uwaga

(4 wyniki)
  • Sporo kryminałów kupuję z drugiej ręki,w ksiązkowych second handach,zwanych antykwariatami lub na allegro(choć tu dochodzi koszt wysyłki i czasem przestaje być tanio). Ostatnio nabyłem 4logię niejakiego Michała Bieleckiego za 0,99 pln od sztuki--wyjątkowa okazja. Autor-pierwsze słyszę;seria wydawnicza "prywatny detektyw opowiada"-pierwsze słyszę;wydawnictwo Książnica-pierwsze słyszę...na Parnasie literackim to ten autor nie zasiada:) Ale czyta się to całkiem dobrze,wszedłem w akcję jak w ma...
  • Od pewnego czasu mamy wysyp wszelkiej maści podsumowań, top list, notowań itd - wszystko z powodu zakończenia roku. Ok. Lubię takie listy, bo to kolejna szansa, by sprawdzić, czy coś cennego mi nie umknęło. Ostatnio, na onecie, znalazłam kilka takich notowań, w tym pani Marty Mizuro, która pokusiła się o wybór najlepszych kryminałów z zeszłego roku. No i masz! Czytam i dowiaduję się, co się stało z Kurtem Wallnderem w ostatniej powieści!!! [b]Ja tego Wam nie zdradzę[/b], i odradza...
  • zwracacie uwagę? Ja większość książek czytam po angielsku (tzn. te które są oryginalnie po angielsku), ale po polsku trochę też i czasami się wkurzam. dzisiaj się zdziwiłam widząc na okładce K.Fossum "Nie oglądaj się": tłumaczenie z języka angielskiego. Hmmm....a dlaczego z angielskiego a nie norweskiego? Przecież każde tłumaczenie nieco zmienia książkę, więc tak jest zmieniona podwójnie. Przeczytałam też "W głębi lasu" Cobena i....była to średnio przyjemna lektura, mimo, że Coben...
  • Kto lubi Chandlera, ten nie zawiedzie się na tej książce. Świetny kryminał, gdzie w roli głównej występuje Max Klein, prywatny detektyw. Mało, że prywatny, to jeszcze zgorzkniały samotnik, od czasu do czasu dostający solidny łomot, obdarzony humorem, tym czarnym. Wypisz wymaluj Marlowe. Sama intryga też ciekawa, bo rzecz dotyczy byłego mistrza baseballu, któremu ktoś grozi śmiercią, Klein dostaje zlecenie wykrycia kto... Trochę osób przewija się w trakcie śledztwa, parę ginie, a bohat...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się