zabieg

(197 wyników)
  • wczoraj miala zabieg,jutro idziemy do kontroli.To normalne, ze lekarz nie zapisał żadnych antybiotykow lub leków?
  • Witam, bardzo pilnie proszę o odpowiedź. Mój pies (14 lat, 7 kg) od 29 kwietnia przyjmuje encorton. Przez pierwsze 7 dni brał 15mg raz dziennie, później 7,5mg co drugi dzień. Ostatnią dawkę dostał wczoraj o 7ej rano. Jutro rano ma mieć operację w narkozie... Czy encorton jeszcze będzie w jej organiźmie i może wejść w reakcję z lekami usypiającymi? Dodam tylko, że encorton zalecił inny lekarz, a inny ma przeprowadzać operację...
  • Ludzie , ja już złapałam pierwszy oddech. O 8.30 moja yorusia miała sterylke. Byłam w szoku kiedy po 45 minutach wet kazał po nią przyjechać a ona na własnych nóżkach podeszła do nas i położyła się u naszych stóp. Lekarz stwierdził że ma niesamowity metabolizm bo 20 min po zabiegu była dobudzona. Jesteśmy już w domu, kończe robić dla niej ochronny kubraczek. Wszyscy chodzimy koło niej w strachu jak upilnować żeby była bezpieczna, rana i ona sama. Pani Avo wet mówił że nie są teraz konie...
  • W telegraficznym skrócie sytuacja wygląda następująco: Od ponad tygodnia jestem właścicielką kota, znajdka 7-miesięcznego (na oko), który przez wcześniejszych opiekunów nie był szczepiony. Tydzień temu go odrobaczyłam, wczoraj wykastrowałam i umówiłam się na pierwsze szczepienie w przyszłym tygodniu. Zasiano mi jednak ziarno wątpliwości, czy aby nie przesadzam z natężeniem zabiegów i nie funduję biednemu zwierzęciu za dużo cierpień w tak krótkim czasie. Fakt faktem, że ch...
  • Witam wszystkich serdecznie.Jestem początkującą forumowiczką.Mam problem z kotką.Tydzień temu miała zabieg(sterylizacja)dziś wyjęto jej szwy,ranka minimalna ładnie się goi.Kotka od kilku dni tak się zachowuje jakby miała rujkę!!!Dodam że kotka ma 8 miesięcy,sterylizowana była 2 tygodnie po swojej pierwszej w zyciu rujce.Co to może być?Pomocy!!!
  • Witam, Moja kotka po spotkaniu z psem miała w zeszły wtorek zabieg - szycie rany w okolicach odbytu i na ogonie. Ostatnią dużą potrzebę wykonała we wtorek (8.05.) rano, przed zabiegiem. Obecnie na czas gojenia się rany paraduje w kołnierzu, ale normalnie je i pije, z tym, że niestety, prawie się nie załatwia (kupa - zero, siusiu - ostatnio w niedzielę). Zachowuje się też normalnie, oczywiście na tyle, na ile kołnierz pozwala. Weterynarz dała jej na wypróżnienie parafinę, ale nie pomo...
  • piesio ma nosic ten klosz na lampe. Moj mial zabieg dzisiaj i jest bardzo nieszczesliwy, ze musi to nosic.A w ogole to po narkozie wcale nie spi tylko siedzi i popiskuje. Hm.. w klinice dostal srodki przeciwbolowe ktore maja dzialac do jutra. Czy to mozliwe, ze jednak go boli?
  • Mam poważny problem z moją maleńką dwumiesięczną kotką. W miejscu, gdzie po udodzeniu pozostaje pępowina ,(a potem odpada)mojej kotce zrobił się taki "bąbel"...Gdzies ,kiedys słyszałam o przepuklinie pępkowej ,czy to jest to ? Wygląda to tak jakby miała otworek do brzuszka... Mała jest bardzo wesoła ,bawi się przez cały dzień ,nie sprawia wrażenia chorej. M a dobry apetyt...:) i ładna siersć.
  • Witam Sporo jest wątków dotyczących kastracji, ale nie znalazłam tego, co dla mnie na ten moment najistotniejsze. Mianowicie - jesteśmy z psem umowieni na zabieg kastracji (za niecałe 3 tygodnie) - o czym powinnam wiedzieć, czego dopilnować przed, aby było wszystko ok.? Czy powinnam przeprowadzić jakieś badania (pies na moje oko jest zdrowy, szczepienia ważne, odrobaczony ostatnio 1 raz tabletką). Co powinnam mu wziąc do kliniki (oprócz czystego kocyka)? Wiem,że przed zabiegiem musi być n...
  • Czy da się ją wyleczyć zastrzykami? Mało jest informacji na ten temat, a kotka jest już leciwa (ponad 14 lat) i wet nie chce jej usypiać do zabiegu. Przez tę żabkę, kotek ma trudności z połykaniem, języczek stale wystawiony i chciałabym wiedzieć na pewno, czy leczenie zastrzykami jest skuteczne.
  • Witajcie, chwilowo mieszkamy za granicą - na Ukrainie. PRzygarneliśmy tutaj bezdomną sunię, która po pierwszej cieczce dostała zapalenia dróg rodnych ( miała powiększoną, nabrzmiałą pochwę i trochę podkrwawiała). Weterynarz zalecił sterylizację ( bo podobno po każdej następnej cieczce sytuacja moze się powtarzać). Znaleźliśmy niedaleko nas klinikę, porozmawialiśmy z panem doktorem i umóiliśmy się na zabieg. Jednak chciałam Was prosić o wszystkie możliwe rady i uwagi, bowiem tu podchodzi si...
  • Narkoza(6)

Czy jeśli moja kicia już próbuje chodzić, rusza łapkami, trochę liże czy coś w tym rodzaju, trochę zamyka oczy, to już wybudziła się z narkozy?
  • Po zabiegu sterylizacji moja sunia kuleje na lewą tylnią łapkę. Ma jakby niedowład samej jej końcówki także przy chodzeniu nie stawia łapki prawidłowo na poduszce tylko zawija ją do tyłu ciągnąc łapkę a następnie stawia ją na wierzchniej jej części. Weterynarz dał jej zastrzyki mówi że powinno przejść ale minął już tydzień i niestety nie widzę poprawy...no może minismalną a od takiego chodzenia suni porobiły się rany. Jak mogę jej pomóc czy jest na to jakaś rada? i szansa że su...
  • Mam pytanie: jak długo sunia dochodzi do siebie po sterylizacji? jak wygląda w tym czasie załatwianie przez pieska potrzeb fizjologicznych? czy sunia chodzi czy leży jakiś czas po zabiegu? chcę zasięgnąć wiedzy przed zabiegiem, aby przeszło to jak najmniej konfliktowo dla niej i dla mnie.. np zrobić zabieg przed weekendem, pies potrzebuje rozszerzonej opieki wówczas? proszę o info...
  • Mam wielki problem z rozpoznaniem rujki u mojej kotki i - co za tym idzie - decyzją o terminie sterylizacji. Wiem, wszyscy mi to mówili, że rujki u kociczki nie można pomylić z niczym innym, jednak okazuje się, że nie jest to takie proste... Moja Księżniczka ma już 8 m-cy, zatem wiekowo mieści się w przedziale rujkowym. I niby ją ma (choć może nie do końca) - krzyczy, tarza się i przytula może trochę więcej niż zwykle (nota bene - jest typem krzykliwej gaduły), ale jak przylatuje...
  • witam, wiem, ze jest kilka wątków na ten temat, ale dotyczą one piesków, u których ta choroba występuje często, ja mam 3-miesięcznego kundelka, który nie urośnie duży, dziś dużo biegał, truchtem wbiegł po schodach, potem długo odpoczywał i wieczorem zaczął nam popiskiwać przy poruszaniu się; pojechaliśmy do Weta, miła Pani powiedziała, że nie jest pewna, ale wg niej to dysplazja lub dys..., zaleciła zrobić badanie RTG, ale jeśli się potwierdzi, to leczenie będzie kosztowne (minimum prze...
  • Witam, Chciałabym się znowu poradzić Was w pewnej sprawie. Odkąd zapisałam Luckę na sterylizację ( bo właśnie się rui), to zaczęły się pojawiać głosy "znajomych" "znajomych", że po zabiegu kot się całkowicie zmienia- staje się ospały i otyły i w sumie taki nijaki. Od swojego weta słyszałam, że trzeba uważać, żeby nie przekarmić, nad czym mam zamiar czuwać, ale nie wierzę, że kot może się tak bardzo zmienić. Co możecie mi na ten temat powiedzieć.
  • Witam serdecznie Mam 12-miesięczną, zdrową kotkę, która od kilku miesięcy ma rujki. Zadzwoniłam ostatnio do kliniki weterynaryjnej i zapisałam ją na zabieg sterylizacji. Wypytując o szczegóły dowiedziałam się, że cięcie będzie z boku brzuszka i usunięte będą tylko jajniki. Jestem zdziwiona bo pamiętam, że moja poprzednia kotka miała usuniętą także macicę. Czy to jakaś nowa metoda - nie wiem co robić, proszę o radę. Zabieg w przyszłym tygodniu ale zawsze mogę zrezygnować.
  • Proszę o pomoc. Nasza kotka 14 dni temu była sterylizowana. Ma 3 szwy. W dniu odbioru kotki (piątek) otrzymaliśmy instrukcję, aby zjawić się u weta w poniedziałek, oraz potem we środę na 2 zastrzyki z antybiotykiem. Ponadto zalecono nam obmywanie rany rivanolem i zasypywanie dermatolem. stosowaliśmy się do zaleceń, mimo to już na drugiej wizycie Pani weterynarz zauważyła, że rana ropieje... Podkreśliła tylko, aby nadal zasypywać dermatolem..i przyjechać na ściągnięcie szwów w piątek za ty...
  • Witam, po wielu próbach, po długim i bezowocnym leczeniu mój 3 letni kot, niestety został zakwalifikowany do wyszycia cewki. Proszę o bliższe informacje, szczególnie od osób, które mają kota po wyszyciu, jak wygląda taki zabieg, jak kot zachowuje się po zabiegu, jakie są możliwe powikłania? itp? Czy znacie w W-wie dobrego lekarza, który wykonuje takie zabiegi? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam mazre

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się