Forum Kuchnia Wegetarianizm
ZMIEŃ
      ryby

ryby

(87 wyników)
    • Czy są wśród was osoby, które nie jedzą mięsa, ale ryby i owoce morza tak. Jestem ciekawa dlaczego podjęliście taką decyzję. Podobno jest na to określenie "peskatarianizm". Dlaczego nie jecie mięsa, a ryby tak? Czy to już na stałe, czy może etap przejściowy do całkowitego wegetarianizmu?
    • Normalnie podzielę się moją radością. Bo tęsknię czasem za rybą, choć nie jem od lat. Ale na wigilię miałam taką wypasioną wege-"rybę". A było to tofu-wędzone podsmażone z papryką, sklejone siemieniem lnianym w proszku i zawinięte w glon do sushi. Trochę się przegryzło i było pyyyycha! Polecam weganom/wegetarianom, którym tęskno za takim morskim posmakiem.
    • Tłuste ryby morskie nie zawierają żadnych składników , które by stanowiły o tym że są niezbędne w zdrowej diecie
    • kiedyś np. drOetker robił swoje galaretki na żelatynie rybnej a teraz wszystko jest z wieprzową lub wołową. szukam żelatyny lub galaretek ale bez dodatku krówki lub świnki.
    • Co sądzicie o jedzeniu ryb i owoców morza przez wegetarian?Wielu moich znajomych określających się jako wege wcina rybe bez mrugnięcia okiem,podobnie jest z sushi czy owocami morza(bo to przecież modne).Wydaje mi się,że takie podejście do sprawy zalatuje hipokryzją-przecież jedzą rybie MIĘSO!Czemu miałoby ono być inne niż np.wołowina?Pyta niewegetarianka:)
    • Zastanawiam się czym by tu mozna bylo zastapic rybe na wigilijnym stole, moze soja na jakis fajny sposob? Jestem otwarty na sugestie :) Pzdr
    • Witam !! To mój pierwszy wątek na tym forum, jednak nie zamierzam czynic z niego wątku typowo powitalnego, tak wiec powiem tylko ze fajni, iz takie forum istnieje oraz licze na mozliwosc uzyskania pozytecznych informacji, jak równiez na to ze przyjdzie mi wziąc udział w interesujących dyskusjach :) Do rzeczy. Wegetarianinem jestem od około 2 lat ( dokladnie nie pamietam kiedy sie to zaczęło, ale w kazdym razem zostałem zmotywowany nie tylko wzgledami etycznymi, ale takze religijn...
    • Przeczytałam tu parę wątków i krew mnie zalewa. Ludzie! Wegetarianizm Z DEFINICJI wyklucza wszelkie mięso. Sprawdźcie w jakimkolwiek słowniku. Wegetarianie odżywiają się pokarmem roślinnnym oraz produktami mlecznymi i jajkami (lactoovowegetarianie) lub wykluczają także produkty mleczne albo jajka. Nie opowiadajcie bzdur typu "jestem/ moja koleżanka jest wegetarianką, ale jem/je ryby"! Jeśli jesz ryby, jesteś mięsożercą, tylko wybrednym. Ufff, musiałam to z siebie wyrzucuć ;)
    • Cytat ze strony MediCentrum: "Naukowcy z Minnesoty badali ponad 5 tys. dzieci ze szkół podstawowych i średnich. Około 6% z nich było wegetarianami. Jednak ponad połowa z nich jadła potrawy z kurczaka, 42% jadło ryby, trzy czwarte – jaja, prawie 80% - produkty mleczne."
    • Ja w kwestii formalnej, bo różni ludzie różne rzeczy mi zarzucają. Od 7 lat nie jem mięsa, więc powinnam się uważać za wegetariankę. Tymczasem są tacy, ktorzy twierdzą, że spożywanie ryb- to również jedzenie mięsa. Jak to w końcu jest- można być wegetarianinem jedząc ryby czy nie?? A może to kwestia indywidualna, jak się na to zapatrujecie??
    • ZERO dożywaja w zdrowiu stu lat kwasy tłuszczowe omega z ryb owszem są dobre ale zupełnie niekonieczne dla zdrowej diety takie sa fakty
    • Kochani, Od jakiś 9 lat nie jem mięsa i jakoś nigdy nie miałam problemów, ani z witaminą b12, ani z jakimikolwiek niedoborami żywieniowymi. Jedyne co mam nie tak to wysoki cholesterol i trójglicerydy - lekarz nakazał zmienić dietę na taką zawierającą mniej produktów zwierzęcych i gorąco namawiał do "czasowej rezygnacji z mięsa" chichi... ale się zdziwił... No w każdym razie - przechodziłam chyba wszystkie fazy, byłam lactoovowegetarianką, weganką, lactowegetarianką, a teraz mniej ...
    • Ryby to też zwierzęta(dla tych którzy nie wiedzą)[zresztą też mają mięso] i Wegetarianie NIE jedzą RYB wegatarianie nie jedzą też "produktów" zawierajacych pochodzące z ryb substancje jak np TRAN
    • Klasyczna wielkopolska kuchnia dostosowana do wersji wege... 1 kilogram ziemniaków 0,7 kg marchwi, pietruszka, seler 400g dobrej śmietany ziele angielskie, sól, pieprz, (inne ziółka jak ktoś ma ochotę poeksperymentować... wegeta zamiast powyższego też może być) Warzywka w kostkę i gotowac do miękkości z przyprawami. Po ugotowaniu zaciągnąc śmietaną. I juz... :))) Czasami dodaję na koniec posiekaną drobno zieleninę Latem (w sezonie znaczy) lubię dodać do tego pokrojone drobno i ugoto...
    • Dlaczego wielu wegetarian jada ryby?
    • ryby(11)

Chciałabym się zapytać, czemu niektórzy wegetarianie jadają ryby?? Przecież one też czują.
    • Jestem osobą, która nigdy nie przepadała za mięsem jakoś wybitnie. Jadłam je raczej dlatego, że tak mnie wychowano. Chciałabym zmienić swoją dietę, sposób jedzenia i myślenia. Na początek pragnę wyeliminować wołowinę, wieprzowinę, drób, zupy na bazie mięsnych wywarów - ogólnie spożywanie ciał zwierząt... Jednak z obawy o zdrowie (głównie ze względu na to, ze może to być zbyt radykalny krok), pragnę pozostawić ryby, jajka, miód, mleko i nabiał. Gdy szukałam informacji na temat rodzajów wegetar...
    • Jestem wegetarianką już dość dlugi czas. Ostatnio szukałam jakiegoś fajnego przepisu i zastanowiło mnie, że było tam mnóstwo przpisów na potrawy z ryb (zaznaczam, że były to receptury wegetariańskie!). Z tego co wiem, to wegetarianizm, sprzeciwia się zabijaniu zwierząt, więc CO TO ZA WEGETARIANIE, KTORZY JEDZA RYBY???? Czyr ryby to nie zwierzęta....?
    • Moja 11-letnia dziś córka od ponad roku nie jada mięsa. Jest to jej własny wybór. Nie martwi mnie to zbytnio, choć jest mocno kłopotliwe jeśli chodzi o organizację. Chcialabym być pewna, że nie ma niedoborów w diecie, sczególnie jeśli chodzi o zelazo, a może jakieś inne składniki i mikroelementy - kiepsko znam się na tym. Na szczęście córka jada ryby i jajka. A więc: ryby - mniej więcej 3-4 x w tygodniu jajka - 2-3 / tydzień owoce (dużo i codziennie, np jabłko+banan+winogrona+...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się