-
Śląskie: Groźny pożar w stadninie koni w Zabrzu
Sobota, 30 października (21:52)
Ok. 80 osób ewakuowano, gdy wybuchł pożar podczas spotkania plenerowego w stadninie koni w Zabrzu (Śląskie). Nikt nie ucierpiał, ale są duże straty materialne - poinformował rzecznik śląskiej straży pożarnej Jarosław Wojtasik.
Ogień pojawił się w stodole, która była połączona ze stajnią i przylegającym do niej zapleczem biurowym. Budynki były wzniesione na planie litery L. 800-metrowa stodoła spłonęła dos...
-
[b]Śląski Szlak Zabytków Technik[/b]i i jego najważniejsze punkty są już atrakcją turystyczną na skalę europejską - przekonują organizatorzy III Międzynarodowych Targów Turystyki Dziedzictwa Przemysłowego i Turystyki Podziemnej, rozpoczętych się w czwartek w Zabrzu.
Trzydniowe targi w zabrzańskiej hali MOSiR oferują zwiedzającym m.in. możliwość poznania obiektów leżących na Szlaku Zabytków Techniki Woj. Śląskiego, prezentują ofertę tras podziemnych w Polsce, a także innych produktów turystyc...
-
Gazeta Wyborcza - artykuł
Śląski Szlak Zabytków Techniki (SZT) to co najmniej taka sama atrakcja
turystyczna jak hiszpańskie szlaki wina, oliwy i szynek czy kolumbijskie
szlaki kawy - przekonują organizatorzy I Międzynarodowych Targów Turystyki
Dziedzictwa Przemysłowego i Turystyki Podziemnej, rozpoczynających się w
czwartek w Zabrzu.
Trzydniowe targi w zabrzańskiej hali MOSiR oferują zwiedzającym możliwość
poznania obiektów leżących na Szlaku Zabytków Techniki Woj. Śląskiego,
prez...
-
Czy dzielnice to małe ojczyzny, z którymi mieszkańcy często bardziej utożsamiają się niż z samymi miastami?
Rada Miasta w Zabrzu właśnie uchwaliła, że w mieście będzie kolejna, dwunasta już dzielnica nazwana Zandką. Nazwa jest znana mieszkańcom, ponieważ wcześniej było to osiedle. W Zabrzu oprócz dwunastu dzielnic są jeszcze cztery duże osiedla w podziale administracyjnym miasta.
- Osiedle Zandka to aktywne grupy lokalnej społeczności, skupione w stowarzyszeniach i grupach nieformalnyc...
-
Przed chwilą wysłuchałam Wiadomości w których podano, że w centum Zabrza doszło do strzelaniny. Zastrzelone zostały dwie osoby w centrum Zabrza, w lombardzie niedaleko posterunku policji. Może w następnych wiadomościach będzie coś więcej.
-
Dziennik Zachodni JO 2011-11-25 19:21:15, aktualizacja: 2011-11-26 09:23:56
W Zabrzu trwa akcja dogaszania pożaru na poddaszu Muzeum Górnictwa Węglowego przy ul. 3 Maja. Nie ma ofiar. Na miejscu zdarzenia jest 10 zastępów straży pożarnej - m.in. z Zabrza, Gliwice oraz Rudy Śląskiej-Orzegowa. - Pożar został opanowany. Obecnie trwa akcja dogaszania - relacjonuje Wojciech Struga z zabrzańskiej straży pożarnej. Póki co, wiadomo, że pożar wybuchł na poddaszu budynku. Nie wiadomo jednak, czy roz...
-
Tym razem zmieniamy klimaty na bardziej "swojskie". Muzeum Górnictwa Węglowego
w Zabrzu proponuje w każdą środę spacery po mieście z przewodnikiem. Z uwagi
na to, że tym razem w planach były kolonie robotnicze wybrałam się tam.
A korzystając z tego, że byłam trochę za wcześnie weszłam do Kościoła Świętej
Anny w Zabrzu.
-
Właściwie to nie wiem czy dawać jakąś notkę biograficzną - bo tę postać chyba wszyscy znali
-
W piątek byłam w Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu na projekcji filmu dokumentalnego "Przemilczana Tragedia" . Wprowadzenia przed projekcją dokonał P. Zbigniew Gołasz - historyk z Muzeum Miejskiego w Zabrzu. Film opowiada o losach Górnoślązaków, którzy po wkroczeniu wojsk radzieckich zostali wysyłani do pracy w głąb ZSRR. Dla mnie to nie był pierwszy film mówiący o wywózkach Górnoślązaków. Rok temu miałam możliwość obejrzenia filmu dokumentalnego P. Sarnowicza pt. "Końca Wojny nie było"
A...
-
W sobotę Industriada - święto Szlaku Zabytków Techniki - artykuł
Pierwsza Industriada, czyli święto Szlaku Zabytków Techniki Województwa
Śląskiego, odbędzie się w sobotę w 23 miastach tego regionu - od Częstochowy
przez Górny Śląsk i Zagłębie Dąbrowskie po Żywiec.
Na ich terenie znajdują się 32 najciekawsze obiekty dziedzictwa przemysłowego
w województwie śląskim - zabytki techniki i miejsca związane z przemysłową
historią tego regionu. Przed czterema laty zostały one połączone Szlaki...
-
Wyszukałam to zdjęcie w Internecie. Podpis pod zdjęciem jest [i]Kattowitz[/i].
Niestety nie jestem w stanie ustalić co jest na tym zdjęciu? Artykuł mówi
zarówno o Nikiszowcu,Giszowcu, Janowie, Szopienicach, Bogucicach jak i o
Zabrzu i Pyskowicach