Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      silny

silny

(114 wyniki)
    • dziś naprawdę mocno wieje, w dodatku jakieś 14 stopni u nas jest, wiec odczucie zimna - całkiem spore. Spoko, dziecko można ubrać, ale naprawdę wieje i to z każdej strony. Wychodzicie w taką pogodę z maluchami na spacer? Moja ma 2 miesiące, od ponad tygodnia męczymy się z katarem i zastanawiam sie czy to dobry pomysł.
    • Gabrysia ma 10 tyg. i od wczoraj nasilił sie u niej odruch moro.Dziś nad ranem budzila się na każdy najmniejszy szmer i wyrzucała raczki w bok z silnm przestraszeniem.Teraz robi tak co kilka,kilkadziesiat minut.Czy to wzmozone napiecie?Mam ją obserwować ?Na co jeszcze zwrucic uwagę?Dadam,że mała zauważyła swoje dłonie i bardzo intensywnie gluzy i gada po swojemu.Kurde,martwie się?
    • nie ma mamy która by nie potwierdziła że po witaminie k boli brzuszek,ja podawałam dziecku przez kilka dni i mały strasznie płakał więc kolejną dawkę sama przyjęłam i sama stara baba zwijałam się z bólu po tak małej dawce, a co mówić dziecko które ma dopiero parę dni?!Poza tym nam nasze mamy nie podawały i nikt nie twierdził że jest potrzebna i jakoś żyjemy!moim zdaniem to jet napędzanie rynku farmakologicznego!!!!!
    • W zeszły wtorek po raz pierwszy podałam 9tyg córce mleko modyfikowane (enfamil premium), co wywołało straszną reakcje alergiczną: wysypka na całym ciele 10 min po podaniu, opuchnięcie, problemy z oddychaniem. Sończyło się na zywaniu karetki i pobycie w szpitalu. Córka wcześniej nie wykazywała tendencji, do aż tak silnych alergii, więc byliśmy tym bardzo zaskoczeni. Butle podałam ponieważ mimo jedzenia z dwóch piersi mała nadal sie domaga i trzeba ją był zapychac herbatkami. Czasem je co godzi...
    • Przynajmniej w W-wie jest bardzo silny wiatr. I nie wiem czy wychodzic z 6.5 mc Julitka na spacer czy nie ? Z drugiej strony ile mozna siedziec w domu ?
    • Moj prawie 4 tygodniowy synek ma bardzo silny odruch ssania, efektynwego ssania jest oko 15-20 minut a potem juz tylko ssanie dla ssania. Wiem kiedy jest najedzony bo na chwilke odrywa sie od piersi ale zaraz ja lapie i ssie dalej - az do momentu gdy jest tak przepelniony mlekiem, ze po oderwaniu buzi od cycusia pokarm z niego wrecz chlusta i wylewa sie na nas. Potem jeszcze dlugo ulewa nam sie po jedzonku co powoduje, ze Maly nie chce spac, ciagle nim szarpie itp. Tak sie zastana...
    • Witam, Mojej 6-miesięcznej córeczce rośnie pierwszy ząbek. Niestety bardzo się ślini i ma silnie podrażnioną skórę w kącikach ust, skóra jest tam też bardzo wysuszona. Co można stosować, aby zapobiec dalszemu podrażnieniu skóry?
    • Moja Pati od przedwczoraj ma silnie zalegający katar- chlupocze w nosku, budzi się w nocy z placzem bo nie może oddychac, po chwili ksztusi się wydzielina, ktora splywa podczas placzu do gardla, no i ma problemy ze ssaniem piersi. Stosuję sol fizjologiczna i Sterimar ale efektow nie widze. Katar nadal zalega i nijak nie chce splynac przez dziurki w nosie. Gruszka probowalam odciagac ale nic z tego nie wyszlo- zbyt gleboko tkwi. Czy ktoras z mam miala podobny problem? Prosze o rady...
    • Mój syn ma 27 dni w szpitalu tak poranil mi brodawki ze z placzem i zloscia przystawialam go do piersi.Tak malo jadl ze pokarm gromadzil mi sie w piersiach i staly sie twarde jak kamien-dostalam wysokiej goraczki.Dziecko piersia mozna karmic (podobno) do temp 38 stopni a ja mialam 38,7 wiec odstawilam maluszka i wprowadzilam mleko zastepcze.Teraz bardzo chcialabym wrocic do karmienia ale nie mam wystarczajaco silnej woli zeby sie zastosowac do zalecen zywieniowych-wszystko co napr...
    • Moja 6 tygodniowa córeczka karmiona jest mlekiem modyfikowanym plus dolewam mleko które ściągne laktatorem. Na początku jadła Bebilon HA, zaczeły sie jednak zaparcia w 4 tygodniu, wiec zmieniłam na Bebilon Comfort stosowany w zaparciach. Od jakiegoś tygodnia jest tragedia, nie robi w ogóle kupy sama. Musimy jej robic masaże, termometr+ czopek glicerynowy. Dopiero jest efekt. Podaje jej dużo płynów do picia, wode na czczo, herbatki itd. Dodam że kupy są okropnie twarde, takie kulki. Ide...
    • Witajcie! Czy w tak silny mróz (u nas o godz 11:40 21 stopni) można z maluchem (12tyg.) pokonać drogę z domu do samochodu (ok. 10m)? Chcemy dziś odwiedzić babcię i dziadka, czeka nas dystans 10m pokonywanych 4x. Bierzemy poprawkę na to, że wieczorem może być jeszcze zimniej (teraz jest mróz, ale świeci słońce)
    • Witam mam prawie 7 tygodniową córeczkę i od początku karmię ja piersią, jestem na ścisłej dieci od smaego początku karmienia a mimo to moja mała ma silne wzdęcia, podaje jej Plantex i Infcacol ale poprawa jest ledwo zauważalna, jeśli chodzi o diete to znajduję się w niej: - gotowane ziemniaki, gotowany kurczak, chleb, masło roślinne, ryż, makaron, czasami pomidory i ogórki, jabłka, bobfruty jabłkowo-marchewkowo-bananowe, gotowana marchewka, czarna herbata, kawa zbożowa, czasami ...
    • Jak w temacie. Dzis rano Synek (4 mce) obudzil sie z silnymi wypiekami (policzki i broda), ktore utrzymuja sie caly dzien. Temperatury nie ma, nie grymasi i jest pogodny, je chetnie, w dzien spi dobrze (w nocy b. zle, ale zdarza mu sie to czesciej), nie kicha, nie kaszle... Takie objawy obserwuje pierwszy raz. Czy ktos wie, co to moze byc? Nie wiem, czy jechac z Nim do lekarza, czy raczej poczekac do poniedzialku.
    • Pytałam już o to na innym forum ale tam nikt mi nie odpowiedział :( Może tu ktoś się odezwie? Od dwóch dni potwornie boli mnie kręgosłup, w okolicy lędźwiowo-krzyżowej. Ból jest tak silny, że ledwo daję radę się poruszać. Najgorzej jest gdy próbuję wstać lub pochylić się nad łóżeczkiem dziecka, o podnoszeniu synka nie wspomnę...i jest coraz gorzej! Czy można przy karmieniu zastosować maść, np.: Ben-Gay lub Voltaren Emulgel? Na ulotce od Ben-Gay nie ma żadnych informacji o stosowani...
    • Moja 5 miesieczna córka jest bardzo silnie przeziebiona. Ma straszny katar, kaszel i stan podgorączkowy. U lekarza byłam we wtorek i kazał podawac tylko syrop na kaszel i ewentualnie nasivil soft do noska. Jest juz piatek a tu nic nie przechodzi i wydaje mi sie ze jest nawet gorzej. Katar sie nasilił a co za tym idzie kaszel też. Oczki całe załzawione i podsiniale. Czy moge podac cos jeszcze zeby pomóc mojemu dziecku. Ja jak jestem przeziebiona to zawyczaj pomoga mi coldrex ale pr...
    • Hej. Mam dwa pytania o tematyce ortopedycznej: Synek jutro zacznie 8 tydzień, a nurtuje mnie kwestia trzymania jego główki: jak podnoszę go do obicia za żadne skarby nie mogę położyć jego główki na ramieniu (no chyba że śpi), trzyma ją sztywno na prosto. Boję się czy to nie jest dla jego kręgosłupa za duże obciążenie ..... i czy powinnam mu pozwalać na to, czy odkładać do łóżeczka? Czy w ogóle 2 miesięczniaka można pionizować i go tak nosić? Pytanko drugie: czy łydki dziecka po...
    • jak znosicie wózki z 3 lub 4 piętra, żeby wydostac sie, z maleństwem z domu, ja nie jestem w stanie wytachać wózka z dzieckiem, czy zostawić wrzeszczącego małego i najpierw znieść wózek czy jak? a jak wrócić na górę???czy są mamy które potrafia fizycznie dzwignąć 14 kg wózek z dzieckiem???czy któraś ciagnie po schodach kołami z małym w środku i nie boi się że mocno podskakuje na każdym stopniu??może tylko ja taka słaba sierota?
    • Nawet ortodonci nie mają nic do zarzucenia nowym rodzajom smoczków. Stosowanie smoczka to świetny sposób na zaspokojenie niemowląt, mających silną potrzebę ssania. Wielu psychologów jest zdania, że ci, którym nie było dane zaspokoić potrzeby ssania w niemowlęctwie, mają w późniejszym wieku skłonności do ulegania takim nałogom jak: obgryzanie paznokci, palenie, ssanie cukierków. Wiele wskazuje na to, że silne ssanie przyspiesza rozwój mózgu. źródło: "Matka i dziecko" Sabine Schwabentha...
    • zastanawiam się czy to normalne że mój synek chce żeby już go prowadzać, kiedy się go prowadzi jest bardzo sztywny, stawia solidne i szybkie kroki. niedawno wsadziłam go w chodzik, kiedy może w nim chodzić jest wniebowzięty. Prawie wszyscy mówią że mu szkodzę, że będzie maił popsuty kręgosłup... Od urodzenia był silny, kiedy miał dwa tyg próbował podnosić głowkę do góry, a kiedy miał 5 miesięcy to już sam siedział i to bardzo dobrze. czy ja naprawde mu szkodze??? co mam zrobic kiedy on sie wy...
    • Czy można smarować 7 miesięczne dziecko kamforą lub maściami typu wick vaporub? NIe zaszkodzi na skore?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się