Dodaj do ulubionych

jak zrobić ryż w parowarze?

IP: *.stella.net.pl 05.02.08, 10:37
Kupiłam parowar, ma specjalną miskę do przygotowywania ryżu, ale nigdzie nie
moge znaleźć informacji jak ten ryż przyrządzić, jaka ilością wody zalać, czy
woda ma być zimna, czy gorąca?
bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • senin1 Re: jak zrobić ryż w parowarze? 05.02.08, 11:06
      nie wiem jak sie przyrzadza ryz w parowarze -
      moge podpowiedziec jedno : 1 czesc ryzu na 2 czesci wody

      ryz najpierw w tej wodzie musi sie gotowac (tak samo jak KARTOFLE
      lub makaron)przez ok 5 minut, gdy woda wen wsiaknie zaczyna sie
      parowac (ok 20 minut)

      nie znam parowarow, bo ich nie uzywam - mam nadzieje ze nikt przy
      zdrowych zmyslach nie zaleca gotowania ryzu "na parze" od poczatku
      do konca

      prosze mnie oswiecic w tej dziedzinie - bo choc gotuje na parze, w
      koszyku bambusowym i innych takich, to koncept parowaru mnie
      przerasta

      • onlyou Re: jak zrobić ryż w parowarze? 06.02.08, 21:24
        no wlasnie do tej miseczki wlewasz wode i ryz w proporcjach takich
        jak pisala poprzedniczka, wkladasz na najnizsza pozycje w parowarze,
        zamykasz i nastawiasz. Mysle, ze po okolo 20-25 minutach ryz
        powinien byc gotowy.
    • szarotka11 Re: jak zrobić ryż w parowarze? 01.03.08, 13:39
      Ja też jestem nowicjuszką przy parowarze. Właśnie zrobiłam pierwszy obiad:
      filety z kurczaka, ryż i brokuły. Najpierw nalałam wody do ryżu w pojemniku
      (1:1,5) w stawiłam do parowania. Ale niestety klapa. Po 20 min. nic sie dobrego
      nie wydarzyło. Poszłam do wyszukiwarki i znalazłam uwagę, że ryż, kaszę, warzywa
      , w tym ziemniaki NIE gotuje się w wodzie. No i tak zrobiłam. Ryż musiał gotować
      sie ok.35 min., ale to nie był zwykły biały ryż, ale za to ziemniaki po 20 min.
      były super.
      Wczoraj z kolei zrobiłam filety z pangi i stwierdzam, że ryba z parowara jest
      b.dobra i nic nią nie pachnie w kuchni. Ale moim zdaniem do dań z parowara
      konieczne są sosy. To tyle.
      Jeśli ktoś ma duże doświadczenie w gotowaniu w parowarze, to bardzo poproszę o
      wskazówki
    • Gość: Tym_razem_gość Re: jak zrobić ryż w parowarze? IP: *.przylesie.poznet.com.pl 12.08.13, 18:32
      Sprawa nie jest jakoś specjalnie skomplikowana.. W zależności od tego czy masz wyczucie co do ilości wody (jeśli w garnku gotujesz ryż luzem, a nie w worku) możesz do misy wsypać pożądaną ilość ryżu i wlać dwukrotnie większą ilość wody, wtedy ryż wchłonie ją całkowicie. Jeżeli nalejesz zbyt dużo wody, to nie widzę problemu z jej odlaniem do zlewu, kiedy już ryż będzie gotowy. Tak samo gotuję na parze kaszę czy makaron. Można wodę dosolić do smaku - wedle uznania.
      Nie wiem skąd na niektórych forach bierze się przekonanie, że parowar znacznie wydłuża czas przygotowania potrawy. Ja nastawiam z odpowiednim wyprzedzeniem wszystkie składniki obiadu (np. warzywa, ryż, mięso czy rybę) i idę się zająć innymi ważnymi do zrobienia sprawami. Nie stoję nad nim i nie czekam, aż minie nastawiony czas. Nic mi się nigdy nie rozgotowało, nie przypaliło (to oczywiste), a dla ryżu nawet lepiej, jeśli "odpocznie" po gotowaniu zarówno w garnku, jak i w parowarze. Z resztą nie lubię jeść dopiero co ugotowanych potraw, bo są zbyt gorące.
      Dodam jeszcze, że parowar pozwala na rozmaite zastosowania go w kuchni i nie wyobrażam sobie gotowania bez niego. Jeśli np misę do potraw sypkich zajmę ryżem, to na niższych piętrach mogę użyć innych pomocnych rzeczy do gotowania potraw "w sosie własnym". Formuję z papieru do pieczenia jak gdyby miskę i wkładam do niej pokrojone pieczarki i cebulę, polewam odrobiną oliwy i solę. Smakuje pysznie wraz z sosem, który się w trakcie gotowania uzbiera w papierze (dobry papier do pieczenia nie przemoknie), tylko ważne jest, żeby papier nie wypełniał całej powierzchni pojemnika, bo para musi się przedostawać wokół niego na górne piętra. Polecam też ugotowanie na parze klopsików z dowolnego mięsa mielonego, lub zmielonej ryby z dodatkiem suchego kuskusa (i rzecz jasna innych dodatków wedle uznania: przyprawy, warzywa itp). Kuskus napęcznieje pod wpływem pary i przez to doskonale i szczelnie wypełni przestrzeń pomiędzy mięsem.
      Polecam, pozdrawiam i życzę smacznego.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka