ropa

(26 wyników)
  • UPPER ROP(24)

Czy któreś z Waszych dzieci miało ten problem z oczkami? Ciekawa jestem jakie są rokowania przy UPPER ROP - czy skończyło się na 1 laserze, czy wada postępowała dalej itd.
  • Dziewczynki, na chwilę wpadłam do domu, nie mam specjalnie czasu, by zajrzec do archiwum, i troche licze na aktualne info, co u Waszych dzieciaków po ROPie. Filipa wczoraj badał dr Hautz, wyszedł ROP 3, w piątek jedzie do CZD na laser. Wiem, że to nie wyrok i cyrograf, ale mam pietra, no i trochę smutno mi, że musimy zaliczyć cały podręcznik pediatrii (zwłaszcza, że pierwsze badanie - zaliczone - dawało nadzieję, że choć to nas ominie). Powiedzcie, jak tam Wasze dzieciaki po "t...
  • napiszę w skócie, bo pilne - wcześniaczkowi który leżał z moją mała zdiagnozowali ROP Ist, potem skoczyło na IIIst, zrobili krioterapię, a dziś znów się pogorszyło i jest IV stopień.Mama jest zrozpaczona, najgorsze że nie wiadomo co robić. Słyszałam, że były dzieci operowane w Niemczech -ktoś może mógłby podać kontakt, albo coś poradzić.Pomóżcie proszę, bo tutaj to chyba czas się liczy.
  • dziewczyny dlaczego zdecydowałyscie sie leczenie w niemczech a nie u Prof.PROSTA?
  • cześć u nas niestety historia z retinopatia nie ma szcześliwego zakończenia. Mój synek urodził się jako skrajny wcześniak w 25 tygodniu. Gdy przebywał na oddziale zdiagnozowaną mu m.in retinopatię I st. Ale tu niestety historia się się nie kończy. po wypisie (3 miesiące na oddziale) synek cały czas miał jakieś zwłóknienia na lewym oczku (praw całkowicie ok). Był pod kontrolą co tydzień u okulisty. po 3 wizycie dostalismy termin za 2 tygodnie. (Konsultacja u dwóch roznych lekarzy). Na tejże ...
  • Wróciliśmy wczoraj z Warszawy po operacji oczek. Udało się założyć opaski. Profesor powiedział, że siatkówka jest rozłożona na całej powierzchni oka i teraz trzeba poczekać, bo choroba jest jeszcze w fazie czynnej. Boję się jak diabli. Mała cały czas marudzi, wymiotuje i jest na lekach przeciwbólowych. Aż wyć mi się chce jak patrzę na nią taką biedniutką. Dziewczyny, kiedy może już być wiadomo, czy siatkówka się przyłożyła? Czy to powinno okazać się od razu po zabiegu?
  • i bardzo mieszane uczucia. Rozmawiałam już z nim, przegladałam dokumentację i rozmawiałam z mamą. I cały czas myślę o moim Miłoszu. Wiecie, czasem ciężko jest zachować dystans.
  • mamy za soba laseroterapie,pelna remisja zmian okulista zaleca wizyte kontrolna za rok.mimo tego poszlam po maru mc kolejny raz.Okulista,mowi do mnie,ze wizyta za rok,ze mala ma dojsc do siebie po zabiegu i nie jest konieczna wczesniejsza kontrola:/ ale kazdy lekarz mowi mi,zeby badac do 3 mc wiec sie zapisalam na styczeń i pewne kobieta sie zdziwi na nas widok,ale chyba obrze robie co? o za rok to moze mala stracic wzrok przeciez miala retinopatie III stopnia.
  • Stwierdzono u mojego synka retinopatie 2 stopnia. Okulistka kazała nam szukać dobrego specjalisty. Stwierdziła ,że nie powinniśmy się martwić. Ja jednak czuję bardzo wielki niepokój. Czy u Waszych pociech też stwierdzono retinopatie ?
  • Czy jest wyleczalna i czy jest szansa, że dziecko będzie prawidłowo widziało?
  • dziewczyny jak to jest z ta retinopatia? czy jesli wychodzi w badaniu ROP Ist to za tydzien dwa lub trzy moze byc wiecej? czy zawsze sie to poglebia? czy czasami samo sie wycofuje? kiedy robi sie operacje? czy jest jakis bezpieczny czas do ktorego jak nic nie wyjdzie to bedzie oznaczalo ze juz jej nie ma?
  • Witam Jakiś czas temu zadałam na forum pytanie: co powinna jeść mama wcześniaka. Dzięki Waszym radom wszystko jakoś się układa. Trochę martwi mnie, że mam coraz mniej pokarmu, a robię naprawdę wszystko żeby go utrzymać (masaże, herbatki laktacyjne, ściągnie co 2-3 godziny). Może któraś z mam ma jeszcze jakiś pomysł. Anulka ładnie toleruje pokarm. Wszystko jakby zaczęło się układać po naszej myśli. W 53 dniu pobytu w szpitalu w inkubatorze odłączono ją od respiratora. Niestety w...
  • U mojej córki stwierdzono retinopatię III stopnia i nie mówią nic o laserze.Boję się,że będzie za późno.Dlaczego w niektórych przypadkach już przy II stopniu robią laser a u nas czekają.Mam pytanie: Od czego to zależy? Czy ROPIIIst może się cofnąć a jak sie nie cofnie to co będzie? U nas III stopień trwa już 2 miesiące i podobno sie nie pogarsza, ale i nie cofa.Jak długo można jeszcze z tym czekać?Proszę o informację.Będę bardzo wdzięczna.Moja okulistka jest mało rozmowna.
  • czesc byłam dzis we wroclawskim centrum okulistycznym www.wco.com.pl na badaniu u dr markuszewskiej,bylismy prywatnie (na nfz tez mozna ,ale termin czekania ok miesiac) platne 200zl.madzia miala badane dno oka (bez rozwierakow!!!!) za pomoca mikroskopa :) badanie pokazalo ze siatkowka nadal po witrektomii w wpazdzierniku bardzo ladnie przylega i jest niezle unaczyniona..a soczewke bedzie miala +20D...masakra...ale wade ma +10 wiec zeby korygowac i aby przynioslo jakikolwiek ef...
  • okulista(19)

Za parę dni czeka nas kontrolna wizyta u okulisty. Pół roku temu zakończyliśmy etap kontrolny retinopatii, siatkówka dojrzała i było ok. Przy planowaniu kolejnego terminu pani dr mówiła, że mamy się zgłosić w październiku na cyt. "oznaczenie wady wzroku". Mam do Was pytanie, jak wygląda takie badanie? Czy to znowu będzie badanie dna oka za pomocą tego przerażającego klipsa zakładanego na powieki? Na co trzeba się przygotować? ------- Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 17.10.2009 r.
  • byłam dzisiaj u okulisty który po koszmarnym badaniu (bo małego trzymałysmy we 4 osoby w tym jedna na siłe otwierała oko on płakał tak że powstały mu wybroczynki na szyi i twarzy) stwierdził astygmatyzm wyniki badania: op em -1,0 /+2,0 ol em +2,0 (+1,5) dla optyka op i ol cyl +1,0 ax 90 Lekarka b. oszczędna w wyjasnieniach a ja nie mam pojecia czy ta wada to duża czy groźna itp - mały jest po laserze a teraz ma 18 m- cy do tej pory wzrok prawie sokoli z moich obserwac...
  • Mam pytanko otóż urodziłam 5 sierpnia córeczke w 32 tc(obecnie ma 3 dni korygowane)i mała jeszcze nie wodzi wzrokiem za poruszającym się przedmiotem,palcem czy grzechotką i bardzo żadko skupia wzrok na mnie tzn bardziej mam wrazenie że skupia ale nieświadomie bo niby patrzy w moim kierunku ale nie bezpośrednio na mnie i zastanawiam sie czy to normalne i kiedy zacznie wodzić wzrokiem i skupiać wzrok na mnie???
  • Witam wszystkie Mamy! I od razu mam pytanie: czy po operacji laserowej koagulacji siatkowki oczu wasze pociechy tez byly takie ospale, malo ruchliwe, malo jadly cyca, ciagle kichaly, mialy odruch wymiotny i widoczne oznaki, ze cos im nie pasuje? Tosia miala w czwartek laser (rop II po 4 tyg przeksztalcil sie na II/III). Bardzo dlugo byla zaintubowana (prawie 24 godz), bo ciezko sie budzila, a teraz tez jest taka malo kontaktowa, bardzo cicha, a jak chce plakac, to tak skrzeczy tylko. Ma...
  • CZESC WAM. CZY KTóRAS Z WAS MA DZIECKO Z RETINOPATIA V STOPNIA. CZY DZIECKO COS WIDZI?CZY ZAKłADACIE OKULARKI CZY SOCZEWKI?CO BARDZIEJ POLECACIE?DZIEKUJE
  • Córeczka (25hbd) jest po laseroterapii retinopatii II stopnia. Ponieważ miała bardzo niedojrzałe oczy to konieczna była koagulacja siatkówki aż do granic plamki żółtej (6000 strzałów lasera). Zabieg miała w 2 miesiącu życia, teraz ma 7 miesięcy. Nie była jeszcze dokładnie diagnozowana (czekamy na wizytę) ale na pewno widzi tylko z niewielkiej odległości (max do 20 cm) i ma oczopląs. Czy macie doświadczenia z podobnymi przypadkami, czy można przewidywać jakie uszkodzenie wzroku j...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się