Gość: tosia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.09, 23:17 Mam pytanie o nowe smaki .Ja daję mięso wołowe , kurczaka , jarzyny kostkę rosołową , wegetę , pieprz . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vandikia Re: Jak zrobić dobry rosół ? 20.06.09, 23:25 dobra woda, mięso drobiowe+udziec albo golonka indycza marchew, pietruszka, seler, por cebulka - nie zawsze grzyb suszony - nie zawsze sól, pieprz im dłużej na minimalnym ogniu gotuję, tym lepszy (gotowany od 4 godz. jest moim zdaniem najlepszy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Jak zrobić dobry rosół ? IP: *.pools.arcor-ip.net 21.06.09, 12:56 z kostka rosolowa i vegeta WSZYSTKO smakuje tak samo. szkoda wiec szukac nowych smakow uzywajac tych swinstw. sprobuj raz bez nich. i bez maggi na talerzu. z tym, ze bedziesz musiala dac wiecej warzyw i miesa, aby uzyskac naturalny skondensowany smak. warzywa dobrze jest podpiec nieomal na czarno, przynajmniej cebulke. z ziol b. dobry jest lubczyk. i lodyga selera. nie jest powiedziane, ze bez msg bedzie ci od pierwszego kopa smakowalo. niestety dopiero po odwyku od polepszaczy smaku zaczniesz odkrywac nowe smaki. Odpowiedz Link Zgłoś
avvg Re: Jak zrobić dobry rosół ? 21.06.09, 13:12 kawałek skrzydła indyka, coś z kurczaka, pręga wołowa lub antyrkot, czasem wieprzowina z kością. Bardzo rzadko udaje mi się kupić wołową kość szpikową, z nią jazda na maksa. sporo selera i pietruszki, kawałek marchwi (ale to chyba z rozpędu i dla koloru...), por, cebula, kawałek kapusty włoskiej, trochę natki ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól na samym końcu, również gotuję długo na minimalnym ogniu, warzywa dodaję dopiero jakichś dwóch godzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
groszek-5 Re: Jak zrobić dobry rosół ? 21.06.09, 13:25 To mieso,ktore wymienilas i sporo wloszczyzny.Nie dodawaj zadnych kostek i innych sztucznych dodatkow.Nie musisz rowniez cic przypalac z wloszczyzny.Wystarczy,ze wlozysz 2-3 lupinki z cebuli do gotowania i plaska lyzeczke cukru.Przyprawy-sol,pare ziarek pieprzu,ziele ang.lisc bobkowy. I rosol musi sie gotowac po MALENKU! Zobaczysz,ze z takiego rosolu bedziesz dumna i bedziesz go jadla po malu,aby delektowac sie tym smakiem dlugo. Poza tym,gdy rosol bedzie juz gotowy to wyjmij z niego wszystka wloszczyze. Jesli ja zostawisz w rosole to po 2-3 godz.rosol bedzie sie robil metny.I juz nie ma takiego klarownego i zlocistego koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Jak zrobić dobry rosół ? 21.06.09, 13:44 Po pierwsze: nie dawaj kostki rosołowej ani wegety. Po drugie: jakie te jarzyny? To bardzo istotnie. Powinien być seler, por, marchewka i pietruszka (ale tych ostatnich malutko), opalona cebulka... Po trzecie: Rosół nie moze gotować sie zbyt szybko. Musi pyrkać kilka godzin na malusieńkim ogniu. Po czwarte: Trzeba go odpowiednio przyprawić. Najlepiej pieprzem w kulkach i lubczykiem. Można też dać ziele angielskie, suszony grzybek lub malutką łyżeczkę miodu, ale to już odbiega od ortodoksji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka Re: Jak zrobić dobry rosół ? IP: *.ghnet.pl 21.06.09, 14:24 Daje dwa lub trzy rodzaje miesa - np prege wolowa, kawalek mostka cielecego, jezeli mam wiejska kure to korpus z takiej kury lub jedna noga. Najpierw gotuje samo mieso (w osolonej wodzie) okolo godziny - poltorej na malym ogniu bez przykrycia, potem dodaje warzywa: tzn opalona nad palnikiem cebule, zabek czosnku, marchewke, korzen pietruszki, por, kawalek selera, natke pietruszki, kawalek wloskiej kapusty. Dodaje ziele angielskie, ziarna pieprzu, lisc laurowy, czasami troche suszonego tymianku badz grzyba suszonego (gdy mam) i gotuje dalej przez czterdziesci minut - godzine. Potem na sitku z drobnymi oczkami odcedzam bulion od miesa i warzyw. Warzywa wygotowane zazwyczaj wywalam lub zuzywam na pasztet warzywny. Bulion podaje z makaronem i kawalkami pokrojonego miesa. Kostki rosolowej ani wegety nie daje. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Jak zrobić dobry rosół ? 21.06.09, 14:28 W poprzednich wpisach dano Ci bardzo dobre rady na pyszny rosół. Nie da się przeskoczyć długiego gotowania na wolnym ogniu. Nie bez przyczyny rosół kojarzy nam się z niedzielnym 1 daniem. Roboty przy nim niewiele, ale czas oczekiwania długi. Ja z warzyw daję nawięcej selera, trzeba uważać z ilością marchewki , bo jest słodka choć ja dodaję jednak sporo. Z przypraw liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, czasem lubczyk i zimą na pól godziny przed końcem dorzucam małą 0,5 cm pepperoncino:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniakucharz polecam IP: 89.174.8.* 22.06.09, 15:56 pod koniec spalić troszkę cebule i wrzucić do rosołu, przede wszystkim gotować na wolnym ogniu, mięso nie ważne jakie najlepiej rożne rodzaje trochę kurczaka indyka wołowinki, polecam takze rosolki te nowe z pietruszka i lubczykiem,acha ja jescze daje lubczyka troszke i sporo pietruszki 10 min przed koncem Odpowiedz Link Zgłoś
plucha Re: Jak zrobić dobry rosół ? 23.06.09, 13:02 Ważna jest ilość i różnorodność użytych mięś, a właściwie kości, na samym mięsie rosół nie bardzo wychodzi. Najlepiej dać i wołowe i kurze, np. bardzo dobry zestaw to szponder, korpus kurzy i ogon wołowy. Ścierwa delikatnie zagotować, zdjąć szum i farfocle, dołożyć warzywa - po równo mniej więcej marchwi, pietruszki, selera i pora, jedną cebulę, ewentualnie kawałek włoskiej kapusty (niekoniecznie)ząbek czosnku, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu, jeden suszony grzybek. Osolić. Rosół nie może się gotować mocno, tylko lekko mrugać - godzinami. Ja czasem nastawiam cały nabój wieczorem i tak sobie mruga całą noc na maleńkim ogniu. Odpowiedz Link Zgłoś
avvg Re: Jak zrobić dobry rosół ? 23.06.09, 13:56 Nie zdejmuje się szumu, bo to najcenniejsze białko. On po dodaniu warzyw sam sobie opadnie na dno. Ewentualnie można chlusnąć zimnej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibol Re: Jak zrobić dobry rosół ? IP: *.dip.t-dialin.net 24.06.09, 22:00 Tu pozwole sie nie zgodzic. Tradycyjny jest rosol z kury.:) Rosol z kurczaka gotuje sie odpowiednio szybciej. Jestem z "partii" rosolu drobiowego. I konsekwentwie przeciw "roznorodnosci mies". Ale wszystko jest kwestia smaku jednostki, czyli jedzacego. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibol Re: Jak zrobić dobry rosół ? IP: *.dip.t-dialin.net 24.06.09, 21:46 Dziewczyna ma racje. Ladujesz do rosolu tyle sztucznych wzmacniaczy smaku i konserwantow, ze az sie wlos jezy. Proponuje na nowy smak: dobrego kurczaka / nie takiego sinego chudzielca z metra / swieza wloszczyzne, z przypraw: sol, ziele angielskie, swiezy lubczyk, listek bobkowy, ziarenka pieprzu, koniecznie do zimnej wody postawic i pomalu gotowac. Do tego samodzielnie zrobiony makaron albo lane ciasto...mrrrrr:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
tadek-niejadek Jak zrobić dobry rosół ? 24.06.09, 22:12 Tosiu! Jeśli sobie życzysz to proszę o adres e-poczty, na który mógłbym wysłać Ci dwie - trzy kartki "rosołowe" z mojej prywatnej książki kucharskiej... ukłony - tn Odpowiedz Link Zgłoś