Forum Zdrowie Uzależnienia
ZMIEŃ
      wole

wole

(12 wyniki)
    • Z mitami, jakie narosły wokół zachowań związanych z piciem alkoholu należy sie rozprawia. fajny art. znalazłem w "Charakterach" www.charaktery.eu/artykuly/JA-w-niewoli/267/Silna-wola-i-inne-bajki/
    • czy mozna rzucic picie bez aa, terapii? tylko tzw silna wola? a moze jeszcze czyms. zmagam sie z tym samemu z roznym efektem.
    • U osob ktore przestaly pić,moga pojawic sie mysli o powrocie do picia spowodowane przez nastepujace sytuacje,stany emocjonalne i sposoby myslenia. a)pograzanie sie w zalu po stracie alkoholu. np."Pamietam stare dobre czasy,kiedy bralem pollitra i pare piw i szedlem nad jezioro lowic ryby" lub "Co to za sylwester bez picia" b)Chęć sprawdzenia czy rzeczywsicie utracilo sie kontrole-czasem po udanym okresie abstynecji,osoby ktore przestaly pic,staja sie nadmiernie pewne siebie....
    • Nie jestem w stanie zrozumiec- na logike i na zdrowy rozum- tej sprzecznosci. Bezsilnosc wobec alkoholu- masz to na bank gdy jestes alkoholikiem. Bezsilnosc- czyli calkowity brak wolnej woli. Wola nie istnieje. Po pierwszym kieliszku lecisz na bank, a jak sie uda niepolcecie przypadkiem to polecisz za tydzien czy miesiac. Taka jest ogolnie idea. Ale gdy wypije pierwszy kieliszek i udowodnie, ze nie polece- wtedy odzywa sie zawsze niezmienny glos "to niczego nie dowodzi, bo ka...
    • no to zrobiłem dziś coś na temat 12 Kroków, mam nadzieję, że wszystko funkcjonuje, bo nie zdążyłem przebadać dokładnie www.12krokow.webpark.pl wolę dyskutować ze świadomymi tematu dyskusji, niż z wyobraźnią nieświadomych
    • Czy jeżeli rodzice zgłoszą, że długo przesiaduję przy kompie, mogą mnie wziąć na obserwację do szpitala (albo w jakiś inny sposób zacząć "leczyć") NIE PYTAJĄC mnie o zgodę? Np. przyjdą lekarze i jeżeli nie będę chciał iść wyniosą mnie siłą, a później również wbrew mojej woli rozpoczną terapię? Może tak być? Jeżeli to ważne, za jakieś 3 miesiące będę miał 18 lat i nie widzę problemu. Niestety rodzice twierdzą inaczej i chcą za wszelką cenę mi "pomóc", zapewne także podkoloryzowaliby to m...
    • Genialny sposob na niepicie. Bardzo prosty. Ta wyjatkowa idea jest pomyslem chyba AA. Aby nie pic, nalezy nie pic. Nie mozna pic, jak sie chce nie pic. Trzeba najpierw przestac pic, to jest warunek aby przestac pic. Aby nie pic, nalezy nie siegac po pierwszy kieliszek. No i glowna rzecz: Jezeli nie bedziesz pil czeka Cie nagroda w postaci tego, ze nie bedzies juz pil. nigdy bym na to sam nie wpadl. :-)
    • palenie(6)

co polecacie zeby przestać PALIĆ!!! tabletki gumy co w miare skuteczne pozdr
    • Mam pytanie do Jarka czy Augusta- o liczby i konkrety. czesto tu piszecie "kiedy bylem w niewoli alkoholu"- ale co to znaczy? Ile Jaras czy August konkretnie wypijales za jednym "posiedzeniem"? Pol litra na dwoch domyslam sie malo, ale pol litra na glowe okej? A na drugi dzien przez caly dizen ile, litr wodki? Pytam z czystej ciekawosci. Kiedys pewien gosc powiedzial, ze po roku abstynencji mial "nawrot" i przez 7 dni wypil ok. 28 butelek wodki. Zlapalem sie za glowe- co to z...
    • to są fragmenty rozdziału "Praca nad Krokiem Trzecim" z książki "12 Kroków ze sponsorem" Hamiltona B. BÓG, JAKKOLWIEK POJMUJEMY BOGA Do momentu, gdy w Kroku Drugim zastanowiliśmy się nad pojęciem Siły większej od nas samych, wielu z nas nie myślało o Bogu przez całe lata, może z wyjątkiem najczarniejszych chwil, kiedy to - przerażeni i winni - błagaliśmy Go, aby ulitował się nad nami i wyciągnął nas z tarapatów. Niektórzy z nas myśleli o Bogu, ale często przypisywaliśmy Mu ce...
    • w jednym z ostatnich wątków eska napisała: "Rzuciłam picie rok temu, żadnej wpadki, nie chodziłam na terapię ani do AA. W ogóle nie ciągnie mnie do alkoholu, zwyczajnie mnie to nie kręci" Eska. Moje gratulacje z okazji pierwszej rocznicy stanu trzeźwego. Tak trzymaj, nie zwalniaj i nie zbaczaj. Z braterskim pozdrowieniem. Janu
    • Dawno temu się tym interesowałam. Ostatecznie nie spróbowałam nigdy żadnego środka odurzającego, ale problem dręczy mnie filozoficznie. Napisał już ktoś w innym wątku - "Wolność czy Bezpieczeństwo?". Ja zapytam inaczej - bezpieczeństwo i ponoć niemoralność narażania się czy prawo do poszukiwania? Nie zrozumcie mnie źle. Nie twierdzę, że do czegokolwiek się dotrze. Nie twierdzę, że w ogóle jakakolwiek gwarancja rowianie mgły dla człowieka istnieje. Nie odwołuję się do jakichś własn...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się