Forum Nauka i edukacja Studia Studia
ZMIEŃ
      wybrany

wybrany

(285 wyników)
    • Od września idę do pierwszej klasy liceum i niedługo będę musiała wybrać, co zdawać na maturze. Kompletnie nie mam jednak pomysłu, co mogłabym studiować. Uczę się nieźle, lubię matematykę, fizykę i geografię. Chciałabym, abym po studiach mimo wszystko miała szansę na dobrą pracę. Z góry dziękuję za pomoc :)
    • Który wydzial wybrać (lekarski czy lekarsko dentystyczny)? Medycyna interesowała mnie od zawsze. Pewnie po kierunku lek dent perspektywy lepsze. Mam zdolności manualne, lubię wszystko perfekcyjnie, nie wywołują u mnie obrzydzenia żadne rany, ubytki, kontakt z krwią. Mam dość dużo cierpliwości. Z drugiej strony po wydziale lekarski więcej specjalizacji do wyboru (szczególnie interesuje mnie psychiatria i medycyna sądowa). Może ktoś studiował na którymś z ww kierunków? Jak studiowało się,...
    • W przyszłym roku (2012) piszę maturę. Potem chce iść na medycyne. Zaczne od tego, że interesuje mnie zarówno stomatologia, jak i choroby zakaźne/andrologia. I tutaj rodzi się moje pytanie. Który kierunek lepiej wybrać: lekarski czy lekarsko-dentystyczny? Dużo osób mówi, że lek-dent jest o tyle lepszy, że potem w zasadzie można prawie od razu pracować, a po leku jeszcze wiele nauki. Znowu ciotka, która jest stomatologiem twierdzi, że lek-dent jest, wbrew pozorom trudniejszy od lekarskiego. Któ...
    • Witajcie! Dostałam się na dwa kierunki studiów: *zarządzanie i inżynieria produkcji (Politechnika Śląska) *inżynieria biomedyczna (Uniwersytet Śląski) Jak myślicie, który kierunek lepiej wybrać? Który z nich jest bardziej przyszłościowy? Mam mętlik w głowie i nie wiem co wybrać. Pomóżcie.
    • Witajcie! Dostałem się na 2 kierunki: - Socjologia » komunikacja społeczna i polityczna - Zarządzanie » zarządzanie i finanse w przedsiębiorstwie Tylko nie wiem teraz co wybrać. Na jaki kierunek jest większe zainteresowanie u pracodawców? Byłbym wdzięczny za pomoc ;) Pozdrawiam. jaszek
    • [b]Proszę was o pomoc!!!![/b] Nie wiem jakie studia mam wybrać i dlatego potrzebuje waszej pomocy... Zastanawiam się czy wybrać się na Finanse i Rachunkowość czy na Inżynierie Środowiska? Po jakich studiach łatwiej mi będzie znaleźć pracę? Potrzebuje waszej rady...
    • Witam! Jestem w drugiej klasie liceum i zastanawiam się z czego pisać maturę. Który kierunek studiów byście polecali? Jestem na profilu biologiczno-chemicznym i zastanawiam się nad technikami dentystycznymi lub nad lekarsko-dentystycznym na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym, lub nad lingwistyką stosowaną na UG. Pomocy! :)
    • Potrzebuję pomocy w wyborze studiów. Interesują mnie kierunki techniczne na AGH w Krakowie, bądź Politechnice Śląskiej w Gliwicach. Co polecacie? (może jeszcze jakieś inne kierunki) Jakie są wasze opinie odnośnie tych kierunków? Czy łatwo po nich znaleźć pracę i gdzie? Co można robić po tych studiach? Czy bardzo trudno się na nich utrzymać? Dużo jest tam fizyki? Jeśli chodzi o moje możliwości, to liczę na 70-75% z rozszerzonych matmy i angielskiego. Czy z takimi wynikami jestem się...
    • Kierunki, które są w obrębie mojej uwagi: -Informatyka stosowana -Fizyka techniczna (miernictwo komputerowe) -Fizyka (nanotechnologia/informatyka stosowana) Uczelnie, które przyciągnęły moją uwagę to te podane w nazwie tematu - UAM i UMK. Czytałem bardzo różne opinie na ich temat i nie pomogły mi one wcale... Nie mam też znajomych, którzy są na tych uczelniach.. = znajomości odpadają. Może ktoś ma jakąś wiedzę/opinię na temat jednej czy drugiej uczelni i mógłby się wypowiedzieć :&...
    • Którą uczelnię wybrać? Która jest wg Was bardziej prestiżowa? Która daje większe szanse? a. Uniwersytet Papieski Jana Pawła II -dawniej Papieska Akademia Teologiczna b. Wyższa Szkoła Filozoficzno Pedagogiczna "Ignatianum" Z GÓRY DZIĘKI ZA ODPOWIEDZI
    • Dostałam się na wszystko, na co składałam tylko nie na mój wymarzony kierunek, czyli na farmacje. Zostałam przyjęta na technologie chemiczną na AGH i Politechnike Krakowską oraz na chemie na UJ. Mam w planach poprawianie matury za rok i spróbowanie raz jeszcze na farmacje. W obecnej sytuacji nie wiem już co mam wybrać. Wiem, że decyzje musze podjąć sama, ale prosze o Waszą opinie.
    • Może mi doradzicie coś bo nie mam pojęcia który kierunek wybrać z -geodezja -psychologia zarządzania -socjologia -informatyka i ekonometria -inżynieria środowiska
    • mam kilka pytań odnośnie studiow. 1.czy warto studiować stosunki międzynarodowe? 2.jestem obecnie na fakultecie angielski i j.polski i te przedmioty zdaję na poziomie rozszerzonym. czy jeśli zechcę zdać jeszcze np WOS to czy dam radę przygotować się do matury sama? na poziomie podstawowym (mam jeszcze ponad rok do matury) 3.i najważniejsze - co mogę studiować z polskim i angielskim na poziomie rozszerzonym i np WOSem podstawowym? filologia odpada. 4. czy studia w Warszawie są b...
    • Mam problem. Od dawna rozmyślam nad dwoma kierunkami studiów: skandynawistyką i arabistyką. I nie mam pojęcia który wybrać!(studiowanie dwóch nie wchodzi w grę) Obydwie kultury, skandynawska i arabska interesują mnie w tym samym stopniu. Co wybralibyście na moim miejscu?
    • Niby obie prywatne więc gorsze od państwowych ale którą byście z nich wybrali? Kierunek oczywiście techniczny.
    • I proszę o jakieś uzasadnienie. Będę bardzo wdzięczna! :) Turystyka, Kulturoznawstwo o specjalności latynoamerykanistyka, czy filologia hiszpańska ?
    • Jestem w kropce, ponieważ nie wiem co wybrać administracje czy stosunki międzynarodowe. A wy co byście wybrali ?
    • Tak, jestem maturzystką, postaram się Was jednak, drodzy studenci, nie zdenerwować. :) Bo po pierwsze wiem, co niesie za sobą zdecydowanie się na studia filologiczne, a po drugie nie zamierzam odstawiać szopki pt: mam tyle-a-tyle procent, gdzie się dostanę? :) Tyle w ramach wstępu - czas na konkrety. Po głowie chodzą mi trzy filologie na UŚ i powinnam się dostać na wszystkie przy moich wynikach. Są to: anglistyka z progr. tłum. arabskim, rusycystyka od podstaw i slawistyka [bohemis...
    • Cześć. Dostałam się na geodezję i kartografię na AGH i na anglistykę na UMCS i nie wiem który kierunek wybrać. Czy geodezja i kartografia to trudne studia? Czy naprawdę jest na nich bardzo dużo matmy? Matmy nie uczę się praktycznie od drugiej kl. liceum(XD)i boję się że dużo czasu musiałabym przeznaczyć na nadrobienie zaległości. Z góry dzięki za opinie. Pozdrawiam:*
    • Jestem osobą ambitną i zawsze jeśli postawiłam sobie cel, dążyłam do niego. Studiuję jednocześnie dwa kierunki- edukację elementarną z językiem angielskim oraz filologię angielską z filologią rosyjską. Studia, które wymieniłam jako pierwsze to kierunek pedagogiczny, nauczycielski z jezykiem obcym (idę na ostatni, piąty rok studiów), natomiast drugie studia jakie studiuję to czysta filologia (bez konkretnego ukierunkowania, ponieważ teraz idę dopiero na trzeci rok- będę pisać pracę licencjacką...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się