wole

(5 wyników)
  • [b]Choroba Hashimoto[/b] Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, znane jako choroba Hashimoto lub limfocytarne zapalenie tarczycy, jest procesem przewlekłym i najczęstszą przyczyną nabytej niedoczynności tarczycy zarówno w wieku rozwojowym, jak i u osób dorosłych. [b]Jest to choroba o podłożu autoimmunologicznym, charakteryzująca się wolem, nacieczeniem limfocytarnym miąższu gruczołu tarczowego, rzadziej zanikiem gruczołu, powodującym w konsekwencji niedoczynność tarczycy o różnym nasileni...
  • Witam serdecznie, ostatnio czuję się bardzo słabo, wręcz dziwnie, nie mogę znaleźć sobie miejsca... Zrobiłam badania ogólne krwi, są ok no i hormony: TSH 0,814 (0,27-4,2) ft3 80,70% ft4 93 % Dość wysokie jest to ft3 i ft4 przy niskim tsh. Dodam, że mam dość powiększone wole. Pozdrawiam serdecznie
  • Niedobór jodu jest jedną z najważniejszych przyczyn tych zaburzeń organizmu.Tarczyca wychwytuje jod z krwi i prztwarza go na hormony. Gdy poziom jodu we krwi jest zbyt niski wytwarza się wole tarczycowe. Wole to powiększony gruczoł tarczowy, który jest następstwem niedoboru lub braku jodu w diecie Tutaj więcej na ten temat. www.doz.pl/czytelnia/a286-Niedoczynnosc_tarczycy
  • Witam, pewnie mnóstwo próśb się pojawia na tym forum o interpretację, ale na wizytę u endokrynologa przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać,a chciałabym już mieć wiedzę w tym temacie, więc proszę Was Dziewczyny, o wsparcie. Nie wiem czy mam Hashimoto i niedoczynność... Wyniki: 30.11.2009 TSH 3,14 (norma 0,27-4,2) 27.04.2010 TSH 1,93 (norma 0,27-4,2) ft4 0,717 (norma 12-22) prolaktyna 416,2 (norma 72-511) po tabletce 6048 (norma 72-511) ...
  • Cały mój dotychczasowy wątek znajdował sie na forum choroby tarczycy- niestety z wiadomych przyczyn nie mam do niego dostępu. Jestem 3 tygodnie po operacji usunięcia prawego płata tarczycy. Histopatologia ok. Guz 4,5 na 4,5 na 5 cm czyli bardzo duży. Wole zamostkowe, uciskające na tarczyce. Operacje przeszłam bardzo dobrze, po operacji czułam się srednio, ale teraz już jest ok.Schudłam ok 2 kg. Po operacji nie zrobiono mi poziomu hormonów (przynajmniej nic nie mam w wypisie . Ni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się