franjo6 08.09.07, 11:51 Mam pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi i może ktoś pomoże mi na tym foru. Czy przyczyną wzrostu markerów Ca 125 jest tylko i wyłcznie rak czy też inne przypadłości? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tara34 Re: Ca 125 08.09.07, 15:54 stany zapalne również mogą być przyczyną podwyższonego Ca 125 Odpowiedz Link
emgoro Re: Ca 125 08.09.07, 20:30 "U niektórych kobiet menstruacja może być przyczyną wzrostu stężenia markera. Jak wykazano stężenie CA 125 w fazie przedmenstruacyjnej cyklu wykazuje odwrotną zależność od poziomu progesteronu. Podczas ciąży, zwłaszcza w pierwszym jej trymestrze, u niektórych kobiet stężenie CA 125 może znacznie wzrastać, nawet powyżej 550 U/ml. Należy podkreślić, że stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych, hormonalna terapia zastępcza wydają się nie mieć wpływu na stężenie CA 125. Podwyższone stężenia tego markera obserwowane są nie tylko u pewnego odsetka kobiet z niezłosliwymi chorobami narządu rodnego takimi jak endometrioza, włókniaki, mięśniaki macicy, ostre i przewlekłe zapalenia jajowodu, stany zapalne narządów miednicy, ale również u pacjentów z marskością wątroby, przewlekłymi zapaleniami wątroby, ostrym i przewlekłym zapaleniem trzustki, w chorobach płuc i opłucnej. Podwyższone stężenia obserwowane są również u szeregu chorych na raka szyjki macicy, raka płuca, szczególnie olbrzymiokomórkowego, raka trzustki, żołądka, jelita grubego, piersi." Zaczerpnięte z literatury medycznej. pozdrawiam Robert Odpowiedz Link
mariola19761 Re: Ca 125 18.09.07, 10:24 Wzrost Ca 125 nie jest związany tylko z nowotworem . Ja od 2 lat choruję na endometrioze moje Ca 125 badane jest regularnie i jest jak wahadło raz niskie raz bardzo wysokie . Odpowiedz Link