wzrostu

(5 wyników)
  • Proszę poradzcie coś ... Pisałam już tu jakiś czas temu, moja mama ma nieoperacyjnego raka trzustki (diagnoza grudzień2007), we wrześniu CEA wynosił 30 a teraz jest już 68 (norma jest od 0-5), CA9,19 jest cały czas w normie. Powiedzcie mi proszę czy to jest bardzo duży i gwałtowny wzrost tego CEA ( w ciągu 2 mc o 38).Lekarz mi powiedział że nie będzi robił żadnych badań ani nic i że tylko mi pozostało hospicjum. Mamie też spada cały czas hemoglobina... tak bardzo się boję co dale...
  • Witam, moja ciocia(62 l) choruje na nowotwor jelita grubego, przeszla w tym roku naswietlania, operacje miedzyzwieraczowa, nie ma stomii, choc odbyt jest w fatalnym stanie, chemioterapie ( 2 cykle). Z powodu pogorszenia pracy serca przerwano chemie, bo byla grozba zawalu. Zrobiono teraz markery i CEA wyszlo podwyzszone 9 lub 13 krotnie. Jest podejrzenie przerzutu moze do watroby. Tomograf w poniedzialek. Czy podnienienie markerow swiadczy tylko o najgorszym?? Jak leczyc przerzut...
  • Ca 125(4)

Mam pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi i może ktoś pomoże mi na tym foru. Czy przyczyną wzrostu markerów Ca 125 jest tylko i wyłcznie rak czy też inne przypadłości?
  • Mój Tato w grudniu 2008 skończył radioterapię prostaty. W kwietniu 2009 PSA wynosiło 0.002; w lipcu - 0.004, a we wrześniu 0.033. Czy to znaczy że znowu coś się dzieje? Strasznie się boję. Proszę o odpowiedź, jeśli wiecie coś na ten temat.
  • Co to są markery nowotworowe? Markery nowotworowe – są to białka, hormony, cząsteczki cukrowe, lipidy, ipt., których produkcja w komórkach nowotworowych jest znacznie wyższa niż w komórkach zdrowych. Niektóre markery mogą występować w dużej ilości (mieć wysokie miana) w życiu płodowym, a potem wraz z wiekiem zanikać. Markery nowotworowe mogą służyć do rozpoznania nowotworu, monitorowania jego wzrostu, określenia rodzaju i stopnia zaawansowania oraz miejsca pochodzenia. Mogą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się