silny

(91 wyników)
  • witam, bywam na tym forum, bo jestem mamą 2,5 letniej alergiczki. nadal nie wiemy co uczula, pewne jest jedynie mleko. justynka jest na diecie bez mlecznej. mimo tego parę dni temu coś uczuliło ją tak, jak jeszcze nigdy - normalnie ma azs, rany na nóżkach i dłoniach, natomiast parę dni temu cała buzia spuchła tak, że dziecko nie mogło otworzyć oczu a nosek praktycznie nie wystawał z buzi. dodatkowo białka oczu były krwistoczerwone. lekarka orzekła, że przyczyną jest alergia. ...
  • Moje dziecko ma alergię na orzechy, ciekawa jestem czy ktoś spotkał sie z czymś takim i jak to się u was objawia. Moje dziecko dostaje silnego uczulenia w postacji zmian skórnych , pokrzywki a nawet opuchlizny ręki i palców.Ma bardzo wysoki wskaźnik Ige bo ponad 600.Zjedzenie jakiegokolwiek produktu zawierającego znikomą nawet ilość orzechów (chrupki czekoladowe, ciastka itp.)powoduje zaraz reakcje skórne.Lekarz podał jej Virlixa w cześniej encorton. Czy jest możliwość wyleczenia ...
  • wiem, że niektóre reakcje po podaniu Pyrantelum są normalne, ale moje maleństwo ma tak silną biegunkę, że boję się czy się nie odwodni. Nie chce jeść, drapie się okropnie i jest rozdrażniona. Czy to normalne, czy dać jej coś na powstrzymanie??? Będę wdzięczna za każdą informację. Carina
  • Witajcie, Córka (2 i pół roku) jest alergikiem (nabiał, jaja), ale od ponad pół roku na było żadnych problemów skórnych. Trzymamy dietę, pije mleko sojowe, nawet gdy czasem podjadła trochę sera nie było tego widać na skórze. Ale generalnie nabiału jej nie daję - czasami podjada śladowe ilości, z większymi jeszcze nie eksperymentowałam. Lekko ponad tydzień temu Anielka dostała czerwonych suchych plam dookoła buzi, dzień później zaczęła sie psuć skóra pod oczami i na powiekach - w ten ...
  • no, może prawie brak. Witajcie. Syn (4,5) przeszedł pierwsza turę testów skórnych, na alergeny wziewne. Jest uczulony na WSZYSTKO z listy, przy czym wiele alergenów - trawy, różne drzewa, sierśc z kota - maksymalne bąble (20 mm). Lekarka w szoku, mówi żeby powtórzyć testy i odczulać. W związku z tym mam pytanie. Kiedyś Kruffa napisała w tym kontekscie, że w alergii leczymy objawy, nie wyniki. Syn miał kiedyś AZS, teraz sporadycznie sucha mała plamka gdzieś na nodze, i katar, a...
  • Zauważyłam, że przeważnie piszecie o reakcji ze strony organizmu pod postacią wysypki. Mój synek na wprowadzenie nowego produktu reaguje silnym świądem skóry. Dopiero jak zastosuję Advantan po kilkunastu minutach uspokaja się i zasypia. Niestety przeważnie zaczyna "tańczyć" w nocy i kończy nad ranem. Umęczeni jesteśmy oboje, bo on dosłownie wyje i wije się w łóżeczku. Rano jest cały podrapany, miejscami do krwi. Wydałam sporo pieniędzy na kilka tubek Elidelu, ale bez żadnego efek...
  • Synek ma azs od trzeciego miesiąca życia (w tej chwili ma prawie 8). Wiem, że na testy skórne jest dużo za wcześnie, ale na testy z surowicy krwi? Alergolog powiedziała mniej więcej tak, że jeśli chcemy, to możemy zrobić (oczywiście odpłatnie), ale przy tak dużych zmianach skórnych wyniki są mało wiarygodne. Zdecydować się, czy nie? Do tej pory mam poczucie walki z wiatrakami a bardzo chciałabym jakoś pomóc synkowi... Czy któraś z Was robiła dziecku testy z krwi i czy wyniki choć troch...
  • Czy są takie dzieciaczki które nie tolerowały i nutramigenu i pepti i wielu innych pokarmów a tolerują mleko sojowe,bądź kozie?
  • mój 3,5 letni syn od małego (ok pierwszego miesiąca życia) cierpi na alergię skórną, zaczęło się od zmain za uszami potem klasycznie zmiany w zgięciach i na całej skórze. Leczony od małego lekami przeciwhistaminowymi, kremami sterydowymi czyli klasycznie. Przez trzy lata pomomo zaostrzeń i załagodzeń jakoś funkcjonowaliśmy ( aczkolwiek dobrze nie było nigdy), zmiany zwykle nasilały mu się latem, przygasały zimą. mały ma strwiedzoną alergię na roztocza (oznaczaną z krwi). w tym roku już ...
  • znalazłam wczoraj w sklepie taki słoik Gerbera: zielony groszek z korzeniem pietruszki i strasznie mnie korci, zeby dać Antkowi (9m) ale umieram ze strachu, wiem, ze mały wychodzi z choroby, ale czuje się dobrze, skóra czysta, kupy dobre i apetyt wielki, a jak daje mu trzeci raz dziennie kaszę jaglaną z wodą albo dynię to nie je, sinlacu w dzień nie tknie, więc zostaje mi jeszcze kleik ryżowy, który je (o dziwo) ale po chwili znów jest głodny, bo to sam węglowodan - bez tłuszczu i białk...
  • Witam drogie mamy! Dawno mnie tu nie było piszącej... chwalić Boga z moim alergikiem jakoś sobie radzimy :) Ale mam taką sprawę: córka mojej koleżanki (ponad 3 l.) najprawdopodobniej alergik, cierpi na bóle pupy. Ataki są coraz silniejsze, koleżanka podaje jej nawet 1/2 tabl. nospy. Bóle nie są regularne. Na pewno mają związek z wyższą i niższą temperaturą otoczenia, czyli po dłuższej kąpieli lub "wychłodzeniu" pupy są. Najczęściej wieczorami lub w nocy, dzieciak budzi się z płaczem...
  • Mesiąc temu u mojego 2,5 latka wystąpiła silna alergia pokarmowa(poparzone dłonie,szorstkie,czerwone grudki na całym ciele).Po podaniu leków odczulających i przeciwalergicznych i diecie w/w objawy ustąpiły całkowicie. Ale szcęście nietrwało dlugo gdyż wczoraj pojawiły się drobne czerwone krostki na udach i podbrzuszu,silnie swędzące.Synek korzysta z nacnika lecz na noc i spacery zakładam mu pampersy,czy któraś z was ma pojęcie czy to przypadkiem nie za sprawą pieluch jednorazowych ...
  • Mam pytanie o wszystkie te leki(ketotifen-2X2,5ml, xyzal 2 X 2,5ml), które mojemu dziecku zostały przepisane w związku z AZS. Czy to nie jest za silna dawka? czy advantan to silny steryd? Proszę o pomoc...Czy istnieje możliwość,że po sterydzie może być najpierw lepiej a później znacznie gorzej?
  • Witam serdecznie, mam synka który jest dość dużym alergikiem, tak przynajmniej mi się wydaje. Ma obecnie 9,5 m-ca i jest w zasadzie na samym mleku Nutromigenie (do tej pory przeszedł tylko królik, a próbowaliśmy już marchwi, dyni, ziemniaka, jabłka, śliwkę, indyka). Wczoraj postanowiłam przetestować jaka będzie jego reakcja na białko kurze. Robiąc omlet dla córci postanowiłam leciutko posmarować synkowi rączkę białkiem, no i się podłamałam. W przeciągu niecałych 5 min prawie cała rączk...
  • czy któraś z Was spotkała sie z uczuleniem na mango?czy mango wogóle uczula? moja mala(2,5 roku) 2 dni temu zjadla mango, w nocy strasznie bolal ja brzuch, w efekcie zwymiotowała (własnie mango), pomogło tylko na chwile.rano nadal bolał ja brzuszek, sprowokowałam wymioty w nadziei, że to pomoże, było duzo lepiej, ale później pojawiy sie plamki pod kolanami, podobne do ukąszen komara, następnie było ich więcej, aż nagle zaczęła puchnąc w oka mgnieniu, szybko podałam jej klemastin...
  • Od alergologa mam diagnozę "ostre arytrodermiczne AZS" i skórę koszmarną od prawie roku (córcia ma teraz 13,5 miesiąca). Trzeba w końcu zacząć jej rozszerzać dietę, sprawdzać nowe rzeczy, ale jak mam to zrobić, jak jej skóra nigdy nie wygląda dobrze? Raz lepiej, raz gorzej (ale trudno utrafić zależność) i ciężko w związku z tym wnioskować, czy to podany produkt spowodował pgorszenie stanu skóry czy nie. Mała je teraz indyka, ziemniaki, ryż, kaszę jaglaną, kukurydzę, brokuły, b...
  • Dwójka dzieci ( 8 i 4 lat ) alergicy i my z mężem też . Najgorzej znosi córa , oprócz wziewnej jest i pokarmowa . Bardzo silnie reaguje np.na kurz - nie chodzi do przedszkola , jeżdzę z nią na zajęcia dla maluchów do pałacu młodzieży , lecz każde zajęcia konczą sie dużym , spływającym katarem i kaszlem ( nebulizacja ).Przez to chodzi na zajęcia raz na miesiąc albo i rzadziej . Kilka razy doszło do skurczu oskrzeli i nie mogła oddychać . Jak wy dajecie sobie radę z żywymi dzieciakami ,...
  • Jestem mamą rocznego chłopca od 3 tygodnia zmagamy się z jego alergią pokarmową, nie tylko na mleko. Obecnie nie daję rady z jego dietą bo produkty które jadł i lekko go uczulały teraz uczulają ze zdwojoną siłą a nawet mocniej.2x próbowałam wprowadzić dietę eliminacyjną i zaczynaliśmy od picia samego mleka (Nutramigenu)zmiany skórne się wyciszyły więc zaczęłam podawać po 1 produkcie ryż, potem marchew itp. jednak choroba i podawanie lekarstw przerwały tą dietę więc po chorobie od nowa, ...
  • Szukam mam, których dzieci też są uczulone na marchewkę. U mojego synka objawem alergi jest kupka z krwią, na razie dostawał samą zupkę z marchwii i efekt był właśnie taki. Nie wiecie po jakim czasie mozna znów powrócić do marchewki, martwię się bo wszystkie obiadki będę musiała mu gotować sama, bo te kupnne są z dodatkiem marchewki. Pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się