juz wydobywal rope w Kazachstanie, a potem wg tej samej prasy - te same rope poszukiwal. Tak jest mi smutno, ze polke Ryska zdelistowano z gieldy. Takze jak widac, ten najwazniejszy w hiostorii Polski projekt inwest w rope w czasie kiedy na Zachodzie ropa nie idzie do gory. Trzeba podkreslic ten t...
  • krotkie wpisy z innego bloga 1.@Piotr Kuczyński Rynek nie wyceniał 75 cięcia z 100%. Wyceniał na chyba 65% stąd mój opór 1,38 został przecięty jak masełko. Dodatkowo ECB stroni od kolejnych zniżek co jeszcze dwa tygodnie temu nie było znane. Wtedy nawet mówiono że ECB zastosuje QE pełną parą. A tym wpisem odnoszę się do Pana komentarza chyba z poniedziałku w którym pisał Pan że rynek wycenia ciecie na 75. W domysle było chyba 100% albo ja tak zrozumiałem. 2. Z innego bloga: ...
  • FEd oglosil ze jego spotkanie potrwa dwa dni. wg mnie chlopaki dokonaja wielkiej zmiany na naszych oczach, moze oficjalne skupowanie UST?
  • www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1226404771120&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull Chodzi mi o ceny ropy i jak by to dalej mogło wpłynąć na cały obecny bajzel? Wiem, że pytanie może się wydać głupie ale ponoć nie ma głupich pytań :)
  • Czy ktoś się jeszcze w tym łapie? federalreserve.gov/newsevents/press/monetary/monetary20081021a1.pdf
  • Latem tego roku rozmawialismy tutaj o mozliwosci wprowadzenia do masowej produkcji samochodow opartych o naped elektryczny. Pojawilo sie tez duzo prezentacji pojazdow, ktorych masowa produkcja ma sie wkrotce rozpoczac. Chcialbym przypomniec te dyskusje. Chodzilo o wyliczenie, czy taka masa pojazdow jest mozliwa do wprowadzenia na rynek w celu zastapienia obecnych aut. Obliczylem wtedy pobieznie mozliwosci energetyczne USA. To sa oczywiscie obliczenia nieprecyzyjne, przyblizone, ale maja do...
  • Spotkałem się z informacjami, że spekulanci zaczynają kupować ziemię rolną w różnych miejscach świata. Czy to oznacza spekulację ziemią czy może tylko kolejną informacyjną zmyłkę? Bo gdyby chodziło o spekulację cenami żywności, to składając do kupy to co właśnie obserwujemy, przyjdzie pożegnać się z teorią chaosu i zacząć diagnozować źródła i cele. Walutowa wojna będzie wtedy tylko preludium czegoś o wiele groźniejszego. Dlatego mam nadzieję, że piszę jakieś głupoty i ktoś życzliwy ...
  • Wiatr(4)

Strasznie wieje ostatnio. Tyle energii ucieka. W dobie deficytu gazu i ropy naftowej; dyrektywie Unii Europejskiej o Odnawialnych Źródłach Energii [ich procentu wykorzystania - nadal jest tak że chcąc zbudować własną elektrownię wiatrową trzeba dostać pozwolenie, następnie wyprodukowaną energię sprzedać [prawie za darmo] elektrowni i dopero ją odkupić w celu jej wykorzystania do własnych celów. Kiedy będzie tak: że zarejestruję działalność gospodarczą, zatrudnię podwykonawców w celu zb...
  • USA: Indeks Dow Jones najwyżej w historii, surowce dol, ropa bardzo w dol, gaz na leb w dol .... Ktos moze przypomni nasze wczesniejsze prognozy? KOGO prognoza byla najtrafniejsza?! :) :) :) (wciaz mi sie marzy PRAWDZIWA recesja...) P.S. Jak zareaguje Rosja/Putin? .....
  • na rynku walut ? Czy to juz ? czy tylko kolejne odgiecie w dol sprezyny ktora wroci do poprzedniego poziomu lub prawie do poprzedniego? Wykres do EUR i CHF wyglada jak zjezdzalnia do wody dla dzieci. Zjezdzalnie do bardzo zimnej wody. Czy te schody w dol sie kiedys opra o jakies dno czy to juz tak ma byc ze do systemu bedzie sie wpuszczac coraz wiecej coraz mniej wartej waluty? O ironio losu gdy probuje placic za cos studolarowka ciagle sa problemy zeby zakceptowali ten banknot po...
  • Cena za uncję powtórnie przekroczyła te symboliczne - dla niektórych, w tym dla mediów - 1200 dollarów. Intrygującym jest obserwować, jak dla polskich analityków i mediów, w tym kluczowej na rynku Wybiórczej, zmienia się ustosunkowanie do złota. Z roku na rok. Od medialnej ignorancji, przez dostrzeżenie i przywrócenie znaczenia tego szlachetnego kruszcu, po obecną fascynację i oddanie złotu kiedyś odrzuconej, w mniemaniu wielu archaicznej - funkcji zachowawczej wartości. Do...
  • tinyurl.com/48azu2
  • Dlaczego paliwo jest tak drogie? Jakub Czarnota Ceny paliwa w Polsce i na rynkach światowych od wielu miesięcy idą w górę. Najpopularniejszą benzynę E95 kierowcy tankują już za 4 zł/litr. W mediach najczęściej się mówi, że jest to efekt niepewnej sytuacji politycznej na Bliskim Wschodzie. Często oskarża się kraje OPEC (główni eksporterzy ropy naftowej) o zmowy cenowe itp. Mało kto zdaje sobie sprawę jak dużą rolę w kształtowaniu cen w Polsce odgrywają politycy z Warszawy i B...
  • Potrzeba jest matka wynalazkow. Jezeli faktycznie ropa zdozeje jeszcze dwuktrotnie badania nad alerenatywnymi zrodlami energii nabiora rozpedu. Cena ropy może przekroczyć 100 dolarów za baryłkę Analitycy Goldman Sachs podwyższyli prognozę dla wzrostu notowań ropy naftowej z 80 dolarów do 105 dolarów za baryłkę. Zdaniem ekspertów notowania ropy są w początkowej fazie bardzo silnego wzrostu. „Utrzymujący się silny wzrost popytu, w szczególności w Stanach Zjednoczonych i Chin...
  • Uwaga, to tylko cwiczenia! -)) www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?xml=/money/2008/08/29/cnrussia129.xml A powaznie mowiac, Telegraf pisze, ze Ruscy moga odciac Polsce i Niemcom rope. Pisza o roznych takich ciekawostkach, jak polecenie gotowosci odciecia ropy juz w poniedzialek. Osobiscie nie wierze w te przepowiednie i nie wierze w wiarygodnosc zrodel - ale uwazam, ze jest racjonalne przeprowadzenie takich cwiczen w ramach rosyjskiego nazdoru politycznego nad eksportem. Ca...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się