uwaga

(7 wyników)
  • Jutro, tj w poniedzialek, podczas festiwalu studenckiego w Opolu czy czegos takiego (moze juwenalia?) beda graly dwa luzyckie zespoly metalowe: -Awful Noise [www.awfulnosie.de] -Deyzi Dox [moi przyjaciele, bardzo zaangazowani w serbska sprawe, polecam!] Moze bedzie tez Blind Judgement.
  • Sława! Dziesięć powodów, dla których Brytyjczycy powinni lubić Polskę Królowa Wielkiej Brytanii Elżbieta II i prezydent Aleksander Kwaśniewski ADAM BUTLER AP ZOBACZ TAKŻE • Prezydent Kwaśniewski z oficjalną wizytą w Wielkiej Brytanii (06-05-04, 09:06) • Drugi dzień wizyty prezydenta Kwaśniewskiego w Londynie (06-05-04, 08:29) • Przyjęcie na cześć pary prezydenckiej: 200 osób, 1400 kieliszków (05-05-04, 22:57) • Prezydent...
  • Sława! Kliknalem aby otworzyc artykuł o Kuroniu i pojawił sie komunikat,ze podpisałeme jakis kwit na jego temat. JK był postacia nad wyraz dwuznaczna, komunizatorem harcertswa i działaczem komunistycznym, który juz w Polsce niepodleglej z calego tchu bronil komunistyczna agenture przed ujawnieniem. Ja nt Kuronia solidaryzuje sie raczej z tym, co powiedzial o nim pan Roman Giertych... Forum Słowiańskie gg 1728585
  • Włodzimierz Pawluczuk - "Ukraina. Polityka i mistyka", Kraków 1998 "Odmienność zachowań codziennych i politycznych narodów prawosławnych ma związek z istotą prawośławia i istotą "ruskości". Zasadnicza różnica między chrześcijaństwem wschodnim a chrześcijaństwem zachodnim dotyczy miejsca "sacrum" w odniesieniu do bytu. Zachód od samego początku bardziej był przywiązany do idei transcendencji, Wschód - do idei immanencji. U św. Tomasza z Akwinu, określającego najdobitniej myśl teolog...
  • Sława! www.polskatimes.pl/aktualnosci/193576,tylko-co-drugi-mieszkaniec-bialorusi-uwaza-sie-za,id,t.html Tylko połowa mieszkańców Białorusi uważa siebie za odrębny naród. Pozostali identyfikują się ze Słowianami, Rosjanami i Polakami. Zdaniem białoruskich socjologów w ostatnich latach znacznie wzrosła świadomość narodowa Białorusinów. Wcześniej wielu obywateli tego kraju identyfikowało się ze Związkiem Radzieckim, Rosją lub Polską. Sondaż przeprowadzony przez Niezależny Insty...
  • Zajrzałem dzisiaj do przewodnika Marco Polo „Czechy”, polskie wydanie. Nie zwróciłem wcześniej na to uwagę. Jest tam na końcu atlas Czech, taki sobie. Zacząłem go studiować i zauważyłem, iż bardzo dużo czeskich nazw ma podaną obok nazwę niemiecką. Pomyślałem sobie : zrobili to dla turystów z Niemiec i zapomnieli, iż to polskie wydania. Ale po bliższym przestudiowaniu coś nie pasowało. Z dużych czeskich miast w centrum państwa tylko Praga, Brno, Pilzno i Ołomuniec miały...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się