Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      ropa

ropa

(41 wyników)
    • Własnie chciałam posmarowac mojej niunia trzy tygodniowej buźke i uszka i zobczyłam ze za jednym ma cos białego.Wziełam na palec, powąchałam i czuc ropą.Czy którys z waszych bobasów miał tak?Z kąd to i co stosowac ewentualnie??
    • zauwazylam wczoraj rano u synka zoltawa wydzieline z oczka.Lekarz zalecil przemywac minimum 4x dziennie oko naparem z rumianku i jesli nie przejdzie przyjsc za pare dni do kontroli i ewentualnie da mi skierowanie do okulisty. wspomnial cos o zatkanym kanaliku lzowym...czy takie sa objawy zatkanego kanalika??dodam ze maly lzami np kiedy cos mu nie odpowiada ...temp w kapieli lub przebieranie.
    • drogie mamy,bardzo proszę o odpowiedź. mój synek ma problem z ropiejącymi oczkami, chcę uniknąć zabiegu, dlatego często robię mu masaż kanalików, ale stąd moje pytania- czy chodzi o to, by wyciskać zalegającą ropę na oczko czy przesuwać ją w dół? czy zdrowiejące oczko będzie miało coraz mniej ropy? i czy fakt, że z jednego oczka leci mało ropy,a tylko stoi łezka świadczy o tym, że jest ono zdrowsze, czy bardziej chore? bardzo proszę o odpowiedź!!!!!
    • dzis odpadł mojej 11 dniowej córce kikut pępowiny.Jednak teraz na pępku widać jakby dwie dziurki z ropka. Przemyłam to spirytusem i zakleiłam gazikiem sterylnym. Czy mogę jeszcze cos zrobić? Kiedy pępek przestanie być taki wystający?
    • prosze o rade!moja 3 miesieczna corka obudziła sie dzis i miala sklejone oczko ropa i nie mogła go otworzyc!przemyłam jej woda ale nie wiem od czego mogła to dostac czy ktos moze mi poradzic?musze udac sie do lekarza byłam wczoraj ale wtedy tylko łzawiło i pani doktor kazała przemywac rumiankie. PROSZE O RADE!!
    • Moja mala ma 2m-ce i od miesiąca ma ten bąbel po szczepionce na gruzlice i nie chce pęknąc. jak to u was wyglądało? opiszci proszE. Dzięki !
    • Drogie mamy, moja córka ma 3 tyg. Dzisiaj na wizycie w poradni neonatologicznej (byliśmy z powodu niskiej wagi urodzeniowej) oderwano jej pępek, bo sączyła się z niego ropa i stwierdzono, że trzyma się zbyt długo. Pępek zszedł lekko. Okazało się, że pod spodem jest ziarniak, pępek odstaje. Neonatolog poradziła by suszyć, a wszystko powinno się wchłonąć. Później odwiedziła mnie położna. Kazała pępek 3 razy dziennie wciskać zdezynfekowanym patyczkiem do uszu. Powiedziała też, że przyjdzie w pon...
    • Mały ma skończone 3 tygodnie, przybiera dobrze, żółtaczka była niewielka, ale dopiero kilka dni temu prawie całkiem ustąpiła. Pierwszy raz zauważyłam krew w pępku jak miał ok. 2 tygodni. Pojawia się od tego czasu codziennie, a od czasu, gdy pediatra kazała dawać podwójną dawkę wit. K, nawet częściej:/ Pępek zagojony, bez zaczerwienienia, nie boli, nie widać żadnego pęknięcia naskórka czy najmniejszej nawet ranki. Jedynie w głebi widać coś na kształt ropy, jakby znajdowła się pod ...
    • Nasz synek 2 tygodnie temu byl 3 dni w szpitalu, na Niekłańskiej, miał ropień okołoodbitniczy z przetoką. Został naciety i wycisnięty - pod narkozą. Problem polega na tym, że rana do tej pory nie chce się zagoić, o czym nas uprzedzano. Niestety z ranki sączy sie cały czas ropa, miejsce nacięcia jest zaczerwienione... W kazdym razie nie goi się. Chodzimy co pare dni na kontrolę do lekarzy chirurgów dziecięcych. Jeden mowi, że myć tylko wodą z mydłem, a drugi mówi, że w rumianku.... Niest...
    • Mała ma 5 tyg. Ślad po pierwszej szczepionce - tej tuż po urodzeniu na początku wyglądał normalnie - zaczerwieniona kropka. Od dwóch dni wygląda makabrycznie ( dla mnie) - jak spory pryszcz z ropą na czubku ( sorry za opis). Czy to normalna reakcja, wchłonie się czy już trzeba się martwić? Dzięki za odpowiedź. S.
    • Mojemu trzy tygodniowemu synkowi jeszcze nie odpadł pępek ale dosłownie wisi na włosku z tym ze martwi mnie to ze odpada tak jakby tylko góra a w środku się ślimaczy tzn. ropa. Nie wiem czy to powinno tak wyglądać?
    • Może któraś w Was miała podobny problem. Mój synek (7 m-cy) od ok 2-3 miesięcy ma na ramieniu bardzo brzydka skórę wokół szczepionki przeciwko gruźlicy. Skóra jest jakby zrogowaciała, owrzodzona koloru pomarańczowego. Jedna Pani doktor twierdzi, że musieliśmy ja (szczepionkę) przemoczyć i żeby nie ruszać, bo samo się wygoi. Druga natomiast zaleca nawilżanie, natłuszczanie. Tak tez robiliśmy ale poprawy nie było, tak więc teraz zasuszam... Czy któraś z Was spotkała się z podobną dolegliwością?...
    • witam, Moj synek, 7 tyg, ma brzydki odczyn po szczepionce na gruzlice, w to miejsce od paru tygodni wyskoczyl taki maly babelek. Pediatra kazala nie ruszac, a jedynie napinac skore wokol odczynu, aby leciutko pekl. Stosujemy to od kliku dni zawsze przed kapiela, ale bez zmian. Zastanawiam sie jak dlugo moze to trwac zanim peknie, i wycieknie z tego wydzielina. Czy ktos z Was mial podobny problem?
    • Moja coreczka obudzila sie dzis z ropiejacym okiem. Od 2 tyg. ma katar i mysle ze to moze byc jakas infekcja bakteryjna od tego kataru. Czym przemywac to oko, Biodacyna? Z tego co wiem rumianek jest niewskazany?
    • Cy taka zoltawo-biala galareta pod kikutem to ok? Nic sie z niego nie saczy, ale pod kikutem ona jest i boje sie czy to nie ropa?Nie wydziela zapachu.To 9 dzien.
    • Witam, Wczoraj wieczorem mojej córce odpadł kikut, a w jego miejscu uwidoczniła się tzw. tkanka ziarnista. Dziś rano okazało się, że już jej nie widać bo zrobił się strup... czy to normalne??? Nie przypominam sobie takiej sytuacji u pierwszego dziecka. Czy któraś z Was miała podobną sytuację? Pozdrawiam
    • Witam, Wczoraj odkryłam na ramieniu dziecka mały guzek, czy to po szczepieniu? Nie jestem pewna, bo obok guzka ma czerwoną plamkę i to jest ślad po szczepionce, więc skąd ten guzek? Czy któraś Mama się spotkała z czymś takim?
    • Witam! Mojej siedmiotygodniowej córeczce od jakiegos czasu łzawia oczka..czasami pojawia sie tez ropa.przemywam je solą fizjologiczna, jest lepiej...ale potem znowu wraca ropa.Co robic?Czy mam sie udac do okulisty?
    • no wlasnie powiedziano mi(pediatra) ze to po szczepieniu taka sie zrobila, ale od paru dni zauwazylam ze "na środku" tej bardzo czerwonej krosty gromadzi sie ropa-taka biala plama. Nic z niej jednk nie wycieka, jedyne co to łuszczy sie naskorek na niej. Wasze pociechy tez mialy takie krosty po szczepieniu? jak tak to kiedy to znika... pozdrawiam
    • Synek ma prawie 2,5 miesiąca. Po 6 tyg. byliśmy na szczepieniu. Niestety nie został zaszczepiony, bo blizna po pierwszej szczepionce nie wygoiła się. Pielęgniarka powiedziała, że powinna wyjść ropa. Mija kolejny tydzień, żadna ropa nie wychodzi, blizna wygląda jak czerwone ugryzienie komara i się nie zmienia. Zaczynam się martwić. Dlaczego blizna się nie goi? Czy któraś z was miała podobnie? CZy mozna czekać tak długo ze szczepieniem???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się