uwaga

(3 wyniki)
  • Jak się dzisiejsza mlodzież zapatruje na tego typu treści?: Przedmowa: "Praca ta jest próbą dokonania względnie całościowej interpretacji filozoficznej myśli Markiza de Sade. Z jednej strony, jej intencją jest uwzględnienie zasadniczych wątków jego dzieła, co nieuchronnie pociąga za sobą konieczność ich analitycznego wypreparowania (tylko w taki sposób można oddzielić Sadyczną wersję erotyzmu od zagadnienia przemocy; stąd swego rodzaju "powtórzenia", czyli ujmowanie danej kwestii pod...
  • Czy mieliście okazję doświadczyć stanu Tu i Teraz? W jakiej sytuacji? Czy toważyszyły temu jakieś uczucia/odczucia? Spodobała mi się definicja, którą znalazłem w jednej z publikacji: w stanie Tu i Teraz uwaga wszystkich zmysłów jest skierowana maksymalnie na środowisko zewnętrzne. Jest to stan maksymalnej koncentracji wszystkich zmysłów na świecie zewnętrznym (obrazach, dźwiękach, zapachach, odczuciach cielesnych, smakach). Stan Tu i Teraz jest przeciwieństwem stanu transu, w któr...
  • Wnioski(13)

Przypomniał mi się dowcip z czasów... prehistorycznych. <<Uczony badał słuch muchy: Oberwał musze skrzydła, położył ją delikatnie na stole i mówi: "idź!". Mucha zaczęla iść. Oberwał dwie nogi, położył na stole i mówi: "idź!". Mucha znowu zaczęła iść. Oberwał następne dwie nogi, położył muchę na stole i mówi: "idź!". Mucha nic. Uczony notuje: "Po oberwaniu skrzydeł i czterech nóg mucha ogłuchła".>> Mamy podobne oczy, podobne uszy te same informacje "wlatują" do nasz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się