Dodaj do ulubionych

Cena ropy cisnie Rosje

28.06.12, 19:52
Bardzo ladny artykul na S24:
zbigwie.energo24.pl/1050,ropa-i-tajny-plan-ue-usa-chin-i-japonii-krach-rosji
W tym momencie ropa kosztuje 77,5 dolara (Light sweet crude) i surowce nadal spadaja.
Opinia jest wiec calkiem na czasie.
Obserwuj wątek
    • stoje_i_patrze usa 28.06.12, 21:05
      To dopiero będzie rewolucja...

Citi analyst @ Bloomberg: trailing 12 months N.America oil production increased by 1.5 mln bbl/day. N.America to stop oil imports by 2018

Again, the combined Canada, USA & Mexico oil production will cover 100% of oil consumption by 2018. Buy-buy sheikhs

Gasoline was 6% of household expenditures in 1981. Now it is 4%. stks.co/a17k

Oil prices falling by 20% generates about $100B of new economic activity (jobs, spending, investments)/year: stks.co/h16v
      • przycinek.usa Re: usa 28.06.12, 21:36
        Jak jeszcze wejda te nowe generatory Toshiby i wiecej pojazdow na baterie - to sie sytuacja zacznie powoli zmieniac. Moze te "nowe podboje" w Afryce - to jest nowy ukryty plan rozwalenia gospodarczego tych gospodarek? Bo na razie to dziala swietnie - w kazdym podbitym panstwie jest rozkwit przestepczosci i emigracja. Co ja mowie emigracja - emigracja to byla z Polski - to jest normalny exodus. -)

Jak popatrzymy tu:

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2221rank.html
        To widzimy Iraq w ktorym pobierane jest 88.6% GDP w podatkach. -)
        Taki to maja nowy freedom.
        • byly-kadi Bardziej przyziemnie North Dakota, ropa, ropa ! 29.06.12, 03:44
          Tak na marginesie biznesu ropnoego .......
          Notrh Dakota, USA.Malutki stan. 1,8mln ludzi, tyle co Manhattan. Jak mnie wkulwil moj szef w zeszlym roku, to wlasnie sie zastanawialaem czy mu nie strzelic w ryj i nie wyjechac do ND.No bo:
          Ujemne bezrobocie. Ja mam college degree, 18 lat w zawodzie, zadzwonilem do kilku firm z Monstera, oddzwonili z dwoch. Robota od zaraz, 65 000 na start.
          Taniocha: Mieszkanie w domku 3 BR, di wynajecia za 450 dol/ miesiac, firm wydobywajaca rope. Musialbym zaczac jako kierowca ( CDL) ale pocieszali, ze przesuniecie czy awans to kwestia czasu. Robota dla baby- nauczycielka- zalatwiona na przyczepke, jako package. Zreszta nauczycieli, lekarzy, dentystow, etc tam chronicznie brakuje. Placa jak na start w NY albo lepeij.
          Nawiasem mowiac jak to jest ze ta cala nowojorska banda nierobow, czrnuchow, Spykow i innych muzulmanow siedzi w NY i nie kwapi sie ruszyc dupe do roboty?
    • herr7 będzie jak z gazem łupkowym.... 29.06.12, 07:19
      czyli tania ropa zahamuje wydobycie ze źródeł alternatywnych. Co do Rosji to długotrwały spadek cen ropy spowoduje upadek reżimu Putina lub reformy, ale nie takie o jakich marzy Zachód. System gospodarczy w Rosji powstały za Jelcyna jest sprzeczny z interesami tego kraju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka