Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      uwaga

uwaga

(31 wyników)
    • Jestem juz po czesciowej lekturze Ludluma , i jesli na poczatku byłem zafascynowany jego twórczoscia, to teraz coraz czesciej raza mnie jego pomysły. Oto kilka przykładów: 1.Główny bohater zawsze jeździ samochodem z wypożycalni albo taksówką. Nigdy metrem, tramwajem, autobusem czy pociagiem. (no moze jedna scena z Borne'a toczyła sie w autobusie) 2.Zawsze ma na to kase. Zawsze! Nigdy nie musi sie o to martwić. A jak już cos kupuje to rzuca gruba kase i nigdy nie chce reszty. W k...
    • Zwłaszcza tylne;-) Ile razy ja się przejechałam, bo zamiast przejrzeć książkę w księgarni, przeczytałam tylko opis na tylnej okładce. Fajne, super, hit a potem…co za gniot! Okładki mylą. I teraz to wiem i to napiszę i najwyżej się WL obrazi. Jak mi chcieli napisać na okładce ostatniej książki: “perypetie czterdziestolatki, która dostaje romantyczne smsy” to myślałam, że ich zabiję. Perypetie to mogą mieć harcerze!!!, ryknęłam. I jakie smsy?? Najlepiej przeczytać pierw...
    • Od pewnego czasu mamy wysyp wszelkiej maści podsumowań, top list, notowań itd - wszystko z powodu zakończenia roku. Ok. Lubię takie listy, bo to kolejna szansa, by sprawdzić, czy coś cennego mi nie umknęło. Ostatnio, na onecie, znalazłam kilka takich notowań, w tym pani Marty Mizuro, która pokusiła się o wybór najlepszych kryminałów z zeszłego roku. No i masz! Czytam i dowiaduję się, co się stało z Kurtem Wallnderem w ostatniej powieści!!! [b]Ja tego Wam nie zdradzę[/b], i odradza...
    • muszę coś wybrać dla męża na prezent, ale zupełnie nie wiem co. Mąż uwielbia humor i absurd w książkach, szczególnie zachwyca się Pratchettem.Polećcie coś proszę.
    • Oglądam współczesne reklamy, czasami wpadną mi w ręce katalogi meblowe lub związane z wystrojem wnętrz, wyposażeniem mieszkań i stwierdzam, że ktoś UKRADŁ KSIĄŻKI! Po prostu w w/w produktach nie występują. Współczesny "dizajn" też jest dla nich bezlitosny. Katalogi pełne są pseudowitrynek z półkami w rozmiarze mogącym pomieścić jakiś wazonik, albo 2 ramki ze zdjęciami. Telewizory też są, praktycznie już same LCD z duuuuużymi przekątnymi ekranu, ale biblioteczek z prawdziwego zdarzenia ...
    • Zwracacie uwagę na rekomendacje na okładkach książek? Ma dla Was znaczenie, że znany autor X, albo autorytet literacki Y poleca daną pozycję? Czy pozostaje to bez znaczenia, a książkę kupujecie kierując się wyłącznie własną intuicją?
    • Ja nowogrecki- z uwagi na Kawafisa.
    • czyli w których szansa trafienia na Książkę Nie Do Czytania jest (teoretycznie) mniejsza Nestorzy - czytelnikowska Nike - PIWowska Współczesna Proza Światowa (z zawsze interesujacymi okładkami Waldemara Świerzego) Obie chyba już nieistniejące, choć w tanich książkach można jeszcze dostac kilka pozycji z początku tysiąclecia - Proza Iberoamerykańska Wydawnictwa Literackiego A z bardziej współczesnych - Don Kichot i Sancho Pansa (W.A.B.) - Mistrzowie literatury (Rebis) - b...
    • Kochani, ponieważ nie wyobrażam sobie dnia bez zaglądniecia na forum, muszę się z Wami podzielić pewną informacją. Jutro, tj. w sobotę 23.07.2005 o godz. 16 odbędzie się mój ślub. Jeszcze się specjalnie nie denerwuję ( może mnie dopadnie jutro :D), ale oczywiście baaaaardzą chcę, aby wszystko super wypadło. Trzymajcie za mnie kciuki! Asica
    • Chcę dobrze się przygotować. Poznać kulturę, obowiązujące normy i wszystko co konieczne. A więc co? Przewodnik? Ale, który i dlaczego? Na co warto/ trzeba zwrócić uwagę
    • Śledzę wymianę myśli kilku osób, ciekaw niezmiernie, co tez z niej wyniknie. I, jakkolwiek daleki jestem (ba, zazwyczaj dostaje gorączki i wysypki, gdy o tym słyszę) od teorii spiskowych, zauważyłem dziwną rzecz. "Misja papieskiej róży", jest - jak dowiadujemy się z forum na plażę - książką Janusza Sobolewskiego, zamieszkałego - ponoć - w Krakowie. Niejaka Pola (z tegoż forum) stara się robić wokół tej książki zamieszanie. Pola pochodzi z Wałbrzycha (adres: wałbrzych.cvx.ppp.tp...
    • Bo ja zaczęłam. I widzę tu pewien problem. A mianowicie skąd mam wiedzieć, które tłumaczenie jest dobre, które zadowalające, a które beznadziejne? Jak rozpoznać tłumaczeniowego gniota? Ostatnio, będąc w księgarni, wzięłam do ręki trzy różne wydania "Alicji w Krainie Czarów? i zaczęłam porównywać z oryginałem. Różnice między tłumaczeniami były znaczne. Jedno z tłumaczeń, moim zdaniem, było zbyt dowolne, zdania za bardzo odbiegały treścią od oryginalnych. Co o tym wszystkim myślicie...
    • Jeżeli ktoś nie kupił świątecznego wydania GW, tp może przegapić ten artykuł, a szoda... Literatura w sieci Jarosław Lipszyc (05-07-02 16:42) "Konserwatywne środowiska literackie lekceważą internet, uważając (skądinąd słusznie), że jest on oazą grafomanów. Niestety, zachowują się jak ogrodnik, któremu róże porosły chwastami, więc każe zaasfaltować cały ogródek - Jarosław Lipszyc spiera się z Jarosławem Klejnockim o literaturę internetu Literatura internetu znalazła się ostatnio w ...
    • Jakie słowa są ważniejsze od innych? Na jakie słowa zwraca się uwagę?
    • Czy ktoś może czytał i mógłby podzielić się swoimi wrażeniami? Warto czytać? Warto kupić? Pozdrawiam!
    • Bo ja często. Najlepsze są marginesy książek w czytelniach - często przypominają prawdziwe forum (prywatne spostrzeżenia o Balcerzanie, psioczenie na Stendhala itp.) Po moich prywatnych książkach mażę z innych względów - po prostu lubię czytać książkę po raz kolejny i przypominać sobie moje poprzednie spostrzeżenia. A wy?
    • Czasowo pracuje za granica. Niebawem przyjezdzam do Polski i wtedy b. duzo czasu spedzam w ksiegarniach. Doradzcie prosze, co ciekawego ukazalo sie w ciagu ostatnich miesiecy? Z literatury pieknej, (popularno) naukowej, poezji... Z gory dziekuje,
    • to ksiazka niepotrzebna - jedna z wielu zreszta. Nawet wsrod niepotrzebnych chyba zostanie niezauwazona. Nie rozumiem, dlaczego wokol niej jest tyle krzyku. Jak jest w domach dziecka - z grubsza wiadomo. Maslanka nie odkrywa przed czytelnikiem zadnych zelaznych wrot. Wlasciwie czytelnik znajduje tu potwierdzenie wlasnych obserwacji i wiadomosci, czesto zaczerpnietych z o wiele atrakcyjniejsdzych literacko zrodel, np. wysmienitego polskiego reportazu. Postac glownego bohatera, do...
    • Czesc Przyznam sie odrazu ze ogolnie nie czytalam duzo ksiazek a raczej nawet czytam ich bardzo malo, tak jak od czasu do czasu cos mi wpadnie w rece i wciagnie to przeczytam... no i tak przeczytalam - Kwiat pustyni - Bibliografie Mensona - i jakies tam pare ksiazek z serii STRACHU :) ostatnio w padla mi ksiazka pt. "Weronika postanawia umrzec", przeczytalam ja i podobala mi sie za to ze autor wszedl we wnetrze i psychike czlowieka. Weszlam tutaj i poszukalam troche w ar...
    • Wspaniała książka! Przyczytałam prawie jednym tchem, chociaż muszę przyznać, że jest to pozycja wymagająca skupienia i spokoju. Polecam jeśli ktoś ma dużo czasu i cierpliwości (wielokrotnie wracałam do niektórych fragmentów "Innych Pieśni" aby zrozumieć całość). Nie sądziłam nigdy, że da się tak plastycznie, tak dosłownie a równocześnie z wdziękiem opisać relacje między ludźmi, walkę charakterów i przyczyny decyzji ludzkich. Książka traktuje o sprawach ważnych lecz w formie fantastyki -...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się