Dodaj do ulubionych

pomysł na weekendowy wypad

07.07.14, 10:57
Dwa tygodnie temu zmarł mój tata. Wyjazd wakacyjny przenieśliśmy ( z mężem i córką ) na wrzesień ale aby odstersować się chcielibyśmy wyjechać na 3-4 dni. Mieszkam w Wielkopolsce i chętnie poznałabym jakieś nowe, urokliwe miejsca gdzie można wypocząć ale też coś zwiedzić . Nie chciałabym wyjeżdzać gdzieś daleko tak ok. 100 - 150 km od Poznania w tym obrębie. Jeżeli znacie jakieś urokiliwe miejsca, które zapadły Wam w pamięci- proszę podzielcie się informacjami. Bardzo potrzebuję odskoczni od codzienności. Myślę także aby zabrać przyjaciółkę ze sobą. Może też sąsiadów......Pierwszy pomysł to okolice Bydgoszczy.... Chętnie pocztam o polecanych bazach noclegowych, atrakcjach do zwiedzania, poznawania.
Obserwuj wątek
    • nostress.ka21 Re: pomysł na weekendowy wypad 07.07.14, 16:25
      ivonn44 przede wszystkim ogromne wyrazy współczucia z powodu starty sad

Wyjazd to świetny pomysł, tylko pytanie co właściwie chcielibyście w jego czasie robić.
      Pochodzę z okolic Bydgoszczy, także trochę mogłabym podpowiedzieć, ale naprawdę istotne jest co oprócz zwiedzania Was interesuje.
      Kwestią dość ważną jest też to czy planujecie wyjazd samochodem - będąc mobilnym jest wiele możliwości wyskoczenia na jednodniową czy kilkugodzinną wycieczkę. W zależności od Waszych preferencji możecie zatrzymać się poza miastem, albo w ścisłym centrum.

A tak na szybko: Bydgoszcz, Ostromecko, Chełmno, Toruń, Ciechocinek, Biskupin, Myślęcinek... w promieniu kilkudziesięciu kilometrów jest tego naprawdę dużo smile
      • agatazieba Re: pomysł na weekendowy wypad 07.07.14, 20:20
        obczaj sobie w internecie miejscowość Łagów w lubuskiem. jezioro, lasy, rezerwaty, trasy rowerowe, zamek, w pobliżu do zwiedzania bunkry, a nawet jezus świebodziński... masz wybór, możesz siedzieć nad wodą, zwiedzać, robić wycieczki rowerowe po pięknej okolicy. miasteczko małe, ale kawiarnie i restauracje są, więc też można zajrzeć.

ja byłam w pensjonacie daga, daleko od jeziora, ale pokój bardzo fajny, dostęp do kuchni i pyszne śniadania z całkowicie nieakceptowalną okropną herbatą.

a okolice Bydgoszczy też są super. na różne typy wakacji.
    • budzik11 Re: pomysł na weekendowy wypad 08.07.14, 10:07
      A może w drugą stronę, na południe? Bardzo miło wspominam wyjazd do Czorsztyna i Niedzicy. Trochę chodzenia po górkach (Pieniński Park Narodowy), dwie twierdze, tama/zapora wodna, rejs statkiem po jeziorze, kolejka górska w Kluczkowcach, taras widokowy na górze Wdżar, park linowy, Dunajec i spływ tratwami flisackimi. Nocowaliśmy w Czorsztynie w niezwykłym pensjonacie "Willa Jasna", z niesamowitym klimatem (polecam pooglądanie zdjęć i poczytanie dyplomów w salce śniadaniowej!).
      A bardziej na Mazowsze - zwiedzanie Arkadii (śliczna!) i Nieborowa, skanseny w Sierpcu i Maurzycach, Arboretum w Rogowie, Łowicz (katedra i wyjątkowy, trójkątny rynek), muzeum Chopina w Żelazowej Woli.
      • pies-li-kot Re: pomysł na weekendowy wypad 08.07.14, 14:09
        budzik11 jesteś rozkojarzona smile Pieniny są fantastyczne, ale z Poznania to trochę dalej niż 150 km wink
        Ivonn, a może okolice Jastrowia, jakieś gospodarstwo agroturystyczne? Spędzałam tydzień w okolicach Trzebieszek, Pniewa 18 lat temu, niestety nie mogę znaleźć namiarów na dom, w którym nocowałam (może gospodarze zrezygnowali z agroturystyki?).
        Na portalu www.eholiday albo www.meteor-turystyka (przed chwilą zerknęłam) można znaleźć noclegi w gospodarstwach agro, które mają dobre opinie.
        W każdym razie, jeśli chcesz się zrelaksować na łonie natury to okolice są bardzo urokliwe, Wokół mnóstwo czystych jezior, cisza, spokój, a zupełnie niedaleko Borne Sulinowo, które z pewnością bardzo się zmieniło od czasu, kiedy tam byłam, ale słyszałam, ze teraz też robi wrażenie.
        Nam gospodarze podpowiadali, jakie atrakcje turystyczne są godne zobaczenia, ale to raczej jakieś ciekawostki przyrodnicze, czy urocze kościółki.
        Tamten wyjazd ze względu na okoliczności był bardzo spokojny, leniwy, taki do napawania się naturą. Jeśli czegoś podobnego w sposobie spędzenia czasu Ci trzeba, to polecamsmile
        • ivonn44 Re: pomysł na weekendowy wypad 08.07.14, 15:22
          dziękuję bardzo. Chcemy wybrać się samochodem. Uwielbiamy zwiedzać, poznawać okolicę i chodzić na spacery. Jesteśmy ciekawi świata smile i zawsze fascynują nas jakieś ciekawostki, legendy....

Co do wyjazdu do Czorsztyna i okolic byliśmy i faktycznie miejsce przepiękne byłam zachwycona . Na weekendowy wypad jednak to za daleko z Poznania. Chcilibysmy zobaczyć nowe miejsca.
          Nostress.ka21 napisz proszę więcej o Bydgoszczy i oklicznych miejscowościach.

Przeczytam w internecie oczywiscie...ale zawsze własne spostrzeżenia i rady są na wagę złota smile
          • tymoteusz.a Re: pomysł na weekendowy wypad 08.07.14, 18:29
            Blisko Poznania: Ostrów Lednicki, Gniezno. Kawałeczek dalej: Biskupin - Ja znajomym robię tak: podwożę do Żnina. Tam wsadzam w kolejkę wąskotorową i jadę autem do Biskupina. W skansenie zwiedzanie i powrót. Zajmie to pół dnia. Potem Kruszwica (Mysia Wieża, stateczkiem po Gople), Inowrocław (park uzdrowiskowy, tężnie, kościółek romański, rynek, ul. Solankowa. Jest jeszcze Strzelno (Rotunda św. Prokopa, Kościół przyklasztorny z ruinami klasztoru).
            Wpisz po kolei te miejsca do Wikipedii i dowiesz się więcej. Miłego zwiedzania!
          • nostress.ka21 Re: pomysł na weekendowy wypad 08.07.14, 20:59
            Tutaj kilka stronek ogólnych:
            www.facebook.com/VisitKujawskoPomorskie?fref=ts
            www.facebook.com/pages/Atrakcje-Kujawsko-Pomorskie/158576467634530?fref=ts
            I teraz tak:
            Napisano już o Żninie, Biskupinie, Kruszwicy i tamtych stronach, także ja się skupię na trochę innym kierunku.

Bydgoszcz jako baza - tutaj samo zwiedzanie można rozłożyć na dwa dni: to co jest warte zobaczenia to oczywiście tak zwana starówka, ale niewątpliwie najważniejsza jest rzeka, która stanowi rdzeń tego miasta - tutaj polecam tramwaj wodny, następnie Wyspę Młyńską oraz Myślęcinek z bazą noclegową oraz rekreacyjną. Rzut beretem od Bydgoszczy jest Ostromecko, gdzie można bardzo przyjemnie spędzić przynajmniej popołudnie, jak nie cały dzień.

Toruń - tutaj również jeden dzień wystarczy - wiadomo starówka, jeśli z dziećmi to muzeum piernika lub planetarium.

Chełmno - pół dnia, góra dzień. Małe, urocze miasteczko. Zachowane prawie w całości mury obronne, wokół których można prawie w całości przejść spacerkiem. Gotyckie kościoły, parki, ratusz, niesamowite widoki - starówka leży na 9 wzgórzach, także wszędzie jest z góry lub pod górę, ale z każdej strony roztacza się przepiękny widok na zabudowę smile
            https://img.national-geographic.pl/images/1309/pics/148893171_opt_7887dd7e7f.jpg
            W weekendy często trafiają się przeróżne imprezy, jarmarki, festiwale folkloru oraz szereg imprez organizowanych z bractwem rycerskim, które posiada własną osadę smile

W pobliżu możemy znajduje kilka naturalnych zbiorników wodnych, możliwość odbycia lotów paralotnią czy szkoła pilotażu(dla facetów), tam można również wybrać się na zwiedzanie okolicy z lotu ptaka - trwa to kilkanaście minut, ale fajne wrażenia.

Ciechocinek czyli przede wszystkim tężnie i spacerki - pół dnia, kawałek za Toruniem.

Grudziądz - kolejne miasto nad Wisłą, cały dzień da radę zagospodarować smile bajeczne bulwary z takim widokiem
            https://kujawsko-pomorskie.regiopedia.pl/sites/default/files/imagecache/width630px/photos/119790-blide.jpg
            W Grudziądzu i okolicach są również atrakcje takie jak: park wodny, park linowy czy park dinozaurów.

Także jak widać pomysłów jest sporo, warto by ustalić, które miejsca chce się odwiedzić i bazę noclegową ustalić gdzieś w środku. Chełmno jest tutaj właściwie w centrum: do Torunia i Bydgoszczy po 50 km, do Grudziądza jakieś 40 km. Oczywiście piszę o centrach miast, a nie obrzeżach, bo od granicy do granicy to i tak jest kilkanaście kilometrów mniej smile
            Tylko tutaj też zależy co Was interesuje czy wyższy standard hotelowy czy apartamentowy czy raczej jakaś agroturystyka czy ośrodek wypoczynkowy na łonie natury wink

ogólnie to polecam tę stronę, taka baza wiedzy wink www.turystyka.torun.pl/art/16/kujawsko-pomorskie-atrakcje.html
    • danuu Re: pomysł na weekendowy wypad 08.07.14, 22:54
      Polecam apkę i stronę: www.polskaniezwykla.pl/ Szczególnie już będąc w trasie, można znaleźć fajne rzeczy w okolicy dzięki smartfonom smile
      Ja z kolei polecam swoje okolice czyli ziemię łódzką. Wbrew pozorom mamy tu mnóstwo atrakcji. Od "Twojej" strony to na pewno Uniejów z fantastycznymi basenami termalnymi, choć w weekend latem jest tam tłoczno. Poza tym jest tam zamek, zagroda mlynarska (coś a'la skansen), a jeśli chodzi o klimaty bardziej glamour to hotel Lawendowe Termy z fenomenalną restauracją.
      Dalej mamy Zoo Safari Borysew - cudowny ogród, gdzie zwierzęta mają ogromne wybiegi i wyglądają na szczęśliwe. To jest jeden dzień.
      Drugiego oczywiście zapraszam do Łodzi - na świeżo wyremontowaną Piotrkowską, do Manufaktury, na Księży Młyn, do Białej Fabryki i na mnóstwo innych atrakcji smile) Powrót do Poznania - 2 h.
      • ivonn44 Re: pomysł na weekendowy wypad 09.07.14, 08:56
        Jesteście fantastyczni ! Baaaardzo WSZYSTKIM dziekuję. Dzięki Wam wiem co bedę robiła w piątek. Usiadziemy wszyscy przed laptopem, rozłożymy przewodniki i zaczniemy planować wyjazd.Pomysły są super, no i sądzę ,że ............chyba zaplanujemy 2 wyjazdy. Do Uniejowa ( mąż marzy o basenach- znajomy wiele Jemu o tym miejscu opowiadał) ale to faktycznie trzeba będzie się zastanowić w jakim terminie aby nie było wielkiego tłoku.
        Wielkim faworytem jest Bydgoszcz. Dziękuję za tyle informacji, które są b. ważne a także za wklejone zdjęcia. Piękne widokoczki ! Bardzo jestem Wam wdzięczna. Już nie mogę sie doczekać.

Swoją drogą zapraszam w moje strony.... Wielkopolska zaprasza. Poznań jest naprawdę wart poznania..... smile
        Miłych wakacji !
        • kremka2014 Re: pomysł na weekendowy wypad 09.07.14, 13:31
          Biskupin i Wenecja. Polecam😊
    • ivonn44 Re: do nostress.ka21 pomysł na weekendowy wypad 16.07.14, 10:10
      Proszę polećccie miejsca gdzie warto coś zjeść w Bydgoszczy, Toruniu, okolicy......- mam na myśli dobry, niedrogi obiad oraz miejsce gdzie warto zajrzeć aby wypić kawkę zjeść dobre ciasto.

Czytałam o Chacie Myśliwskiej.... ale wpisy były sprzed kilku lat....
      • nostress.ka21 Re: do nostress.ka21 pomysł na weekendowy wypad 16.07.14, 12:07
        Ivon ja się skupię na Bydgoszczy bo jakoś w Toruniu chyba tylko Pierogarnię mogę polecić, ale nie mam z toruńskimi lokalami doświadczeń.

Bydgoszcz:
        KUCHNIA - na obiad
        Za piecem - obiad
        Manekin - sieciówka na obiad, ale przyjemnie i całkiem smacznie, a na pewno cenowo dość okazyjnie
        no i koniecznie SOWA tutaj masz wszystko: restauracja, kawiarnia, winiarnia, cukiernia i na dodatek w samym centrum właściwie smile

Aaa i taka mała uwaga - jak będzie bardzo gorąco to nie rzucajcie się na kawę na Barkach - gorąco tam strasznie uncertain

Inne restauracje sobie na chwilę obecną daruję, bo ceny znacznie wyższe i sam obiad dla 4 osób to koszt znaczny uncertain
        • ivonn44 Re: do nostress.ka21 pomysł na weekendowy wypad 16.07.14, 12:48
          bardzo Tobie dziękuję. Aż zrobiłam się głodna smile W Twoje rejony wybieramy się w 2 weekend sierpnia. Nie mogę się już doczekać. Pozostała jeszcze kwestia noclegu. Nie wiem czy kwaterę czy jakiś niedrogi hotelik muszę wyszukać..... Chyba ,że możesz mi i w tym pomóc, coś podpowiedzieć ??? smile

Pozdrawiam Ciebie serdecznie
          • nostress.ka21 Re: do nostress.ka21 pomysł na weekendowy wypad 16.07.14, 13:31
            A gdzie dokładnie chcesz się zatrzymać? w której miejscowości? albo w pobliżu której?
            • nostress.ka21 Re: do nostress.ka21 pomysł na weekendowy wypad 16.07.14, 13:31
              A no i jaki standard Was interesuje i na ile osób smile
              • ivonn44 Re: do nostress.ka21 pomysł na weekendowy wypad 16.07.14, 13:39
                Niestety będzie to tylko 1 noc z soboty na niedzielę. Nie uda nam się zatrzymać na dłużej, dlatego myślę,że w Bydgoszczy byłoby najlepiej. Będzie to baza wypadowa.....

Standart średni, jakaś czysta kwatera lub niedrogi mały hotelik- tak ok. 40-70 zł/ os.
              • ivonn44 Re: do nostress.ka21 pomysł na weekendowy wypad 16.07.14, 13:42
                acha i.............. w sumie będziemy w 4. Ja, mąż, córka i moja przyjaciółka.

Czyli 1 pokój - 1 osobowy i 1- 3 osobowy lub 2 pokoje- 2 os.
                • nostress.ka21 Re: do nostress.ka21 pomysł na weekendowy wypad 16.07.14, 14:13
                  Zatoka - uprzedzam, że nie byłam, ale słyszałam same pochwały. W samym centrum właściwie, cenowo też względnie, tylko trzeba się dowiadywać czy nie są zajęci przez wesele czy coś.

Podobna sytuacja w Toruniu Przystanek trochę oddalone od ścisłego centrum, ale polecam. Cenowo nie wiem jak wygląda bo ja tam nocowałam po weselach i ceny były "indywidualne".

Warto również poszukać w ofertach "apartamentów" - tego jest sporo, szczególnie w wakacje. Cenowo na pewno poniżej 200 zł za dobę za całość, ale w tym momencie nic nie polecę, jednak popytam znajomych wink
      • danuu Re: do nostress.ka21 pomysł na weekendowy wypad 16.07.14, 15:04
        Ja bym na pewno chciała odwiedzić tę pierogarnię prowadzoną przez Caritas, z której był taki zdolny chłopak w Top Chefie. To chyba to: pierogarnia.pod.aniolami.pl/

Natomiast byłam w uroczej kawiarni na Wyspie Młyńskiej. Nazywa się to Strefa, prowadzi świetny człowiek z ogromną wiedzą o kawie. Fajny klimacik i pyszna kawa, na pewno warto!
    • ivonn44 Re: pomysł na weekendowy wypad 16.07.14, 15:32
      ale się cieszę. Zrobię naradę szczepu w domu ...już wstępnie dzwoniłam do Zatoki. Musimy to wszystko sobie poukładać . Baaaaaaardzo dziękuję za życzliwość i wszystkie porady....
      • lirio Re: pomysł na weekendowy wypad 18.07.14, 10:44
        Uniejów bardzo doradzam w sezonie - kasa wywalona w błoto. Ten obiekt jest bardzo mały. Wczoraj w TV widziałam, że tam jest jakiś turniej piłkarski więc będzie dramat. Poza sezonem i najlepiej w środku tygodnia jest OK.
        • ivonn44 Re: pomysł na weekendowy wypad 22.07.14, 12:47
          oj, szkoda,że ten Uniejów jest taki zatłoczony- można sie tego spodziewać. Trzeba to przeanalizować.

Bardzo cieszymy się na wyjazd w okolice Bydgoszczy i im więcej czytamy- tym bardziej jesteśmy zachwyceni tą okolicą . Teraz zastanawiamy się nad noclegiem w Chełmnie albo Grudziądzu - czy możecie podpowiedzieć gdzie warto nocować i powraca temat knajpek.... smile gdzie warto wpaść na coś dobrego ?
          • nostress.ka21 Re: pomysł na weekendowy wypad 22.07.14, 22:29
            ivonn Chełmno to moje miasto smile z którego właśnie piszę, gdyż przyjechałam do rodziców wypocząć
            Kiedy będziecie?
            Mogę Wam polecić właściwie wszystko
            Apartamenty w samym środku starego miasta, zmieścicie się w budżecie wybierając apartament, a nie pokój.

Ci sami właściciele mają Karczmę chemińską z dość dobrą kuchnią

Hotel centralny to jeden z najstarszych hoteli w mieście, ceny można negocjować smile polecam również kuchnię, której szefem i jednocześnie właścicielem hotelu jest specjalista od kuchni regionalnej, który lubi rozpieszczać gości smile

Nowe apartamenty są z tego roku także nie jestem w stanie się odnieść bardziej niż pisząc, że wiem, że są wink

Odradzam za to ECWM - miejsce nad jeziorem, niby w ośrodku wypoczynkowym, ale ośrodek ten ma dawno za sobą lata świetności. Teraz straszy, a jezioro moim zdaniem nie nadaje się do niczego, no i lokalizacja nieciekawa.

Co do plusu lokalizacyjnego Chełmna smile dzisiaj zrobiłam rundkę Chełmno-Grudziądz-Świecie-Bydgoszcz-Toruń-Chełmno, załatwiłam wszystko co miałam, jeszcze obiad zdążyliśmy zjeść, a zeszło nam 10 godzin, także bajka.
            Wieczorem wyskoczyliśmy popływać do Deczna i pięknie jest wink
            • ivonn44 do nostress.ka21 pięknie dziękuję 29.07.14, 13:12
              Chciałabym przyjechać 09.08- 10.08. Jak to u nas ostatnio bywa. Sprawy puki co sie nieco skomplikowały. Bardzo zależy mi na tym aby i moja przyjaciólka z nami pojechała ( ma b. chorego męża ). Niestety stan zdrowia sie pogorszył( dowiedziałam sie o tym teraz 26.07) i nie wiem co dalej...czy pojedziemy sami...czy zaproponujemy komuś jeszcze....

Niemniej baardzo serdecznie dziękuję Tobie za wszystko!

Dam znać gdy zapadnie decyzja wyjazdu smile

• lirio miało być ODradzam;) 22.07.14, 16:49

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka